Valiutų rinka grįžta į 1990-uosius. Ką reiškia naujos JAV finansinės sankcijos prieš Rusijos (ir ne tik) kompanijas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Myslius 2024-06-19 11:12
Kodel rublis iki 2022 metu krito? a) Oligarchai isigydavo turta uzsienyje ir apskritai isvesdavo pinigus is Rusijos, nes vakaruose saugiau. b) Rusijoje buvo vakaru kompanijos kurios isvesdavo pinigus ir pelnus is Rusijos O dabar ka turim? a) Oligarchai daugiau pinigu i vakarus neves, nes juos konfiskuoja. b) Dauguma Rusijoje esanciu kompaniju atiduota rusams uz grasius. Net ir turedama viena didziausiu teigiamu prekybos balansu, rublis visviena iki 2022 vaziavo zemyn. O dabar, rublio verte pradejo "boomint". Rublis kils ir daug. Ir Rusijos ekonomika ilgai vaziuos i virsu. Negerai, negerai visai. Na bet buvo daroma viskas kad rublis augtu.
Myslius 2024-06-19 11:21
Tiek kiek pinigu Rusijos viduje rubliais vartosi tiesiog baisu. Atrodo kad rublis printinamas ir turetu jo verte krist iki 120 usd/rub. Bet kad vyksta ir toliau vyks atvirksciai. Plius valiuta labai nelikvidi, greiciau pasieks 50 usd/rub. Reikia stipriai upgradint Rusijos ekonomikos augimo prognozes. Liudni reikalai. Ukraina, kone bankrutuoja, privatizuoja valstybini turta, kad skolas dengtu, valstybes skola isaugus iki nepalaikomo lygio.
HardAxe 2024-06-19 11:37
nežinau ką jie padarė, bet vaizdelis graudus. šunys loja, karavanas eina Kažkada tikėjausi, kad atjungimas nuo swifto savaime sugriautų rusų ekonomiką.
immortallt 2024-06-19 12:07
Naivuolis. Tiek tada, tiek dabar, oligarchų pinigai keliauja į vakarus, nes atims putleris kitaip. Tik jei galvoji, kad didžioji dalis išvežama oficialiai, tai saldainį iš kūdikio sunkiau atimti, nei tave apgauti. Dabar legaliai įsigyti užsienio valiutos sunkiau. Importines prekes mažiau įperka. Investicijų kiekis kritęs. Ir čia viskas yra ant viršaus gėlytės. Realiai centrinis bankas daro intervencijas, kad išlaikyti kursą, nes tik prekybos apribojimų neužtenka.
punktyras 2024-06-19 13:27
Kalbi, lyg rublio stiprėjimas būtų RF gerai. Jeigu rublio kursas augs, – o jis augs, nes valiutą į Kiniją persiųsti vis sunkiau, jos paklausa kris – už tiek pat valiutos už naftą ar dar ką, RF gaus mažiau rublių, bus deficitas, reikės spausdinti dar daugiau, stiprės infliacija.
Myslius 2024-06-19 15:06
Is serijos Rublis kyla - Rusijai blogai nes maziau uz nafta gaus, Rublis krenta - Rusijai blogai nes neipirks nieko. Investicijos - uz investicijas reikia atidirbt. Manai gerai kad Lietuvoj bankai skandinavu ir amerikieciu? Kiekvienais metais milijardas pelno, ir pinigai isplaukia. Vyt lauk tokias investicijas. Neskit pinigus ir paskolas imkit is lietuvisku banku jomajo. (medicinos ir siauliu)
immortallt 2024-06-19 16:02
punktyras, kažką sumaišei. Rublis nėra tarptautinė atsiskaitymo priemonė, niekas nepriima rubliais. Taigi, jei jie nori kažką pirkti, jie turi įsigyti užsienio valiutos, kuri naudojama tarptautinėje prekyboje. Tą iš esmės gali padaryti eksportuodamas prekes. Kol eksportas didesnis ar artimas importui, tol rublio kursas stabilus. Jei eksportas stipriai didesnis, rublis brangsta. Jei eksportas stipriai mažesnis - tai rublio kursas krenta. (reikia daugiau rublių nupirkti 1€). Kas geriau, tai čia jau sudėtinga, nes klausimas, tai geriau kam. Jei tas kas jau turi skolų fiksuotomis palūkanomis, geriau, kad kuo daugiau nuvertėtų - per infliaciją nuverės įmokos/skolos. Jei centrinei valdžiai, kuri turi išlaidas rubliais ir sunku mažinti