„Tai iššūkis Norvegijai.“ NATO skelbia aliarmą. Pajudėjo laivai  ()

„Tai taip pat gali būti vertinama kaip potencialus iššūkis suvereniai Norvegijai.“


Kinijos laivas
Kinijos laivas
© Kareen Schnabel, CC BY-SA 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chinese_research_vessel_Tan_Suo_Yi_Hao.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugpjūčio 21 dieną grupė mokslininkų iš Kinijos lankėsi Rusijos tyrimų centre Barencburge, Arktyje. Gilėjantis bendradarbiavimas kelia susirūpinimą NATO šalims.

Kinija ne tik pirmauja naujų technologijų reitinge. Ji taip pat siekia gilinti bendradarbiavimą su Rusija Arktyje. 

Kaip rašo amerikietiškas „Newsweek“ leidinys, Rusija ir Kinija skelbia ketinančios suaktyvinti bendrą mokslinę veiklą. „Vizito NATO sąjungininkės Norvegijos teritorijoje aukšto rango Kinijos pareigūnas, atsakingas už poliarinius regionus, kreipėsi į Kiniją ir Rusiją, prašydamas sustiprinti bendradarbiavimą Arktyje, taip pat ir mokslo srityje“, – rašoma savaitraštyje.

[Vokietija] Fantastiškos kainos „Xiaomi“ robotas su flagmanų galimybėmis - paskutiniai vienetai („Xiaomi Mijia 3C Enhanced Edition“)
3456 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Kinijos Arkties ir Antarkties agentūros direktoriaus pavaduotojo Tiejuno Lingo vizitas įvyko iškart po trijų Kinijos ledlaužių kruizo vandenyse netoli Šiaurės ašigalio.

„Tai dar vienas signalas apie didėjantį Kinijos susidomėjimą šiuo vis prieštaringesniu regionu“, – rašo „Newsweek“.

Kinų mokslininkai Barencburge (miestelis Norvegijos Svalbardo salyne) diskutavo apie galimą prisijungimą prie Rusijos tyrimų centre vykdomų tyrimų projektų.

 

Liepos mėnesį Svalbarde lankėsi ir Turkijos mokslininkai, kurie kalbėjosi su Rusijos įmone „Trust Arktikugol“ apie galimybę sukurti naują tyrimų centrą BRICS šalims (Brazilijai, Rusijai, Indijai, Kinijai, Pietų Afrikai) ir kitoms sąjungininkėms, tokioms kaip Turkija. Planuojama stotis būtų beveik apleistoje Rusijos gyvenvietėje Piramidėje.

„Tai taip pat gali būti vertinama kaip potencialus iššūkis suvereniai Norvegijai, kuri pretenduoja į visišką mokslinių tyrimų kontrolę salyne, kur „karo tikslai“ draudžiami (1920 m.) sutartimi“, – rašoma „Newsweek“.

 

Praėjusį mėnesį vienas amerikiečių žurnalas pranešė, kad Svalbarde dirbantys kinų mokslininkai gali atlikti karinius, įskaitant ginklų, tyrimus. 

Kinijos poliarinių tyrimų institutas turi tyrimų stotį Niu-Olesiunde, Svalbarde, vadinamą Geltonosios upės stotimi. 2014 m. pradėta stotis yra Norvegijos projekto, skirto remti tarptautinį mokslinį bendradarbiavimą gyvosios gamtos mokslų srityje, dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()