Pasaulis pakraupo, ką darys Norvegija. „Kontrolė neįmanoma“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SPeed_FANat1c 2024-09-24 11:53
Svarbu ne ruzkis . O tikrai jei ras iskasenu tai mum pravers ir maziau remsim diktatūras. O ruskis ju vietoj irgi neklausytu kas ka sako
kestutisz 2024-09-24 13:01
Viskas ten suprantama, pinigų perdaug nebūna, net tokiai nebiednai šaliai. Užknisa tik kvaila "žalioji" maskuotė - "„Pasauliniam perėjimui prie mažai anglies dioksido į aplinką išmetančios visuomenės reikės didžiulių kiekių mineralų ir metalų“ todėl jie va tokie geri, "padės pasauliui", o ne ne, ne pinigai svarbiausia.
immortallt 2024-09-24 13:35
Naftos eksportas norvegams greit užsidarys. Pradės dėl EV naftos kainos kristi (kai naftos paklausa kasmet pradės kristi, įvyks didelis lūžis, kai nebeliks trūkumo vis infrastruktūros, kokio nebuvo nuo skalūnų naftos gavybos pradžios), tai tiesiog pradės nebedengti CAPEX'o, ir tiesiog esamus gręžinius baigs eksploatuoti, o naujų nepradės daryti. Jei kaina kris iš lėto, t.y. jei visgi vartojimo augimas išliks aukštas ir tiesiog ilgės VDV eksploatacijos laikas. Bet jei vartojimo augimas pasaulyje sulėtės/išliks lėtas, tai tiesiog naftos kaina vis muš dugnus, kol kas sumažins tiekimą ir vėl šoktels. Tokiais kalneliais ir važinėsi.
mixed 2024-09-26 20:05
nebesvaik, o ka kurens kad vdv pakrauti? saule sviecia tik diena, vejas pucia ne visada. atomo visi baidosi..
vanduo4 2024-09-26 20:47
Manyčiau jog tokie sprendimai nepriimami iš lempos, nepadarius rinkos tyrimų; - Akivaizdu jog Ukrainos konfliktas nebus greitai išspręstas, o Norvegijos turimi pajėgumai nėra pakankami patenkinti ES poreikius; - Tuo labiau, importas iš Arabų irgi betkada gali užsiverti išsiplėtus Palestinos konfliktui ir pan.; - Tad čia yra daug platesnio mąsto sprendimas, o gamtosaugininkai tik loja, nes už tai moka pinigus.
immortallt 2024-09-27 07:30
Norvegija - 95% elektros hidroenergija. Tu manai, jiems apskritai kiltų problema, jei savaitę laiko nešviestų saulė ir nebūtų jokio vėjo visoje Norvegijoje, apsirūpinti elektra? 25% kelių transporto Norvegijoje elektrifikuota, elektros sąnaudos elektromobiliams nesudaro nė 5% viso elektros energijos vartojimo. Atomo ne baidosi, o neįperka. Plius nesuderinamas su AEI, kuri 4-8 kartus pigesnė, nei atomas. Ir sėsti 100% ant atomo neišeina, nes statyti atomines su 50% utilization, padarys atominę 8-16 kartų brangesnius nei AEI. O ką jau kalbėti, kad dalis pajėgumų veikia tik su 5% utilizaton. Atomas dar mažiau sprendžia nepastovios elektros paklausos problemą, nei AEI. Kitose šalyse, kur nėra tiek hidroenergijos, kažkiek deginsi gamtinių dujų, su nafta nesusiję. Norvegai vieni pirmųjų nustos išgauti naftą ir dujas, nes jų gavyba tarp brangiausių.
SPeed_FANat1c 2024-09-27 07:31
kur baidos, kokioj prancuzijoj ten eina normlaiai. Cia gal baisiau tik pas mus salia rusijos del karo. Norvegai turbut laisvai galetu ja turet. O plius girdejau dabar yra mini atominiu elektriniu, tai galima paskleist po ivairias vietas, bet kad cia pati sprogtu tai kaip suprantu neber ta problema. Cia nebent apsaudytu kas ar netinkamai priziuretu.
immortallt 2024-09-27 10:12
Kada paskutinė atominė Prancūzijoje pastatyta? Jie net norėdami per dešimtmetį atominės energetikos negali atsisakyti, nes neturi normalaus rezervo. 2022 m. atjungus pusę atominių (dėl avarinių situacijų ir kitur dėl sausros), jie jau neturėjo pakankamai rezervinių pajėgumų ir italai kūrė dujines, o vokiečiai dujines ir anglines savo elektrines. Yra mini atominių Yra generatorių, kurie veikia ant viskio. Tokie pigiau, nei kol kas esantys mini atominiai reaktoriai. Yra pigūs maži, bet jie varomi pažadais, ir gamina kitus pažadus, bet ne elektrą. Nebent kas netinkamai prižiūrėtų atomines... Na pvz. prancūzai Prancūzų branduolinės saugos grupės, kurios reaktorius apžiūri komunikuoja, kad reaktoriai yra prastos būklės, nudėvėti ir reikia keisti. Politikai priima sprendimą eksploatuoti toliau, nes dar yra laiptelis, kai gali būti blogiau. Kodėl taip priima? Nes elektros kainas reikėtų trigubinti. Nori naujų atominių, bet tokio kiekio nėra nei kaip pastatyti, nei turi tam pinigų + mato, kad kaina yra ~200-250€/MWh po 15 metų nuo statybos pradžios. Kalba vis apie naujus 2-8 reaktorius. Pradėjo kalbėti ~2008-2012 metus. Praėjo 12-16 metų, nieko nėra.
SPeed_FANat1c 2024-09-27 16:48
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_p ... _in_France nu 2000 metais paskutine gaunas paleista. Tai jiem truksta elektros bet neturi pinigu is ko statyt? Nu bet jei prancuzu politikai nesirupina, tai isivaizduokim kaip daro lukasenka su elektrine musu pasienyje.