nominalias algas ar pensijas - irgi lengviau, nes tiesiog infliacija suvalgys. Jei jau nori siekti ekonomikos augimo, tai trumpalaikį šuolį gali duoti tokia infliacija, bet realiai dažniausiai tai baigiasi griūtimi. Myslius, viskas turi + ir -, klausimas jų pusiausvyra. Realiai nuvertėjimas rodo, kad mažėja užsienio valiutos rezervas, kas savo ruožtu reiškia, kad importas viršija eksportą, valstybės išlaidos viršija pajamas ir nėra galimybės skolintis iš užsienio. O manai blogai skandinavų bankai Lietuvoje? Išsiunčiau į medicinos banką užklausą dėl būsto paskolos, po 3 mėnesių atskambino. Per tą laiką gavau paskolą, baigė statyti išorinius atitvarus su apdaila ir išleidau pirmąją pinigų injekciją. Šiaulių bankas nesugebėjo pateikti pasiūlymo. Unijų palūkanų nesugebėčiau mokėti. Atitinkamai, kol mes įsileidžiame užsienio bankus, lygiai taip pat lietuviai investuoja užsienyje. Ar sakai, turėtume nepirkti užsienio įmonių akcijų ar ten nedaryti investicijų? Su tokiu požiūriu užstrigęs kažkur esi XVIII amžiuje, pasiskaityk apie merkentalizmą ir kodėl tai nėra geriausia strategija. Po to apie santykinį pranašumą pasiskaityk.
Myslius 2024-06-19 17:08
immortallt, Tu bent karta matei rusijos current account grafika ar ne? Pilstai kazkokius basic'us kaip dundukams Realiai nuvertėjimas rodo, kad mažėja užsienio valiutos rezervas, kas savo ruožtu reiškia, kad importas viršija eksportą, valstybės išlaidos viršija pajamas ir nėra galimybės skolintis iš užsienio. Ajajei, dar karta pergalvok ka pasakei. Su basic irgi prastai.
punktyras 2024-06-19 19:17
Kai kur rubliais priimama. Kirgizstane, Kazachstane, Turkijoje dar iki neseniai buvo galima medinukais išsiversti. Kebliau, brangiau, bet įmanoma. Tai dėl to, kad nėra tarptautinė atsiskaitymo priemonė, rublis taip stipriai ir priklauso nuo eksporto/importo santykio. Dabar, kai pritaikomos antrinės sankcijos, Kinijos bankai ima smarkiai pagalvoti antrą, trečią ir ketvirtą kartą, prieš priimdami mokėjimus užsienio valiuta. Atsiskaitymai užtrunka kelis mėnesius. Apyvarta sumažėja, dolerių tiek nebereikia, pasiūla viršija paklausą, rublis brangsta. Kad surinktų biudžetą, RF tenka daugiau parduoti užsienio valiutos.
immortallt 2024-06-20 07:13
punktyras, kebliau, tai reiškia, kad tai nėra normalus atsiskaitymo būdas. Kebliau ir natūra atsiskaityti galima. Na rublių maskoliai atsispausdinti gali kiek nori. Jei pabrangsta tiek, kad maišo - tai tiesiog paleidžia spausdinimą ir rublis atpinga. Myslius, pirma, tiki statistine informacija iš maskolių? Aš irgi +- tikėjau ne pagrindine ekonomikos situaciją atspindinčia statistika, kol iš big4 kolegų dirbančių tenais gavau tiesų ir konkretų atsakymą, kad kavos tirščiai duotų tikslesnį atsakymą. Niekada neanalizavau, current balance iš kieno skaičių skaičiuojamas, tad neteikiu didelio pasitikėjimo bet kokiems skaičiams susijusiems su maskoliais, kurie skaičiuojami ne užsienyje (pvz. eksportas/importas). Na jei reikia dėstyti basic'us, galbūt dėl to, kad panašu jų nėra pas kai ką. O dabar pergalvok, ką pasakei, basic'ų visai nėra. Ajajajai.
Pumper 2024-06-20 08:20
Gal ir būtų sugriovę, bet kai kurių Vakarų valstybių politikėliai paliko pagrindinį banką sistemoj, kad biznis su ruskiais nežlugtų, ypač dujų sektoriuj.
HardAxe 2024-06-20 09:52
nu už mažiau rublių parduodi barelį naftos, gauni ne 100usd o 50. bet tada pirkdamas kitas prekes isleidi rubliu ne uz 100usd, o uz 50usd. imho pastovus rublio kurso kritimas butu labai sveikas ukrainai.