Pasiekė aukščiausią įtampos tašką. Dar viena šalis pareiškė kaltinimus Rusijai dėl karo pradžios  ()

„...dalyvavo rengiantis karui prieš mus.“


Nikolas Pašinianas
Nikolas Pašinianas
© Kremlin.ru, CC BY 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nikol_Pashinyan_(2018-05-14).jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dvi šalys, priklausančios Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijai (KSSO), padėjo Azerbaidžanui pasiruošti karo veiksmams Kalnų Karabache 2020 metais, sakė Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas.

„Žinau bent dvi KSSO šalis, kurios dalyvavo rengiantis karui prieš mus, šios šalys sukūrė pagalbos mums imitaciją, bet noriu pasakyti, kad tas karas buvo ne dėl Kalnų Karabacho, o dėl Armėnijos“, – „Aysor“ citavo N. Pašinianą.

Jis nepatikslino, kurios KSSO šalys padėjo Azerbaidžanui. Anot jo, bandymai „likviduoti nepriklausomą“ Armėniją vis dar tęsiasi, tačiau sienos su Azerbaidžanu delimitavimo proceso dėka grasinimai buvo neutralizuoti.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! „Xiaomi“ maršrutizatoriai, lagaminai fotoaparatams, siaurapjūkliai, mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui, gręžimui ir kt.
3447 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-05-31/2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Hcalory A04“ - 5-8kW daugiafunkcis dyzelinis oro šildytuvas

2) Vandeniui, smūgiams ir purvui atsparus lagaminas fotoaparatui

3) „Drillpro ML-DC303“ - akumuliatorinis siaurapjūklis

4) „Xiaomi Router AX3000T“ - WiFi 6 maršrutizatorius

5) Įkraunamas belaidis mini įrankis poliravimui, graviravimui, šlifavimui ir gręžimui

6) „Drillpro HD1627“ - 18V 350Nm smūginis veržliasukis, be baterijų

Išsamiau

Šiuo metu KSSO, be Armėnijos ir Rusijos, apima Baltarusiją, Kazachstaną, Kirgiziją ir Tadžikiją.

Anksčiau N. Pašinianas ne kartą kritikavo KSSO. Metų pradžioje Jerevanas įšaldė savo narystę KSSO ir nustojo dalyvauti bloko veikloje, įskaitant bendras karines pratybas. N. Pašinianas išreiškė nepasitenkinimą tuo, kad organizacija, de facto vadovaujama Rusijos, nevykdo savo sąjunginių įsipareigojimų Armėnijai. Jerevanas 2022–2023 metais dėl Azerbaidžano veiksmų kreipėsi į KSSO, tačiau pagalbos nesulaukė. Dėl to Baku išsiuntė kariuomenę į Kalnų Karabachą. Nuo 1991 metų gyvavusi nepripažinta respublika 2024 metų sausio 1 dieną iširo ir iš regiono buvo priversti išvykti daugiau nei 100 tūkstančių armėnų.

 

Vėliau N. Pašinianas leido pasitraukti iš KSSO, jei organizacija neapibrėš suverenios Armėnijos teritorijos, kurią buvo pasirengusi ginti, sienų. Rusijos užsienio reikalų ministerija šį pareiškimą pavadino „ultimatumu ir įžeidžiančia retorika“.

N. Pašinianas, 2023 metų rudenį Azerbaidžano kariams užėmus Kalnų Karabachą, Europos politinės bendrijos viršūnių susitikimo kuluaruose pasirašė deklaraciją, kuria pripažįstama 86,6 tūkst. km² Azerbaidžano teritorija, įskaitant Kalnų Karabachą. Jis taip pat kreipėsi į tautą ir paskelbė apie KSSO neveiksmingumą ir „rimtus klausimus“ Rusijos taikdariams. Anot jo, jiems nepavyko atlikti savo misijos arba jie turėjo slaptų motyvų, neveikti per „Kalnų Karabacho armėnų gyventojų terorą, neteisėtą Lačino koridoriaus blokadą ir Azerbaidžano išpuolį rugsėjo 19 d.“ Atsakydama į tai, Maskva pareikalavo, kad atsakomybė už susidariusią situaciją nebūtų perkelta jai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()