„Užgriuvo didžiulė 320 km ilgio pabaisa.“ Matoma net iš kosmoso (Foto, Video)  ()

Vėjo jėga pasiekė neįtikėtiną 150 km per valandą greitį ir pakėlė dulkių daleles į 1,5 kilometro aukštį – mokslininkai tai užfiksavo iš kosmoso.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl smarkios audros, smogusios Meksikos šiaurėje ir JAV pietuose, ligoninėje atsidūrė beveik dvi dešimtys vairuotojų, kai dėl prasto matomumo įvyko daugybė autoavarijų, rašo „Daily Mail“.

Audra suformavo neįtikėtino dydžio dulkių audrą, kuri nusirito virš Naujosios Meksikos (JAV) ir kaimyninės Meksikos. Tyrėjų teigimu, dulkių audros ilgis siekė daugiau nei 320 kilometrų, o jos neįtikėtinas dydis leido mokslininkams stebėti „dulkių apokalipsę“ iš kosmoso.

Pasak Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) ir Kolorado jungtinio atmosferos tyrimų instituto, didžiulę dulkių bangą ryškiomis spalvomis užfiksavo Žemės orbitoje esantis palydovas. Mokslininkai teigė, kad matomumas buvo mažesnis nei 400 metrų, o vietiniai gyventojai buvo perspėti būti ypač atsargiems.

Duomenys rodo, kad didelio greičio vėjo gūsiai siekė iki 150 kilometrų per valandą greitį. Tačiau dulkių audra nebuvo vienintelis audros „produktas“ – taip pat iškrito kruša, nuslinko nuošliaužos ir kilo potvyniai.

 

Tokio tipo audros, kurias sukelia oro slėgio pasikeitimas po stiprios audros su perkūnija, žinomos kaip habubas.

Dulkių audros taip pat dažnos Artimuosiuose Rytuose ir Australijoje dėl sausringų sąlygų, kurias sukelia pasaulinė klimato kaita.

 

Tačiau šių metų habubas nustebino mokslininkus: pirma, jis buvo neįtikėtino dydžio. Vienas lėktuvo keleivis artėjančią dulkių sieną nufotografavo iš 9 kilometrų aukščio.

Kalifornijos universiteto, Los Andželo klimatologo Danielio Swaino teigimu, šios dulkių audros smarkumą ir mastą greičiausiai lėmė šį mėnesį prasidėjęs ekstremalus Atlanto audrų sezonas. Mokslininkai jau anksčiau perspėjo, kad šiais metais mūsų laukia neįtikėtinai daug galingiausių audrų.

Klimato kaitos ekspertas daktaras Jonathanas Overpeckas mano, kad dėl klimato kaitos dulkių audros greičiausiai taps dažnesnės visame pasaulyje, o jų mastai tik augs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(16)
(10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()