„Jie per dvi dienas gali sunaikinti Ukrainos gynybą.“ „Forbes“ skelbia šiurpinantį pranešimą  ()

Avdijvkos užėmimo metu rusai per dvi dienas ant miesto numetė 250 valdomų aviacinių bombų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūšyje dėl Avdijivkos okupantai taip aktyviai naudojo valdomas bombas, kad iš miesto liko tik betono dulkės. Tai privertė Ukrainos 110-ąją mechanizuotąją brigadą po keturis mėnesius trukusių mūšių su dideliais nuostoliais pasitraukti į Vakarus.

Kaip rašo „Forbes“, labai tikėtina, kad priešas šios taktikos laikysis ir kitose fronto dalyse. Avdijvkos planinio bombardavimo kampanija gali reikšti, kad Rusijos operacijos keisis ir kitose fronto linijos vietose.

„Forbes“ pažymi, kad Rusija turi tūkstantį naikintuvų-bombonešių, tai yra dešimt kartų daugiau nei turi Ukraina.

„Nuo 2022 m. kovo pradžios Rusijos karinės oro pajėgos prarado galimybę veikti Ukrainos kontroliuojamoje oro erdvėje, išskyrus labai mažame aukštyje, nes nesugebėjo patikimai slopinti ar naikinti vis efektyvesnių, gerai išsklaidytų ir mobilių Ukrainos antžeminių ir oro raketų sistemų", - buvo rašoma 2022 m. lapkričio mėn. ataskaitoje Karališkajam Jungtinių tarnybų institutui Londone.

Tačiau vėliau viskas pasikeitė – rusai sukūrė valdomąsias planavimo bombas, kad sumažintų pavojų, kurį lėktuvams kelia ukrainiečių zenitiniai raketų kompleksai. Valdomos aviacinės bombos greitai tapo vienu baisiausių Rusijos ginklų. Ukrainos kariai pranešė apie niekur nepatirtą siaubą, kurį kelia milžiniškos, tylios bombos, sprogstančios be jokio įspėjimo ir turinčios pakankamai galios, kad susprogdintų pastatus ir sunaikintų bunkerius. Būtent taip ir nutiko Avdijivkoje.

„Šios bombos visiškai sunaikina bet kokias pozicijas. Visi pastatai tiesiog virsta duobėmis nukritus vos vienai valdomai bombai, o per dieną jie numeta nuo 60 iki 80 tokių bombų“, – rašė Jegoras Šugaras, 3-iosios Ukrainos oro desantinės šturmo brigados, dengusios 110-osios brigados pasitraukimą iš Avdijvkos, karys.

 

Šį savaitgalį rusai per per dvi dienas paleido 250 valdomų bombų. Netrukus 110-oji brigada nebeturėjo kur slėptis ir turėjo trauktis. JAV Karo studijų instituto vertinimu, tai buvo bene pirmas kartas per dvejus metus, kai Rusijos aviacija atliko lemiamą vaidmenį Rusijos sausumos operacijose.

Tačiau rusų kariuomenė taip pat patyrė nuostolių. Ukrainos kariuomenė yra ginkluota amerikietiškomis „Patriot“ gynybos sistemomis. Pastarosiomis dienomis ši priešlėktuvinės gynybos sistema numušė iš karto keturis Rusijos naikintuvus.

„Ukrainiečiai akivaizdžiai turi priemonių numušti bombonešius ir užkirsti kelią dar vienam tokiam didžiuliam bombardavimui. Tačiau jiems trūksta pajėgumų. Didžiausia raketų „Patriot“ tiekėja Ukrainai buvo JAV. Tačiau nuo spalio mėnesio Rusijai prijaučiantys respublikonai JAV Kongrese pradėjo blokuoti pagalbą Ukrainos karo veiksmams“, – rašo leidinys.

 

Pasak buvusio Ukrainos vidaus reikalų ministerijos patarėjo Antono Heraščenkos, „Patriot“ atsargos „mažėja iki kritinio lygio“. Tuo pat metu tikimasi, kad artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais atvyks pirmieji naikintuvai F-16, kurie padės kompensuoti „Patriot“ amunicijos trūkumą.

„Pagrindinės šių lėktuvų užduotys greičiausiai bus toliau atremti Rusijos bombonešius, leidžiančius raketas į Ukrainos miestus ir infrastruktūrą, ir perimti Rusijos taktinius orlaivius. Tai apima ir Rusijos lėktuvų, leidžiančių valdomas bombas, naikinimą arba jų veiksmingumo mažinimą", – aiškino į atsargą išėjęs Australijos kariuomenės atsargos generolas Mikas Ryanas.

Tačiau F-16 lėktuvams tektų prasibrauti pro Rusijos naikintuvus ir priešo priešlėktuvinę gynybą, o tai yra rizikinga. Todėl šiuo metu geriausia Ukrainos gynyba nuo valdomų bombų yra „Patriot. Jei jų nebus, okupantai bandys pakartoti Avdijvkos bombardavimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(16)
(-11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()