„Krizė prasidėjo. Xi Jinpingas vargu ar išgyvens.“ Audra Kinijoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

pirmas 2024-05-24 11:51
Kažkoks Ivanas žino, ar Kinija išgyvens?
laukinis_lt 2024-05-25 14:00
Bėda ta, kad tas Ivanas iš viso nieko nežino. Ivanas "žino", alegoriškai kalbant, kad JAV grąsina Kinijai užlaužti ranką, tik nežino, kad Kinija su ta ranka JAV laiko už geros vietos. Laužiant ranką Kinija stenės, o JAV - klyks iš skausmo. Esmė ta, kad Kinijos centrinis bankas yra sukaupęs pačias didžiausias JAV dolerio, kaip valiutos, atsargas visame pasaulyje. Joks kitas pasaulio šalies centrinis bankas nėra sukaupęs tiek JAV dolerio atsargų. Ne kartą, kai JAV pradeda kalbėti apie žmogaus teisių pažeidimus Kinijoje, ar kažką panašaus, Kinija pradeda kalbėti, kad jai reikia diversifikuoti savo turimas valiutos atsargas, į krepšelį priimant daugiau kitų valiutų, pavyzdžiui, euro. Ir staiga JAV su savo kalbomis apsiramina. Žinote, kas bus, kai JAV uždraus kokiam Kinijos bankui jo veikloje naudoti dolerius? Kinija gali paprasčiausiai pasakyti, kad jei JAV doleris Kinijoje tapo nebe konvertuojamas, tai Kinijos centrinis bankas yra priverstas parduoti už bele kiek turimas JAV dolerio atsargas. O kur tai galima padaryti? Ogi tarptautinėje valiutų rinkoje. O koks bus dolerio kursas euro atžvilgiu, jei Kinija dolerius pradės pardavinėti už eurus? Nes jei staiga į rinką ateis koks pusės trilijono ar dviejų trilijonų dolerių kiekis? Visko gali būti, kad tuo metu už eurą bus galima nusipirkti kokią 100 JAV dolerių. O ką tai reikš pačiai JAV ekonomikai, kai ji nebegali nei pasiskolinti užsienio rinkoje, nei importuoti prekių, nes jos patampa siaubingai brangiomis? Štai kodėl tokių žurnaliūgų pareiškimai yra net mažiau vertingi, nei carinis popierinis 10 rublių banknotas.
immortallt 2024-05-25 15:10
Em, absoliuti didžioji dalis JAV skolos yra kitoms valdžios dalims arba savo piliečiams. Taip kad ne, skolinimosi nepaveiks reikšmingai. Nusimes bet kokia kaina dolerius? Didžiausią žalą šiaip patirs tada kinai, ne JAV. Siaubingai brangiomis ir bus pabaiga? JAV yra iš esmės didelė ir pakankamai uždarai ekonomika. Smukęs stipriai kursas, jai būtų naudinga, kristų consumer goods importas, kuris didžiąja dalimi nėra būtinas ar naudingas ekonomikai, o išaugtų eksportas. Nebūtų be neigiamų pasekmių, bet tai jokia ne ekonomikos pabaiga JAV. Tuo tarpu kinams, kurių ekonomika ir taip patiria daug problemų, ir yra visiškai priklausoma nuo žaliavų importo, o rėžimas išsilaiko, kol žmonės leidžia, tikrai būtų sunku. Tik nemanau, kad kas nors tokio vyks artimiausiu metu.
donatasv 2024-05-25 16:37
Tai kad jau vyksta tik galbūt ne taip dramatiškai kaip nupasakojo pirmas. https://www.cnbc.com/video/2023/04/13/f ... trend.html
immortallt 2024-05-26 10:17
donatasv, vyksta, kad mažina dolerių kiekį rezervuose santykinai, bet ar JAV ekonomika dėl to žlunga? Tiesiog JAV dalis pasaulio BVP mažėja. Mažėja, nes šalys buvusios dugne - auga.
donatasv 2024-05-26 19:30
Tai kas be ko nebus greitas poveikis. Toks kaip išvardino pirmas atvejis būtų lygus išbėgti į gatvę ir $ mėtyt į ora. Sugriautų ne tik amerikos, savo bet ir viso pasaulio ekonomiką.
immortallt 2024-05-26 19:59
Nesugriautų viso pasaulio ekonomikos. Viso yra ~21 trilijonas dolerių pasaulyje. Kinai turi 3 trilijonus (ir dalis ne doleriais, o obligacijomis). JAV metinis biudžetas siekia ~10-11 trilijonų. Tai realiai tas pats kas ~20-30% vyriausybė padidintų išlaidas. Realiai koks 10% infliacija. Pakeltų šiek tiek FED'ą. 4 trilijonus dolerių centrinis bankas buvo supirkęs finansinio turto už 4 trilijonus. FED'as dabar turi turto už 7 trilijonus. Tai realiai pradžioje net pats gali išmesti dolerių daugiau, kad numušti vertę, kol kinai išsiparduoda pigiai, ir tyliai po to supirkti. Tai išliptų net su pliusu. Nerandu greitai, kiek tie 3 trilijonai sudaro kinų rezervų, bet toks įspūdis, kad kažkas apie 70%. Pardavus 70% rezervų už pusę kainos, skaudėtų.