JAV krito. Kinija pradėjo prarastų pozicijų užkariavimą  ()

Tai labai svarbu, nes „strateginis poveikis labai priklausys nuo technologinio pranašumo“.


Kinijos vėliava
Kinijos vėliava
© Daderot (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chinese_flag_(Beijing)_-_IMG_1104.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis naujausiais Australijos strateginės politikos instituto (ASPI) tyrimais, Kinija dabar lenkia pasaulį pagrindinių technologijų srityje ir tampa lydere 57 iš 64 įvertintų kategorijų. Tai reikšmingas pokytis, palyginti su XXI amžiaus pradžia, kai technologijų arenoje pirmaujanti žaidėja buvo JAV.

Pagal „Critical Technology Tracker“, kuris naudojamas technologijoms stebėti duomenis, Kinija demonstruoja įspūdingą inovacijų augimą, ypač tokiose srityse kaip dirbtinis intelektas, kibernetinis saugumas, gynyba ir robotika.

[Vokietija] Fantastiškos kainos „Xiaomi“ robotas su flagmanų galimybėmis - paskutiniai vienetai („Xiaomi Mijia 3C Enhanced Edition“)
3456 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

TechRadar“ praneša, kad per pastaruosius du dešimtmečius JAV prarado pranašumą daugelyje kategorijų, o dabar dominuoja tik šešiose srityse, įskaitant tyrimus mažais palydovais, genų inžineriją, kvantinį skaičiavimą, vakcinas ir medicinines terapijas, branduolinę mediciną ir spindulinę terapiją.

Ataskaitoje taip pat pabrėžiama didėjanti vienos šalies pagrindinių technologijų monopolizavimo rizika. ASPI nustatė 24 kategorijas kaip „didelės rizikos“ monopolijų atvejus, palyginti su 14 praėjusiais metais. Kinija pirmauja pagal kiekvieną naujai kvalifikuotą monopolinę technologiją, kuri pirmiausia naudojama gynybos sektoriuje, pavyzdžiui, dronų, palydovinės navigacijos ir radarų.

 

Tai ypač svarbu, nes „strateginis poveikis labai priklausys nuo technologinio pranašumo“, – pažymi ASPI, o Jungtinėms Valstijoms reikės patikimų partnerių mokslinių tyrimų, inovacijų ir pramonės srityse, kad išlaikytų pranašumą prieš konkurentus, tokius kaip Kinija.

 

Tuo pat metu ataskaitoje pabrėžiama didėjanti Indijos svarba technologijų sektoriuje – šalis patenka tarp penkių geriausių 45 srityse. Europos Sąjunga užima antrąją vietą pagal 30 technologijų ir, vertinant kaip bloką, sumažina monopolijos riziką didindama mokslinių tyrimų produkcijos dalį. Priešingai, JK nuo praėjusių metų nukrito iš penkių geriausių pagal aštuonias technologijas ir dabar užima aukštą vietą 36 srityse.

ASPI tyrimai, kaip visuma, parodo sparčiai besikeičiantį pasaulinį technologinį pranašumą, Kinijai sparčiai įtvirtinant savo, kaip inovacijų lyderės, pozicijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(33)
(25)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()