Tapo skurdesni nei Meksikoje. Rusija išmesta iš didžiausių ekonomikų sąrašo. Kas nutiko

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Staska 2024-07-10 22:14
,, skaičiuojant absoliučiu dolerio dydžiu, o ne pagal perkamosios galios paritetą, kaip mėgsta Vladimiras Putinas.". Kaip ten bebūtų vis tiek BVP pagal PPP labiau atspindi realybę, nors jis ir nėra, bei negali būti tobulas matas. Pagal jį Rusija yra šešta pasaulyje (antra Europoje), po Vokietijos dažniausia, nors realiai jų abiejų šis rodiklis beveik vienodas.
immortallt 2024-07-11 07:45
Kai šalys lyginamos, lyginamas ne absoliutus GDP PPP, bet per capita. Ar galvoji, kad populiacijai valgyti ir stogo virš galvos nereikia? Tokiu atveju maskoliai ~50-toje vietoje. Ir dar tikras, kad klastojama statistika. Kitaip nebūtų statistinių duomenų dauguma paslėpta.
Staska 2024-07-11 08:18
,, Kai šalys lyginamos, lyginamas ne absoliutus GDP PPP, bet per capita": Per Capitana lyginamos, parodyti valstybės ekonomikos išsivystymo lygį ir jos gyventojų ekonominę gerovę. Bendras GDP ppp yra naudojamas parodyti pačios valstybės bendrą ekonominę galią, jos dydį:pvz. kokia Kinija, ar net Indija, dėl to gali pačios savo jėgomis, leisti kosminius aparatus į Mėnulį, įgyvendinti kitus, milžiniškų resursų reikalaujančius projektus, ko negali sau leisti kokia Danija, kurios GDP ppp vienam gyventojui yra vienas iš aukščiausių pasaulyje.
immortallt 2024-07-11 09:19
Mega projektus įgyvendinant tai realiai labiau netiesiogiai BVP lemia. Čia iš serijos, kaip sakyti, kad va Danija nestato 4000 km greitųjų traukinių linijų, nes suminis GDP PPP yra per mažas, bet realybė tokia, kad jiems nėra poreikio 4000 km greitųjų traukinių, kai iš esmės tarp svarbesnių taškų max atstumas 300 km, o gyventojų tankis santykinai su kokia Kinija yra nedidelis. Net ir su kosmine programa, danai išgalėtų pasistatyti nuosavą aikštelę, bet tai nėra tikslinga, nes capex yra didelis, o santykinai tiek pat per capita paleisti palydovų/raketų aikštelė neturėtų ką veikti. Taip, turi aišku prasmės GDP PPP absoliutus, jei vertinti mega projektų įgyvendinimą, bet daugiau dėl populiacijos. Pvz. nejau tu manai, kad maskoliai gali įgyvendinti tokio pat dydžio projektus, kaip vokiečiai? Jei gali, tai kur maskolių infrastruktūra? Reikėtų realiai išvestinio rodiklio, kiek surenka mokesčių ir kiek jų lieka biudžete atmetus būtinąsias einamas išlaidas. Bet sudėtinga tokį būtų suskaičiuoti.
Staska 2024-07-11 17:04
,, Net ir su kosmine programa, danai išgalėtų pasistatyti nuosavą aikštelę, bet tai nėra tikslinga, nes capex yra didelis, o santykinai tiek pat per capita paleisti palydovų/raketų aikštelė neturėtų ką veikti." Nestato, nes tai per dideli kaštai tokiai valstybei kaip Danija, tai būtų jiems smarkiai per didelė pranamga kaip valstybei, o va kaip Kinija, tai jiems biudžete užtenka pinigų tokiems projektams. Vienas dalykas tokiems dalykams išleisti sau ramiai 1 % BVP ir visai kitas, 10 % BVP. Jokia valstybė nenori nusistekenti ekonomiškai, jei tai jaio ne pagal kišenę (su retomis išimtimis). Kas tada liktų visiems kitiems poreikiams, finansuojamiems iš valstybės biudžeto? Bet kokiu atveju, jei jau bendras valsrtybės GDP, pagal ppp, taip jai nieko visai nereiškia, tau neatrodo keista, kad visos Pasaulio valstybės ir atitinkamos nuolat jį skaičiuoja ir valstybės nuolat matuojasi pagal jį savo.... . Ta pati USA, vis panikavo, kad va jau Kinija juos tuoj lenks pagal bendra GDP ppp ir todė ji šiuo metu yra didžiausia grėsmė jų interesams pasaulyje, kol dar to nebuvo įvykę.
immortallt 2024-07-12 07:24
Tai kai Kinija buvo su Vokietijos BVP PPP lygiu, tai jau buvo ekonomiškai stipresnė už Vokietiją ir daugiau ką galėjo padaryti? Jei Kinijoje padvigubiname gyventojų, bet BVP PPP lieka toks pat, tai gebėjimas įgyvendinti didelius projektus palengvėja, ar pasunkėja. Absoliutus BVP PPP yra stipriai orientacinis dydis, kurio skirtumas 10 ar 30% nieko iš savęs nepasako. Čia panašiai kaip iš žmogaus svorio spręsti apie ūgį. Taip, 50kg sveriantis žmogus tikrai nebus 2 metrų ūgio, o 150 kg sveriantis, kad sieks 2 metrus tikimybė labai aukšta. Bet lygiai taip pat ir 1,5 metro ūgio gali sverti 150 kg. Kosminės programos nuosavos danai neturi ne dėl to, kad pinigų tam nesurastų - atrastų. Problema ta, kad jų populiacija per maža, kad tokią programą pilnai išnaudoti. Kaip ir mano ankstesniame pavyzdyje, 4000 km greitųjų traukinių linijų danams niekada nereikės, nes tiesiog nėra tokio populiacijos tankio ir atstumų. Ar indai irgi gali sau leisti 2,5 karto didesnius mega projektus, nei Japonija? USA panikavo, ar žiniasklaida kūrė baubą, kad daugiau click'ų būtų?