Yra planas. Kaip išspręsti Rusijos ir Ukrainos konfliktą  ()

45 šalys teigiamai reagavo į šią idėją.


Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi
Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi
© General Staff of the Armed Forces of Ukraine (Atvira licencija) | https://www.facebook.com/photo/?fbid=807508878228859&set=pb.100069092624537.-2207520000

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-07 Yra planas. Kaip išspręsti Rusijos ir Ukrainos konfliktą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau nei dvi dešimtys šalių išreiškė paramą Kinijos ir Brazilijos planui kaip išspręsti Rusijos ir Ukrainos konfliktą, sakė Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi, praneša „Bloomberg“.

Kaip pažymi agentūra, šis pareiškimas buvo paskelbtas praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Pekinas pareiškė, kad praleis artėjantį Taikos viršūnių susitikimą Šveicarijoje.

Pasak Wang Yi, iš viso 45 šalys teigiamai reagavo į šią idėją, o Rusija ir Ukraina atskirai „patvirtino didžiąją dalį Kinijos ir Brazilijos pareiškime išdėstytų politinio susitarimo principų turinio“.

Tačiau jame nieko nepasakyta apie Rusijos kariuomenės išvedimą ir Ukrainos teritorijų išlaisvinimą. Tuo pat metu, kaip žinoma, Kyjive atsisakoma derėtis neatsižvelgiant į šiuos reikalavimus.

Ministras sako, kad šiandien jau 26 šalys sutiko prisijungti (arba nori prisijungti) prie „bendro supratimo“, kurį pasiekė Kinija ir Brazilija.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Beprotiškos uodų žudymo mašinos, multimetrai su termovizoriais, galingi 4in1 jump starteriai ir kt. (Video)
3135 3

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „TOOLTOP ET12S“ - 2in1 multimetras ir termovizorius

2) „ANENG A3010“ - labai funkcionalus multimetras

3) „Foursun“ - 4in1 jump starteris su oro kompresoriumi

4) „Black Knight B2000V“ - uodų lempa-gaudyklė

5) „Violent Mini Wind Fan“ - portabilus, įkraunamas ventiliatorius

6) „N-ONE NPad Q“ - atnaujinta 6+128GB, Android 13 planšetė

Išsamiau

Ukrainos užsienio reikalų ministerija atsakė į Kinijos užsienio reikalų ministro Wang Yi pareiškimą. Ji pareiškė, kad visi, kurie tikrai siekia taikos Ukrainoje, turėtų dalyvauti pasauliniame Taikos susitikime Šveicarijoje.

„Kinija teisingai deklaruoja pagarbą visų pasaulio šalių suverenitetui ir teritoriniam vientisumui bei pasiryžimą visomis jėgomis kovoti už taiką. Kitą savaitę Šveicarijoje vyks pasaulinis Taikos viršūnių susitikimas.

Manome, kad visos šalys, nuoširdžiai įsipareigojusios atkurti taiką, turėtų dirbti kartu, kad užtikrintų sėkmę“, – sakoma pareiškime.

Užsienio reikalų ministerija taip pat pareiškė, kad „KLR aukštojo atstovo dalyvavimas viršūnių susitikime galėtų būti gera proga praktiškai prisidėti prie teisingos ir ilgalaikės taikos Ukrainoje bei jos teritorinio vientisumo atkūrimo.

Atsižvelgiant į keturis lyderių lygio susitikimus tarp Kinijos ir valstybės agresorės Rusijos, įvykusius nuo plataus masto invazijos pradžios, tai būtų svarbus signalas apie subalansuotą Kinijos poziciją.

 

Užsienio reikalų ministerija pažymėjo, kad būtent Ukraina, kurios teritorijoje vyksta karas, kaip šalis, visapusiškai kenčianti nuo žalingų Rusijos agresijos padarinių, turi nulemti, koks turi būti pasaulis.

Gegužės 23 d. KLR ir Brazilija paskelbė memorandumą dėl situacijos Ukrainoje. Jame šalys sutarė, kad derybos yra vienintelis perspektyvus būdas krizei išspręsti ir visos valstybės turi sudaryti sąlygas atnaujinti tiesioginį dialogą.

Kinija ir Brazilija taip pat parėmė tarptautinės Taikos konferencijos surengimą tinkamu metu, kurioje visos šalys dalyvautų vienodai ir sąžiningai aptartų visus taikos pasiūlymus.

„Tarptautinės bendruomenės nariai kviečiami palaikyti ir patvirtinti memorandumą, tvirtai pasisakyti už deeskalavimą ir atlikti konstruktyvų vaidmenį skatinant taikos derybas“, – sakoma dokumente.

Kinijos valdžia anksčiau pasisakė už Rusijos ir Ukrainos derybas, kuriose abi šalys būtų atstovaujamos vienodai. 2023 metų vasarį Pekinas pristatė savo „taikos planą“, kuriame yra 12 punktų.

 

Jame, be kita ko, yra nuostata dėl pagarbos visų šalių suverenitetui, taip pat sąlygos dėl derybų pradžios, karo veiksmų nutraukimo ir vienašališkų sankcijų pabaigos.

Ukrainos valdžios žiniomis, daugiau nei 100 šalių ir 75 valstybių vadovai patvirtino savo dalyvavimą viršūnių susitikime Liucernoje, Šveicarijoje. 

Kyjivas tikisi sulaukti maksimalios tarptautinės paramos, taip pat ir iš vadinamųjų globalių Pietų šalių, prieš pradėdamas taikos derybas su Maskva. Tačiau daugelis valstybių, nepriklausančių Vakarų koalicijai, neužėmė aiškios pozicijos Rusijos ir Ukrainos konflikte, o kai kurios taikos procesui svarbios šalys, įskaitant Kiniją, atsisakė dalyvauti Šveicarijos konferencijoje.

Kyjivo taikos formulę, kurios pagrindu birželio 15–16 dienomis Šveicarijoje vyks viršūnių susitikimas, Maskva laiko nepriimtina (joje taip pat yra punktas dėl Rusijos kariuomenės išvedimo už 1991 m. sienų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(18)
(-14)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()