Vieni svarbiausių ukrainiečių dronų taikinių nėra rusų šarvuota technika ar kariai (Video)  ()

Dronai yra praktiškai svarbiausi ginklai Ukrainos gynėjų arsenale. Dronai-kamikadzės neria link Rusijos karių ir, dar svarbiau, šarvuotos technikos, viską naikindami savo kelyje. Tačiau kai kurie svarbiausi Ukrainos dronų taikiniai yra tokie, apie kuriuos galbūt nepagalvotumėte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos gynėjai nuolat kovoja su visa matančiomis Rusijos akimis – stebėjimo ir žvalgybos sistemomis, kurios įrengiamos vos rusai įsitvirtina naujai užimtoje teritorijoje. Tai įkyrūs nedideli prietaisai – radijo pasiklausymo įranga, kuri klausosi Ukrainos karių komunikacijos, ir tolimojo vaizdo stebėjimo sistemos. Tai – įrenginiai, kuriuos reikia greitai sunaikinti, nors tai ir nėra paprasta.

Tokios stebėjimo sistemos paprastai yra gana mažos. Kaip kamera ant ilgo pagalio ar kelių antenų rinkinys. Be to, rusai montuoja šią įrangą ant aukštų pastatų ar ryšių bokštų, kur juos gali būti sunku pastebėti ar pasiekti. Kita vertus, kadangi šie įrenginiai turi būti aukščiau, kad matytų toliau, Ukrainos gynėjai pirmiausiai ir tikrina aukštesnių pastatų stogus ir langus. Ir ten daug ko randa.

Vienas iš tokių ukrainiečių taikinių – tolimojo stebėjimo sistema „Murom-P“. Ji turi termovizorių ir kamerą su galingu priartinimu. Jei „Murom-P“ sumontuota pakankamai aukštai, savo optine kamera dienos metu ji gali pastebėti žmones net iš 10 kilometrų atstumo. Naktį termovizoriaus pagalba „Murom-P“ gali pastebėti žmones iš 4 km atstumo, o automobiliai jai matomi iki 8 km, nes yra karštesni.

„Murom-P“ gali dirbti autonomiškai ir yra skirta stebėti pajėgų judėjimą kitoje fronto linijos pusėje. Ukrainiečiai praktiškai neturi šansų rengti netikėtas atakas, jei teritoriją stebi rusų „Murom-P“. Ji taip pat gali pastebėti kada Ukrainos kariai vykdo rotaciją arba kada jiems pristatomos atsargos – rusams, žinoma, ši informacija yra labai svarbi.

 

Ir „Murom-P“ yra tik vienas pavyzdys. Rusai turi platų stebėjimo priemonių arsenalą. Šių sistemų naikinimas yra svarbus Ukrainos gynėjų prioritetas ir jas atakuoti geriausia dronais, kurie gali nulėkti giliai už priešo linijų ir pasiekia reikiamą aukštį. Mažieji dronai-kamikadzės taip pat gali pralįsti pro išdaužtus pastatų langus, lenda tarp ryšių bokštų konstrukcijų, o tai yra labai svarbu, nes tos stebėjimo sistemos yra gana mažos.

 

Apie Ukrainos karą prieš Rusijos tolimojo stebėjimo sistemas nėra taip plačiai kalbama, nes jis tiesiog nėra toks vizualiai patrauklus, kad ir kaip kvailai tai skambėtų. Jame nebūna didžiulių sprogimų, Rusijos šarvuotos technikos praradimų skaitiklis nesukruta, okupantų kariai beveik niekada nenukenčia. Tačiau Ukrainos gynėjai gana efektyviai kovoja su rusų stebėjimo sistemomis ir taip gali jiems uždirbti bent šiek tiek laisvės manevrui, kai jų nemato rusai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(45)
(0)
(45)

Komentarai ()