„Juos samdo tūkstančiais. Per TikToką, YouTubą ir Instagramą.“ Kas keliauja į karą Ukrainoje  ()

AFP kalbėjosi su penkiais indais, užverbuotais prisijungti prie Rusijos armijos. Visi jie sakė sureagavę į socialinių tinklų vaizdo įrašus, reklamuojančius „armijos padėjėjų“ darbą už maždaug 1 200 USD per mėnesį atlyginimą. Nė vienas neturėjo ankstesnės karinės patirties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juos samdo tūkstančiais. Per „TikTok“, „YouTube“ ir „Instagram“. Neįtikėtina, kas keliauja į karą Ukrainoje.

Praėjus dvejiems karo Ukrainoje metams, per konfliktą žuvo šimtai tūkstančių Rusijos karių, o Maskva visame pasaulyje ieško daugiau kovotojų, kartais padedama neoficialių tarpininkų.

Indijos vertėjas, dirbantis karinio įdarbinimo centre Maskvoje, naujienų agentūros AFP žurnalistams Naujajame Delyje sakė, kad jo įstaiga yra tik viena iš viso Rusijos tinklo.

„Kiekviename didesniame mieste yra įdarbinimo centras, kuriame priimami užsienio piliečiai“, – sakė jis.

Vertėjas sakė asmeniškai prižiūrėjęs nuo 70 iki 100 Indijos piliečių įdarbinimą ir pridūrė, kad nepaliečių įdarbinama daug daugiau.

„Vien per praėjusią savaitę į mano centrą atvyko 10 indų“, – sakė vyras.

Kai kurie užverbuoti indai naujienų agentūrai AFP sakė, kad jiems buvo pažadėti ne koviniai vaidmenys, tačiau prieš siunčiant į Ukrainą jie buvo išmokyti naudotis Kalašnikovo automatais ir kitais ginklais.

AFP pateiktame Rusijos Gynybos ministerijos kontrakte rusų kalba rašoma apie „karinę tarnybą Rusijos Federacijos ginkluotosiose pajėgose“ ir reikalaujama „dalyvauti karo veiksmuose“ ir „be apribojimų tarnauti Rusijos žmonėms“.

[EU+Kuponai] „Spring Sale 2024“ išpardavimas! JAV specialistų rekomenduojamos ergonominės kėdės, žaidimų monitoriai, projektoriai, energijos stotelės ir kt. (Video)
6522 3

„Spring Sale 2024“ išpardavimas!

Specialūs kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „NEWTRAL MagicH-BP“ - JAV specialistų rekomenduojama ergonominė darbo kėdė

2) „KTC M27T20“ - 27 colių, Mini-LED, 2K, 165Hz žaidimų monitorius

3) „Ultimea Apollo P40“ - „geriausias vaizdo projektorius, kokį tik esu testavęs!“

4) „TALLPOWER V2400“ - 2160Wh, 2400W, portabili energijos stotelė

Išsamiau

Indija yra ilgametė Rusijos sąjungininkė, kuri vengia aiškaus invazijos į Ukrainą pasmerkimo.

Analitikai teigia, kad Maskvos pastangos užverbuoti Indijos piliečius yra tik dalis pasaulinio verbavimo skatinimo, kartu su plačia verbavimo kampanija namuose.

AFP kalbėjosi su penkiais indais, užverbuotais prisijungti prie Rusijos armijos. Visi jie sakė sureagavę į socialinių tinklų vaizdo įrašus, reklamuojančius „armijos padėjėjų“ darbą už maždaug 1 200 USD per mėnesį atlyginimą. Nė vienas neturėjo ankstesnės karinės patirties.

Vaizdo įrašus paskelbė Dubajuje įsikūręs agentas Faisalas Khanas, „YouTube“, „Instagram“ ir „TikTok“ prisistatantis kaip „Baba Vlogs“.

Viename vaizdo įraše Khanas vaikšto Sankt Peterburgo miesto gatvėmis, paaiškindamas pasiūlymą: sumokėkite jam 3600 USD ir būsite įdarbinti pagalbininku Rusijos armijoje.

„Jums nereikės kovoti. Tereikės išvalyti nugriautus pastatus, prižiūrėti ginklų sandėlius ir po metų tarnybos turėsi teisę nuolat gyventi Rusijoje“, – sako Khanas.

Khanas teigė sulaukęs lavinos užklausų iš Indijos, kur nepaisant spartaus ekonomikos augimo, nedarbo lygis yra rekordiškai aukštas.

