Beprotiška. Į pagalbą elektros tinklui – didžiausias pasaulyje smagratis (Video)  ()

Idealiai tinka reguliuoti elektros tinklui.


„Dinglun“
„Dinglun“
© Stop kadras | https://www.youtube.com/watch?v=3VF5jNXw4nE

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dinglun“ smagračio energijos saugojimo stotis Kinijoje dabar yra didžiausia tokio tipo elektrinė, siūlanti įspūdingą 30 megavatų galią, rašo „Interesting Egineering

Pasaulyje yra keletas įspūdingų smagračių energijos kaupimo įrenginių. Didžiausia iš jų iki šiol yra 20 megavatų „Beacon Power“ stotis, esanti Stephentowno mieste, JAV. Dar visai neseniai tai buvo didžiausia pasaulyje smagračio energijos kaupimo sistema (FESS).

30 megavatų „Dinglun“ smagračio energijos kaupimo stotis Šansi provincijoje neseniai buvo prijungta prie tinklo, todėl tai yra didžiausia veikianti tokia sistema pasaulyje. Kinijos energijos saugojimo asociacijos (CNESA) teigimu, ši jėgainė atliks svarbų vaidmenį stabilizuojant vietinį elektros tinklą ir remiant atsinaujinančios energijos integraciją Kinijoje.

[EU+Kuponas] Lietuvoje taip pigiai nerasite! Rekordinės kainos belaidis dulkių siurblys (Video, „Proscenic P13“)

Rekordiškai žema kaina

Specialus kuponas

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Išsamiau

Kas yra smagračio energijos kaupimo sistema?

Smagračio energijos kaupimo sistema veikia sukant didelį, sunkų smagratį labai dideliu greičiu. Energija kaupiama kaip besisukančio rato kinetinė energija. Prireikus elektros, smagračio sukimosi greitis sumažinamas, o sukaupta kinetinė energija generatoriaus pagalba paverčiama atgal į elektros energiją.

Tokia sistema yra naudinga, nes leidžia greitai kaupti ir atiduoti energiją, todėl yra idealus sprendimas subalansuojant elektros tinklą ir greitai patenkinant poreikį. Smagračio sistemos pasižymi didesniu efektyvumu ir energijos tankiu, palyginti su, pavyzdžiui, suslėgto oro arba siurblio-hidraulinėmis sistemomis. Be to, jos tarnauja ilgiau nei ličio jonų baterijos ar superkondensatoriai. Tarnavimo laikas yra 20–30 metų, o poveikis aplinkai yra mažesnis, nes juose nėra cheminių medžiagų ar toksiškų sunkiųjų metalų.

 

Remiantis moksliniais tyrimais, FESS sistemos idealiai tinka elektros tinklui reguliuoti, siekiant pagerinti paskirstymo efektyvumą ir gauti sklandžią atsinaujinančių energijos šaltinių, tokių kaip vėjo ar saulės jėgainės, galią.

„Dinglun“ stotis pradėta statyti 2023 m., o bendra projekto kaina siekė 48 mln. dolerių. Tai pirmoji Kinijoje didelės apimties FESS sistema, turinti pakankamai talpos tiekti energiją daugiau nei 2000 namų ūkių ištisus metus.

 

„Dinglun“ stotyje naudojama 120 magnetinės levitacijos smagračių blokų, kurie daro sistemą stabilesnę ir leidžia kaupti energiją vakuume ir mažos trinties sąlygomis. Ypatinga – pusiau požeminė stoties sistema, kuri sukuria saugią aplinką darbuotojams stebint stoties darbą ir atliekant priežiūros darbus.

30 MW galios elektrinę sudaro 12 energijos kaupimo blokų, kurie neseniai buvo prijungti prie 110 kilovoltų elektros tinklo. Tikimasi, kad ši galinga energijos kaupimo jėgainė įkvėps statyti daugiau panašių gamyklų, kurios žada sumažinti energijos gamybos poveikį aplinkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(1)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()