Stipriausia tarp silpnų. Kokių JAV prezidento rinkimų pasekmių laukti, kai Joe Bideną pakeitė Kamala Harris  ()

Ekonominė situacija JAV, o ir visame pasaulyje, tokia, kad bet koks neatsargus žodis gali sukelti grandininę reakciją, kurią bus labai sunku sustabdyti


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakar vakaras nustojo būt vangus, vos tik paaiškėjo, kad Joe Bidenas atsisakė eiti į rinkimus antrai kadencijai. Vietoje savęs jis pasiūlė buvusios prokurorės, viceprezidentės Kamalos Harris kandidatūrą. Dabar, kai D. Trumpo pergalė nebeatrodo apspręsta, verta pažiūrėti, kaip vieno ar kito kandidato pergalė atsilieps JAV, o ir viso pasaulio ekonomikai.

Kol kas sunku pasakyti, kokie Harris šansai laimėti prieš Donaldą Trumpą. Ekonomistas Konstantinas Soninas duoda 50÷50 tikimybę, tuo pat metu pažymėdamas, kad Harris — stipriausia kandidatūra tarp silpnų demokratų. Negana to — kol kas netgi nežinia, ar Harris kandidatūrą demokratai iškels per pirminius partijos rinkimus. Todėl neaišku, kokią ekonomikos programą pasiūlys demokratai, o tai šiek tiek apsunkina analizę. Visgi yra bendros demokratų idėjos, kurios vargu ar bus pamirštos.

Viena iš tokių idėjų — mokesčių pakėlimas. Bendrai idėja protinga: esant dabartiniam biudžeto deficitui ir augant valstybės skolai — o ji auga ir dėl aukštų FRS palūkanų normų, atitinkamai, didelių išmokų už valstybės obligacijų kuponus, — nepadidinus mokesčių, vargu ar pavyks susitvarkyti su problemomis. Juo labiau, kad ekonomika, nepaisant aukštų palūkanų normų, auga, bedarbystė maža — FRS nuomone, netgi pernelyg maža, infliacija irgi pasiduoda nenoriai.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Maišytuvai virtuvės plautuvei, „Xiaomi“ ir kt. belaidės ausinės, energijos stotelės, 5000W pjūklas (Video)
2744 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos ir Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) 304 nerūdijančio plieno maišytuvai virtuvės plautuvei

2) „VIOLEWORKS“ - 5000W galios akumuliatorinis pjūklas

3) „Xiaomi Redmi Buds 6S“ - belaidės ausinės

4) „K1“ - belaidės ausinės su 8GB RAM ir LED jutikliniu ekranu

5) „POPDEER S500“ - 500W, 518,4Wh portabili energijos stotelė

6) „BlitzWolf BW-BTS8“ - kaulais grojančios belaidės ausinės

Išsamiau

 

Bendrai, kalbant apie ekonomiką, kaip pažymi ekspertai, stebimas keistas reiškinys: nepaisant gerų rodiklių, vartotojai įsitikinę, kad reikalai prasti. Visas reikalas tas, kad jie žiūri į augančius kainininkus ir skaito paniškas žiniasklaidos prognozes, įsitikinę stebėtojai, pavadinę šį reiškinį „vaibcepsija“. Tai panašu kaip anekdote apie padirbtus eglučių papuošalus: panašūs į tikrus, tačiau jokio džiaugsmo. Taip ir vartotojai, jie ir rinkėjai, mano, kad, nors jiems ir jų pažįstamiems viskas gerai, tačiau štai bendrai viskas blogai, o bus dar blogiau.

Žinoma, būna ir savaime išsipildančios prognozės, bet kol kas, reikia pažymėti, laikas veikia bet kurio būsimo prezidento naudai. FRS palūkanų normos efektas visa galia įprastai pasireiškia po 6–8 mėnesių. Taigi, negatyvus palūkanų normos maksimumo poveikis turėtų išryškėti kaip tik po rinkimų. Gi jei rugsėjį FRS, kaip tikimasi, normą sumažins, kas blogiausia gali likti rugpjūtyje. Ne veltui Trumpas jau pagrasino FRS vadovą Jerome'ą Powellą atleisti, jei šis iki rinkimų drįs sumažinti normą. Nesvarbu, kad FRS nuo prezidento nepriklauso (Rusijoje tai skamba neįtikimai, bet patikėkite, taip yra), svarbu, kad Trumpas puikiai suvokia teigiamą netgi simbolinio normos sumažinimo poveikį.

