Atsisakė „draugauti“ net už pinigus. Nelauktas smūgis Rusijai nuo „draugiškų šalių“  ()

„Draugiškų“ šalių bankai padidino per juos vykstančių mokėjimų kontrolę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos užsienio turtas sausio-balandžio mėnesiais padidėjo 32,2 mlrd. USD. Tai 9,5 milijardo JAV dolerių daugiau nei metais anksčiau – Centrinis bankas paaiškina šį šuolį „kaip įskaitant papildomą užlaikymą vykdant užsienio ekonominę veiklą“. Paprasčiau tariant, pasireiškia mokėjimų problemos, neleidžiančios eksportuotojams pervesti pajamų iš užsienio į sąskaitas Rusijos bankuose.

Atsiskaitymo sunkumai šiemet sustiprėjo po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas 2023 m. gruodžio pabaigoje pasirašė vykdomąjį įsakymą, leidžiantį taikyti antrines sankcijas užsienio bankams, padedantiems Rusijai išvengti sankcijų. „Draugiškų“ šalių bankai padidino per juos vykstančių mokėjimų kontrolę, jie dažnai apdorojami rankiniu būdu, o bankai prašo daug papildomos informacijos, kurios jiems anksčiau nereikėjo.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Žaidimų pulteliai, išmanieji orų davikliai, 2in1 uodų gaudyklės, planšetės, jump starteriai (Video)
2857 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31/2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „GameSir T4 Cyclone“ žaidimų pultelis

2) „SONOFF SNZB-02D“ - išmanieji orų davikliai, 2 vnt.

3) „AGSIVO“ - 2in1 uodų gaudyklė

4) „POPDEER PD-J02“ - 23800mAh, iki 3000A jump starteris

5) „POPDEER PD-J03“ - 16000mAh, iki 1500A jump starteris

6) „Alldocube IPlay 50 Pro“ planšetė - 8GB+128GB, tobulas kainos ir kokybės santykis

Išsamiau

Centrinio banko pirmininko pavaduotojas Aleksejus Zabotkinas apskaičiavo, kad uždelsimai, apie kuriuos rašo Centrinis bankas, yra 1–2 mėnesiai, „arčiau dviejų“. O Vyriausybės nutarimu, išleistu po V. Putino dekreto dėl privalomo eksportuotojų pajamų, gautų užsienio valiuta konvertavimo pratęsimo metams, užsienio valiutos grąžinimo laikotarpis buvo padidintas nuo 90 iki 120 dienų.

„Net ir draugiškose jurisdikcijose mokėjimai dabar yra viena didžiausių kliūčių, trukdančių eksportuotojams ir importuotojams normaliai vykdyti savo veiklą“, – skundėsi įmonių savininkas Vladimiras Potaninas.

 

Būtent taip Centrinis bankas aiškina tai, kas vyksta su rublio kursu. Jo susilpnėjimas kovo–balandžio mėn. atspindi eksporto mažėjimą metų pradžioje.

„Vėluoja užsienio valiutos pajamos iš eksporto sandorių. Todėl stebima valiutos kurso dinamika atspindi ne esamą situaciją su eksportu, o jo vertės pokytį prieš 1-2 mėnesius“, – kalbėjo Centrinio banko vadovai, aptardami kursą balandžio pabaigoje.

Todėl jie tikisi, kad eksporto augimas kovo-balandžio mėnesiais lems pajamų iš užsienio valiutos padidėjimą vidaus rinkoje, „artimiausiais mėnesiais“.

Kovo mėnesį eksportas išaugo iki 41,7 mlrd. USD, palyginti su 30,8 mlrd. USD vasarį, o balandį, preliminariais Centrinio banko skaičiavimais, siekė 32,5 mlrd. USD. Pagrindinis užsienio turto padidėjimas (17,7 mlrd. USD) įvyko kovo mėnesį. Tuo pačiu metu 29 didžiausių eksportuotojų grynieji užsienio valiutos pardavimai (skirtumas tarp pardavimų ir pirkimų) balandį ir kovą buvo maždaug vienodi (skirtumas tik 2 proc.).

 

Centrinis bankas neatskleidė, kokią užsienio valiutos dalį kovą pardavė didžiausi eksportuotojai (grynųjų pardavimų ir pajamų iš eksporto užsienio valiuta santykis), atkreipia dėmesį ekonomistas Dmitrijus Polevojus. Vasarį jis buvo žemiausias nuo praėjusio spalio: 82 %.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()