„Eikit n@%#! Aš nebalsuosiu.“ Rusijoje prasidėjo masiniai neramumai. Kas vyksta  ()

„Vieningosios Rusijos“ nariai ir jų rėmėjai, taip pat valstybės tarnautojai ir didelių kompanijų darbuotojai jau „suskaitmeninti“ ir „surinkti į duomenų bazę“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremliui kyla problemų telkiant valstybinių įmonių darbuotojus dalyvauti Rusijos prezidento rinkimuose, „Meduzai“ sakė su prezidento administracija dirbantis politikos strategas.

Anot jo, ankstesniais metais valstybinių įmonių darbuotojų priverstinis balsavimas nesukeldavo keblumų – daugelis laikėsi savo kėdžių ir bijojo jas prarasti. Tačiau dabar darbuotojai supranta: darbo rinkoje trūksta žmonių, todėl niekas jų neatleis už atsisakymą eiti į rinkimų apylinkę, sakė leidinio pašnekovas.

Rusijoje prasidėjo masiniai neramumai. Anot politikos stratego, labai dažnai reaguodami į vadovybės bandymus priversti juos dalyvauti balsavime, žmonės sako: „Eikit n@%#! Aš už [už Putiną - red.] nebalsuosiu. Aš nenoriu, tai ką jūs man padarysi? Ar dirbsit vietoj manęs?“

Prezidento administracijos politiniam blokui iškelta užduotis užtikrinti itin aukštą – 70–80 proc. – aktyvumą, taip pat Vladimiro Putino rezultatą – daugiau nei 80 proc.

Prezidento administracija, siekdama išspręsti dalyvavimo rinkimuose klausimą, įsakė partijos „Vieningoji Rusija“ nariams, valstybės tarnautojams ir valstybinių įmonių darbuotojams kartu atsivesti į rinkimų apylinkes ir žmones. Valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ nariai ir šalininkai turi atsivesti 10 žmonių, valstybės tarnautojai – tris, o valstybinių įmonių darbuotojai – du. Žmonės, gaunantys pinigus iš valstybės, yra „įpareigoti padėti“ valdžiai, – logiką aiškino Kremliui artimas „Meduza“ šaltinis.

Pagal nustatytą schemą partijos atstovas, viešojo sektoriaus darbuotojas ar valstybės įmonės darbuotojas vadovybei turi pateikti į rinkimus atvestų žmonių vardus ir pavardes, telefono numerius ir elektroninio pašto adresus. Tačiau tai reikėjo padaryti likus kelioms savaitėms iki rinkimų.

 

Tam, kad Kremlius galėtų stebėti, kaip laikomasi reikalavimo, visi rinkimuose dalyvaujantys asmenys turi registruotis nuotolinio elektroninio balsavimo sistemoje (DEG), o regionuose, kur tokios galimybės nėra, rinkėjų aktyvumas stebimas naudojant QR kodus.

„Meduza“ šaltiniai tvirtina, kad visi „Vieningosios Rusijos“ nariai ir jų rėmėjai, taip pat valstybės tarnautojai ir didelių kompanijų darbuotojai jau „suskaitmeninti“ ir „surinkti į duomenų bazę“. „Šiuos duomenis turi visos regionų administracijos, jais pagrįstos rinkėjų aktyvumo prognozės“, – aiškino vienas iš pašnekovų.

 

Tačiau Kremlius suvokia riziką, kad dalis nuo vyriausybės priklausomų rinkėjų atsisakys užtikrinti rinkėjų aktyvumą, teigia leidinio šaltinis. Šiuo atžvilgiu prezidento administracija rekomendavo sisteminėms partijoms, kurių atstovai dalyvauja rinkimuose, „kiek įmanoma sumažinti sekimą“. Rusijos Federacijos komunistų partijos ir Naujųjų žmonių pašnekovai patvirtino, kad „rimto sekimo“ neorganizuos.

„Tai turėtų padėti užtikrinti, kad rinkėjų aktyvumas būtų „daugiau nei 70 proc. arba bent 70 proc.“, – sako politikos strategas, dirbantis su regionų valdžios institucijomis. „Tam nereikia papildomų stebėtojų akių. O [prezidento administracijos vadovo pavaduotojas, vidaus politikos kuratorius Sergejus] Kirijenka asmeniškai sudegins tą [pareigūną], kuris nesuteiks reikiamo aktyvumo“, – apibendrino politikos strategas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(26)
(-23)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()