Vieną didžiausių operacijų. „Jau šią savaitę.“ Ką daro Rusija  ()

Iki 1 000 000 per mėnesį.


Kremlius
Kremlius
© Stop kadras|https://www.youtube.com/watch?v=5-A0vZ8RSDY

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija slapta papirkinėja kraštutinių dešiniųjų pažiūrų valdininkus visoje Europoje. Europos žvalgyba ypač atkreipė dėmesį į rusų veiksmus Čekijoje, kur vieno artimiausių V. Putino bičiulių bendražygis prieš metus atidarė prokremlišką žiniasklaidos priemonę „Europos balsas“.

Pasak laikraščio „The Washington Post“, Čekijos valdžios institucijos atliko išsamų tyrimą ir uždarė rusišką interneto svetainę, pavadinusios ją Rusijos propagandos operacija. Tačiau byla neapsiribojo vien Čekija – tyrimas greitai išplito į kitas šalis, įskaitant Belgiją, Nyderlandus, Vokietiją, Lenkiją ir Prancūziją. Teisėsaugos institucijos padarė išvadą, kad „Europos balsas“ buvo kur kas daugiau nei tik prorusiška žiniasklaidos priemonė.

Organizacija buvo naudojama pervesti šimtus tūkstančių eurų – iki 1 mln. eurų per mėnesį – dešimtims kraštutinių dešiniųjų politikų daugiau nei penkiose šalyse, kad Vakarų žiniasklaidoje skleistų Kremliaus propagandą, kuri sėtų susiskaldymą Europoje ir stiprintų prorusiškų kandidatų pozicijas šią savaitę vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose“, – rašė leidinys, cituodamas įvairių valstybių žvalgybos pareigūnus. 

[Vokietija+REKORDINĖ KAINA] Fantastiškas dronas, kokio jau seniai ieškojote - dvi kameros su 6K, 56 min. vienu įkrovimu ir APP (Video, „LSRC LS-38“)
6487 14

Labai gera kaina ir savybės

Greitas ir saugus pristatymas į Lietuvą

Ribotas kiekis

Išsamiau

Pareigūnai šią operaciją apibūdino kaip vieną didžiausių, kurių Kremlius ėmėsi Europoje, bandydamas pakenkti Ukrainos paramai ir suskaldyti NATO. Tarp ankstesnių slaptų Kremliaus veiksmų – bandymas suvienyti kraštutinius dešiniuosius ir kraštutinius kairiuosius Vokietijoje, vidaus nesutarimų kurstymas Prancūzijoje ir sabotažas Lenkijoje.

Europos žvalgybos agentūros gauti ir „The Post“ peržiūrėti Kremliaus vidaus dokumentai rodo, kad „Europos balsas“ buvo Kremliaus pradėtos įtakos kampanijos, glaudžiai koordinuojamos Putino sąjungininko Viktoro Medvedčuko, vadovavusiu Maskvos remiamai opozicinei partijai Ukrainos parlamente prieš Rusijai įsiveržiant į Ukrainą, dalis. Vėliau planui vadovavo Medvedčuko pagalbininkas, kuris, kaip rodo kiti dokumentai, glaudžiai bendradarbiavo su Rusijos federalinės saugumo tarnybos padaliniu, vadinamu Penktąja FSB tarnyba.

 

Čekijos vidaus saugumo tarnybos vadovas Milalas Koudelka teigė, kad operacija „Europos balsas“ taip pat buvo bandymas į Europos Parlamentą įtraukti daugiau prorusiškų parlamento narių. Pasak jo, „buvo parengtas planas, pagal kurį Europos Parlamente dirbantys žmonės turėjo vykdyti klasikinį šnipinėjimą“ Rusijos naudai.

Čekijoje atlikto tyrimo metu buvo atliktos kratos kraštutinių dešiniųjų olandų europarlamentaro padėjėjo ir kraštutinių dešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ lyderio, šios partijos kandidato Nr. 2 į Europos Parlamentą Peterio Bystrono namuose ir biuruose.

Jis buvo griežtas Vakarų ginklų siuntimo į Ukrainą priešininkas ir pasisakė už sankcijų Rusijai panaikinimą. Trys aukšto rango Europos žvalgybos pareigūnai laikraščiui „The Post“ sakė, kad viename iš per kratas rastų įrašų girdėti, kaip Bystronas skundžiasi „Europos balso“ darbuotojui dėl sunkumų gabenant dešimtis tūkstančių grynųjų pinigų į jo namus Maljorkoje.

 

Tačiau Bystronas buvo ne tik „pasyvus pinigų dalintojas“, jis taip pat aktyviai dalyvavo į „Europos balso“ projektą įtraukiant kitus politinius veikėjus. 

„Europos saugumo tarnybos toliau tiria dešimčių kitų kraštutinių dešiniųjų politikų, įskaitant Prancūzijos, Belgijos ir Nyderlandų politikus, taip pat šešių kitų „Alternatyva Vokietijai“ veikėjų, įskaitant politikus ir parlamentarų padėjėjus, vaidmenį „Europos balso“ tinkle. Belgijos valdžios institucijos taip pat atliko svarbų vaidmenį tyrime, nes svarbiausi „Europos balso“ susitikimai su politikais vyko kitose Europos šalyse, įskaitant Briuselį“, – rašo „The Washington Post“. 

Tuo pat metu Čekijos žvalgybos tarnybos išlieka budrios. Nuogąstaujama, kad kitose Europos šalyse gali veikti kiti tinklai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(25)
(-16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()