 

Pasak Khano, lapkritį ir gruodį jis padėjo 16 Indijos piliečių nuvykti į Rusiją, kurių dauguma atvyko iš Indijos, o dalis – iš Dubajaus.

„Aš užsiimu socialine žiniasklaida ir padedu žmonėms susirasti darbą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Su manimi susisiekė draugas iš Rusijos, sakydamas, kad ten kariškiai ieško pagalbininkų, pagalvojau, kad tai gera proga ir padariau vaizdo įrašą“, – sako Khanas.

Tačiau jis sakė, kad buvo „nustebintas“, kai šiems užverbuotiems indams buvo išduodami ginklai. Pasak jo, kai ėmė gauti „pranešimus apie kūnus, siunčiamus atgal, ir tai, kad kai kurie grįžo sužeisti... nusprendė sustabdyti verbavimo procesą“.

Tačiau jo vaizdo įrašas, pavadintas „Rusijos armijos darbai“, vis dar pasiekiamas internete.

Vienas iš Khano užverbuotų žmonių – bedarbis, baigęs mokslus iš Utar Pradešo šiaurės Indijoje, naujienų agentūrai AFP sakė kariavęs fronto linijoje iš dalies okupuotame Rytų Ukrainos Donecko regione.

„Per kovas buvau sužeistas ir nuvežtas į ligoninę, iš kurios kažkaip pabėgau“, – sakė jis būdamas Maskvoje.

 

Kitas užverbuotasis iš Indijos sakė, kad buvo dislokuotas Chersono regione kartu su kitu Indijos piliečiu – obuolių augintoju iš Kašmyro – ir devyniais kubiečiais, kurie laukė dislokavimo į fronto liniją.

„Mane bet kada gali iškviesti į kovą“, – sakė 27 metų vyras, anksčiau dirbęs aviakompanijų maisto tiekimo įmonėje.

„Aš bijau ir tiesiog noriu grįžti namo“, – sakė jis.

Keletas užverbuotų indų su naujienų agentūra AFP pasidalijo nuotraukomis. AFP daugumos vaizdų geografinę vietą nustatė Rusijos kariniame objekte netoli Maskvos.

Vienas iš indų pasakė, kad pabėgo pradėjęs pagrindinius mokymus.

„Kai tik jie privertė mus mokytis ginkluotis, supratau, kad kažkas negerai“, – sakė jis. „Kadangi iki tol nebuvau atidavęs paso, nusipirkau skrydžio bilietą ir išvykau“, – sakė jis.

Nei Rusija, nei Ukraina nepraneša, kiek užsieniečių tarnauja jų kariuomenėse ir kiek jų yra laikomi karo belaisviais.

Manoma, kad Maskva pasamdė tūkstančius užsienio kovotojų, šimtus jų iš Indijos skurdo apimto kaimyno Nepalo.

„Yra pranešimų, kad samdiniai iš Artimųjų Rytų ir Azijos dalyvauja kovose Rusijos pusėje“, – sakė Tarptautinės krizių grupės analitikas Olegas Ignatovas.

 

Ignatovas sakė, kad Rusija taip pat „bando užverbuoti samdinius Afrikoje“.

Indijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad kai kurie Indijos piliečiai užsirašė „pagalbiniams darbams“ Rusijos armijoje, nenurodydami, ar jie turėjo dalyvauti mūšiuose.

Ministerija nurodė, kad keli iš jų buvo atleisti dėl ministerijos įsikišimo.

Tačiau užverbuotų asmenų šeimos teigia, kad buvo apgauti, ir kaltina Indijos valdžios institucijas, kad jos nepadarė pakankamai, kad padėtų jiems grįžti namo.

Mohammedas Imranas, prekybininkas Haidarabade, beveik du mėnesius nieko negirdėjo apie savo 30 metų jaunesnįjį brolį. Jo brolis paskutinį kartą skambino iš pietinio Rusijos miesto Rostovo prie Dono ir pranešė, kad yra dislokuojamas Ukrainos fronte.

„Vienas iš berniukų, kuris buvo su juo ir sugebėjo pabėgti, mums pasakė, kad mano brolį sužeidė kulka“, – AFP sakė Imranas.

„Jis nuėjo tam, kad galėtų pasiūlyti geresnį gyvenimą savo šeimai, dabar mes nežinome, ar jis išvis gyvas“, – pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(20)
(-12)

Komentarai ()