„Turkija leido Maskvai apeiti sankcijas.“ Neįtikėtina žinia  ()

Maskvai, pasinaudojant šia spraga, pavyko uždirbti 3 milijardus eurų.


Turkija. Asociatyvi nuotr.
Turkija. Asociatyvi nuotr.
© smuldur (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/eminonu-the-fish-fisherman-4772596/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkija leido Maskvai apeiti sankcijas ir parduoti Europos Sąjungai naftos už milijardus eurų, pasinaudojant sankcijų spraga. Maskvai, pasinaudojant šia spraga, pavyko uždirbti 3 milijardus eurų.

Apie tai praneša „Politico“.

2023 metais netoli Toros Çeyhan uosto, esančio pietų Turkijoje, buvo pastebėtas tanklaivis. Į jį buvo pakrauta 150 tūkstančių barelių gazolio, iš esmės dyzelinio kuro. Toliau laivas patraukė link Graikijos į naftos perdirbimo gamyklą.

Krovinys oficialiai buvo klasifikuojamas kaip turkiškas. Ir nors Graikija paskelbė, kad rusiškas ženklinimas yra nepriimtinas taikant Europos sankcijas, pranešimai rodo, kad tai buvo rusiška nafta.

[Vokietija!] Puikios kokybės pripučiamos SUP lentos smagiausioms vandens pramogoms - ribotas kiekis (Video, „TOMSHOO“, „WKERSIY“)
2244 2

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ypatingai geros kainos

Ribotas kiekis

Išsamiau

Energijos ir švaraus oro tyrimų centro (CREA) ir Demokratijos studijų centro (CSD) duomenimis, Rusijos nafta į ES legaliai patenka iš Turkijos. Teigiama, kad priežastis – leidimas importuoti „mišrų“ kurą į ES. Taigi, Maskva per metus trijuose uostuose uždirbo apie 3 milijardus eurų, nepaisant 2023 metų vasarį ES įvestų sankcijų.

„Turkija tapo pagrindiniu Rusijos naftos produktų, vežamų į ES, tranzito tašku, generuojančiu šimtus milijonų eurų mokestinių pajamų Kremliaus karinėms išlaidoms“, – sakė CSD vyriausiasis energetikos analitikas Martinas Vladimirovas.

 

Be to, dėl Bulgarijos sankcijų politikos spragos Maskva gavo papildomą milijardą eurų, o G7 iniciatyva apriboti Rusijos naftos kainą iki 60 USD už barelį buvo iš esmės neveiksminga.

Pabrėžtina, kad nepaisant didelės Turkijos paramos Ukrainai kare su Rusija, ypač belaisvių išlaisvinimo iš „Azovstal“ klausimais, Turkijos vyriausybė pasisiūlė tapti Rusijos dujų centru, kartu didinant perkamos rusiškos naftos apimtis.

ES šalys šiuo metu rengia 14-ąjį sankcijų Rusijai paketą, į kurį būtina įtraukti priemones, skirtas sustabdyti bet kokias Rusijos galimybes pasipelnyti iš savo energijos išteklių pardavimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(37)
(-19)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()