Rusijos neišgelbėjo net Kinija. Problemos tapo per didelės  ()

Kelios ES narės nepritaria visiškam SPFS naudojimo uždraudimui.


Rusijos bankas
Rusijos bankas
© Максим Улитин, CC BY 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yakimanka_District,_Moscow,_Russia_-_panoramio_(309).jpg

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-07 Rusijos neišgelbėjo net Kinija. Problemos tapo per didelės  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

G7 ir ES šalys ruošiasi griežtinti sankcijų laikymosi kontrolę. Antrinių sankcijų grėsmė bankams, padedantiems Rusijai apeiti apribojimus, jau sukėlė rimtų atsiskaitymo problemų tiems, kurie naudojasi Centrinio banko sukurtu rusišku SWIFT analogu. Jie gali tapti nauju taikiniu. Tokios priemonės šiuo metu svarstomos prieš birželio G7 susitikimą, praneša „Bloomberg“.

„Rusijos SWIFT“ pasirodė 2014 m. Po Krymo aneksijos ir pirmųjų sankcijų Centrinis bankas pradėjo kurti alternatyvią atsiskaitymų infrastruktūrą, kuri užtikrintų mokėjimus rimtesnių sankcijų atveju. Iš pradžių ji buvo planuota kaip rezervinė, sakė Centrinio banko nacionalinės mokėjimo sistemos departamento direktorė Alla Bakina. Bet rusai turėjo tai padaryti pagrindine: nuo spalio mėnesio Rusijos bankai privalo atlikti visus vidaus mokėjimus per SPFS.

Fantastiškos Android planšetės tik 73€! Beprotiškas kainos ir kokybės santykis („V61“)
2817

Nuostabiai gera kaina

Greitas ir saugus pristatymas

Geros savybės ir kokybė

Išsamiau

Prie jos gali prisijungti ir užsienio dalyviai. Centrinio banko duomenimis, metų pradžioje SPFS turėjo 556 vartotojus Rusijoje ir užsienyje. Iš jų 159 yra užsieniečiai iš 20 šalių, įskaitant 58 bankus. „Bloomberg“ šaltinis, susipažinęs su konsultacijų eiga, tarp jų įvardija Kiniją, Baltarusiją, Armėniją, Tadžikistaną ir Kazachstaną. „Išliko didelis užsienio dalyvių susidomėjimas SPFS“, – rašoma Centrinio banko metinėje ataskaitoje.

 

Dėl savalaikio ir koordinuoto mokėjimų nacionalinėmis valiutomis pervedimo „abipusė prekyba ir investicijos yra patikimai apsaugotos nuo neigiamos trečiųjų šalių įtakos“, – gegužę viešėdamas derybomis su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu džiaugėsi Vladimiras Putinas. Tiesą sakant, problemų yra, ir rimtų, įskaitant atsiskaitymus su Kinijos bankais, o verslo viltys, kad V. Putino vizitas padės jas išspręsti, kol kas nepasiteisino. Centrinis bankas nuolat kalba apie užsienio prekybos mokėjimų, ypač importo, problemas. Jis įvardijo padidintą spaudimą sankcijoms, įskaitant „draugiškas“ šalis, kaip vieną iš pagrindinių Rusijos finansų sektoriaus pažeidžiamumų.

 

Vakarų šalys jau yra įvedusios daugybę sankcijų, tačiau laukiamo efekto nepasiekė ir dabar ketina sutelkti dėmesį į jų nustatytų draudimų apėjimo stebėjimą. Svarbus šios kontrolės elementas yra bankai. Tačiau susitarti dėl sankcijų nebus lengva: kelios ES narės nepritaria visiškam SPFS naudojimo uždraudimui. Jos baiminasi, kad tai turės įtakos teisėtiems sandoriams ir pakenks santykiams su trečiosiomis šalimis. Taip nutinka prekyboje su Kinija: Rusijos importuotojai skundžiasi, kad, bijodami sankcijų, Kinijos bankai dažnai nevykdo mokėjimų net už pačias nekenksmingiausias prekes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()