 

Tai, kad rinka stato ant ekonomikos augimo Harris laimėjimo atveju, tapo aišku iš bitkoino reakcijos (sekmadienį tradicinės biržos neveikia). Iš karto po Bideno pareiškimo apie pasitraukimą iš prezidento rinkimų, bitkoinas ėmė kristi. Bet vos pareiškė apie Kamalos Harris palaikymą, jis iš karto ėmė augti. Ir tai tada, kai, bendra nuomone, Trumpas kriptovaliutas vertina gerokai palankiau ir netgi rengiasi pasisakyti Bitcoin 2024 konferencijoje,liepos 25–27 d. vyksiančioje Nashvillyje.

Visa tai dėl to, kad Trumpo pareiškimai gąsdina rinkas: tai jis skelbia ketinąs įvesti didžiulius muitus kiniškoms prekėms, tai pareiškia, kad neverta padėti Taivanui. O jo antiinfliacinė programa kelia klausimą, ar jis iš viso supranta, kaip funkcionuoja ekonomika: nes kaip kitaip suprasti jo ketinimą atpiginti dolerį kitų valiutų atžvilgiu?

Žinoma, priešrinkiminės kalbos ir realūs veiksmai nėra tas pats, ir pirmoji to paties Trumpo kadencija parodė tai kuo akivaizdžiausiai. Juo labiau, kai pagrindiniai tavo rinkėjai — paprastais sprendimais tikintys paprasti vaikinai, „mėlynosios apykaklės“. Tačiau JAV, o ir pasaulyje ekonominė situacija tokia, kad bet koks neatsargus žodis gali sukelti labai sunkiai sustabdomą grandininę reakciją. O tuo, kad Trumpas kišenėje žodžio neieško, visi jau spėjo įsitikinti.

 

Didžia dalimi dėl to daugelis iš Trumpo prezidentavimo laukia augančios infliacijos, silpno dolerio ir, atitinkamai, rinkų kritimo. Juo labiau, kad rinkos ir taip jau pasiekė tokias aukštumas, kad daugeliui paprasčiausiai baisu pirkti — o kai nėra pirkėjų, rinkos krenta.

Tai nereiškia, kad Trumpo prezidentavimą pažymės recesija — visai gali būti, kad po korekcijos prasidės sveikas augimas. Tačiau pirma reakcija į Trumpo pergalę bus aukso augimas, tų pačių bitkoinų ir naftos bei kitų žaliavų.

Čia derėtų pažymėti dar vieną Trumpo ir demokratų skirtumą. Trumpas, kaip ir bendrai respublikonai, tradiciškai pasisako už naftos ir dujų ir naftos gavybos plėtimą. O svarbiausia — už jų eksportą. Būtent prezidentaujant Trumpui buvo pašalintos kliūtys eksportuoti amerikietišką naftą ir suskystintas dujas. Jis netgi važiavo įtikinėti europiečius pirkti amerikietiškas suskystintas dujas. Tada Europai ši idėja nepasirodė patraukli — kam amerikietiškos brangios SGD, kai dujotiekiu gaunamos pigios rusiškos? Dabar rusiškų dujų nėra, o JAV pakilo į SGD eksporto lyderius. Visgi Bidenas neseniai nutraukė naujų eksporto licencijų išdavimą, be to, jam vadovaujant buvo uždrausta parduoti federalines žemes skalūninės naftos gavybai, kas naftininkams aiškiai nepatiko (ir patiko fermeriams).

 

Demokratų nuomone, reikia vystyti „žaliąsias“ technologijas, todėl į užsiimančius naftos ir dujų gavyba žvelgia šaltai. Tad, laimėjus bet kuriam demokratų kandidatui, derėtų laukti būtent šio sektoriaus atsigavimo, tolesnio technologijų kompanijų augimo (net jeigu pakils mokesčiai, jie nukentės mažiau, nei realus sektorius, kuriam tenka konkuruoti su Kinija) ir, gali būti, seniai laukiamo marichuanos legalizavimo federalini lygiu (o tai jau seniai daugiamilijardinis verslas).

Na, ir galiausiai, kas benugalėtų, augs ginkluotės gamyba. Nepriklausoma nuo to, ar bus sustabdyti karai Ukrainoje ir Izraelyje, ar prasidės kariniai veiksmai Taivane. Rusijos agresija pakeitė viską — pasaulyje tvirtėja įsitikinimas, kkad metas pradėti ginklavimosi varžybas 2.0. Čia skirtumas tarp respublikonų ir demokratų – tik detalės.


republic.ru




(1)
(0)
(1)

Komentarai ()