„FSO pareigūnas pasakė, kad esu įtraukta į juodąjį sąrašą.“ Šokiravo. Per visą istoriją tai įvyko tik vieną kartą  ()

Vadovu nusprendė pasiūlyti Vladimirą Putiną.


Rusijos mokslų akademijos 300 metinių renginys
Rusijos mokslų akademijos 300 metinių renginys
© Stop kadras | https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=nYBxNKdYSXs

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos federalinė apsaugos tarnyba (FSO) sudarė „juodąjį sąrašą“ atitinkamų Rusijos mokslų akademijos narių, kuriems nebuvo leista balsuoti dėl Patikėtinių tarybos sukūrimo, rašo „T-invariant“.

Prieš tai Rusijos mokslų akademijos akademikai balsavo už Patikėtinių tarybos sudarymą, kurios vadovu nusprendė pasiūlyti Vladimirą Putiną. Anksčiau šalies vadovai akademijoje neturėjo jokių pareigų. Išskyrus vieną – Josifą Staliną, 1939 metais gavusį SSRS mokslų akademijos garbės nario vardą.

[EU+Kuponai] Naujausių „KTC“ žaidimų monitorių premjera. Aukščiausia klasė už juokingas kainas. Ribotas kiekis
2018 3

„KTC“ naujosios serijos išpardavimas

Specialūs kuponai

Galioja iki 2024-06-11

Iš Europos sandėlių

2 metų garantijos

1) „KTC H27P22S“ - 27 colių, 4K, 160Hz žaidimų monitorius

2) „KTC H27T22“ - 27 colių, QHD, 165Hz žaidimų monitorius, išbandytas ir rekomenduojamas technologijos.lt

3) „KTC G27P6“ - 27 colių, LG OLED, QHD, 240Hz

Išsamiau

Maždaug 25 mokslininkams nebuvo leista balsuoti. Tarp jų – kalbininkė Anna Picchadzė. „FSO pareigūnas pasakė, kad esu įtraukta į juodąjį sąrašą. Pastovėjau penkias minutes ir išėjau“, – leidiniui pasakojo ji.

Balsavime dalyvavo 1231 akademijos narys iš 1896. Vienas pasisakė prieš Patikėtinių tarybos steigimą, dar septyni susilaikė. Tuo pat metu kelios dešimtys žmonių demonstratyviai išėjo iš salės, kad nebalsuotų, pažymi „T-invariant“.

Vienam nariui korespondentui pavyko peržiūrėti minėtą sąrašą. Leidiniui jis sakė, kad A. Picchadzė jame buvo 7 numeris, o pirmasis – ekonomistas Vladimiras Avtonomovas. Toks incidentas įvyko pirmą kartą Rusijos mokslų akademijos istorijoje. Dabar prezidiumo nariai bando išsiaiškinti, kaip atsirado šis draudimų sąrašas.

 

„Sprendimas sukurti Patikėtinių tarybą, vėliau pakvietus V. Putiną jai vadovauti, yra Rusijos mokslų akademijos bandymas „sudaryti paliaubas“ su valdžia“, – savo nuomonę išsakė vienas iš akademikų. „Anksčiau buvo taip, kad norėta sunaikinti arba išformuoti mokslų akademiją, bet dabar, matyt, nuotaikos pasikeitė ir prezidentas Genadijus Krasnikovas nori visiškos prieigos prie V. Putino“, – aiškino jis.

Patikėtinių taryba, be pagalbos, turi teisę blokuoti sprendimus, vykdyti personalo politiką ir pan., sako kitas RAS narys: „Manau, kad jie tikisi operatyvesnio akademijos klausimų sprendimo. Mainais už pavaldumą“.

 

Per pastaruosius dvejus metus nemažai rusų mokslininkų įsivėlė į politines baudžiamąsias bylas. Taip 2022 metų vasarą buvo sulaikytas Novosibirsko valstybinio universiteto Fizikos fakulteto Kvantinių optinių technologijų laboratorijos vadovas Dmitrijus Kolkeris. Jis buvo apkaltintas suteikęs Kinijai informaciją, susijusią su valstybės paslaptimis. Vėliau sulaikytas D. Kolkeris mirė.

Tuo pat metu buvęs Rusijos mokslų akademijos Sibiro skyriaus (SB RAS) Teorinės ir taikomosios mechanikos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas Anatolijus Maslovas buvo sulaikytas dėl kaltinimų „išdavyste“. 77 metų mokslininkas kaltės nepripažino. Gegužės 21 dieną jis buvo nuteistas kalėti 14 metų griežto režimo kolonijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(8)
(-4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: