„Ruoškit savo kariuomenes.“ Šokiruojanti žinia iš NATO. Arktyje vyksta kažkas neįtikėtino  (1)

Arktis – naujas karinis ir ekonominis taikinys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galimo susidūrimo su Rusija pareiškimų virtinę pradėjo NATO karinio komiteto pirmininkas admirolas Robas Baueris. Jis perspėjo, kad Rusija gali pradėti puolimą per artimiausius du dešimtmečius. Antrojo pasaulinio karo laikus primenančiais žodžiais R. Baueris ragino sąjungininkes parengti savo kariuomenes.

Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Grantas Shappsas žengė dar toliau, prognozuodamas, kad per artimiausius penkerius metus galimi karai, kuriuose gali dalyvauti Kinija, Rusija, Šiaurės Korėja ir Iranas. Pasak jo, situacija keičiasi iš „pokarinio į prieškarinį pasaulį“.

Savo ruožtu britų kariuomenės vadas generolas seras Patrickas Sandersas pakartojo šią niūrią prognozę. Jis apibūdino Didžiosios Britanijos gyventojus kaip „prieškarinę kartą“, kuri turės ruoštis konfliktui su vis agresyvėjančia Rusija.

[Naujiena!] Kuponas+EU. Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti gausybę skirtingų medžiagų. Analogai neprilygsta nė iš tolo (Video, „Swiitol E18 Pro“)
5241 3

Ką tik pasirodžiusios rinkoje

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Papildomai nuolaidų kuponas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

NATO pripažįsta, kad klimato kaita yra tradicinius saugumo klausimus „stiprinantis“ veiksnys. Klimato kaita jau dabar sparčiai didina ginkluotų konfliktų tikimybę, ypač Arktyje. Arkties ledo dangos tirpsta rekordiniais tempais, todėl pirmą kartą tapo prieinami trilijonų dolerių vertės dujų, naftos ir mineralų telkiniai.

Kaip skelbiama analitinio centro „Friends of Europe“ paskelbtoje analizėje, per ateinančius kelerius metus tirpstantys ledynai paskatins lenktynes dėl dominavimo Arktyje, kurias Rusija desperatiškai siekia laimėti. Rusijai priklauso daugiau kaip 53 proc. Arkties vandenyno pakrantės, todėl Vladimiras Putinas mano, kad dominavimas regiono išteklių srityje yra labai svarbus jo režimo ekonominiam išlikimui. Manoma, kad Arktyje yra 412 mlrd. barelių naftos ir dujų, t. y. apie 22 proc. neatrastų pasaulio išteklių.

 

V. Putinas nesistengia slėpti savo planų. Rusija jau turi 30 proc. daugiau karinių bazių Arktyje nei JAV ir jos NATO sąjungininkės.

Dabar Putinas į regioną perkelia karius, ledlaužius, karo laivus ir povandeninius laivus, taip pat rengia Arkties pratybas, kurių metu išbandomos hipergarsinės raketos, galinčios išvengti JAV gynybos priemonių. Propagandinėje žiniasklaidoje nuolat skelbiami vaizdai, kuriuose Rusijos kariai treniruojasi vilkėdami baltas uniformas ir laikydami šturmo ginklus, o per sniegą lekia šiaurės elnių traukiamomis rogėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(16)
(-12)

Komentarai (1)