„Pritarta vienbalsiai.“ Po 33 metų. Lietuvos kaimynė stabdo nusiginklavimo sutartį. Kas įvyko  (1)

Užsienio reikalų viceministras Władysławas Bartoszewskis pareiškė, kad Lenkija ketino nutraukti CFE sutartį, tačiau sutarimo tarp NATO sąjungininkų nepavyko pasiekti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkija, reaguodama į agresyvią Rusijos politiką, nusprendė sustabdyti savo dalyvavimą Sutartyje dėl įprastinių ginkluotųjų pajėgų Europoje (CFE). Už tokį sprendimą pasisakė visi Nacionalinio gynybos komiteto posėdyje dalyvavę 37 europarlamentarai.

Lenkija prie CFE prisijungė 1991 metų lapkritį.

Kaip pabrėžė užsienio reikalų viceministras Władysławas Bartoszewskis, sutarties taikymo sustabdymas būtinas dėl saugumo, gynybos ir Lenkijos interesų.

„Sutarties taikymo sustabdymas turėtų būti laikomas būtinu saugumo ir gynybos sumetimais, taip pat Lenkijos užsienio politikos interesais. Šį žingsnį padiktuoja daugybė Rusijos veiksmų, kuriais siekiama sąmoningai sugriauti sutarties pasiekimus kaip vieną iš saugumo architektūros ramsčių Europoje“, – sakė Bartoszewskis.

[Vokietija!] Net 2 kartus pigiau nei Lietuvoje! „Jei jums reikia gero garso už mažiausią kainą, ši garso sistema yra būtent tai“ (Video, „Redmi TV Soundbar“)
7568 2

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikūs pirkėjų ir apžvalgininkų vertinimai

Išsamiau

Tuo tarpu dokumentas numato tik sutarties sustabdymą, o ne visišką denonsavimą. Bartoszewskis tai aiškino tuo, kad Lenkija norėjo nutraukti sutartį, tačiau NATO sąjungininkių sutarimo šiuo klausimu nebuvo.

 

Pažymėtina, kad CFE sutartyje taikomi kiekybiniai apribojimai penkioms ginklų kategorijoms – tankams, pėstininkų kovos mašinoms, 100 milimetrų ir didesnei artilerijai, taip pat koviniams orlaiviams ir sraigtasparniams.

CFE yra nusiginklavimo susitarimas, kurį Europos šalys pasirašė pasibaigus Šaltajam karui. Pagal susitarimo sąlygas buvo apribotas daugiau nei 40 000 tankų, 60 000 šarvuočių, 40 000 artilerijos vienetų, 13 600 kovinių lėktuvų ir 4 000 atakos sraigtasparnių dislokavimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(147)
(6)
(141)

Komentarai (1)