„Tarnavo NATO kariuomenėje.“ Atskleista, kas šturmuoja Belgorodą (Foto, Video)  ()

Rusų savanoriai iš sukarintų formacijų vis aktyviau veikia Rusijos Kursko ir Belgorodo srityse. Internete pasirodantys įrašai rodo ne tik vėlesnių atakų padarinius, bet ir dalį arsenalo, kuriuo disponuoja kovotojai, besipriešinantys Vladimiro Putino diktatūrai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Reuters“ praneša, kad du Rusijos pasienio regionai jau virto „aktyviomis kovos zonomis“. Žinoma, kad ten veikia Rusijos savanorių korpusas (RSK), legionas „Rusijos laisvė“ ir Sibiro batalionas. Šios grupės yra ne tik gana gerai organizuotos, bet ir aprūpintos įranga, leidžiančia tiek efektyviai judėti, tiek pridaryti rimtų nuostolių priešui.

Kokius ginklus turi šie kariai?

Rusijos savanoriai, be kita ko, puola naudodami FPV dronus. Dažniausiai tai yra tiesiog maži komerciniai dronai, prie kurių tvirtinami sprogmenys ar granatos bei bombos. Šis sprendimas yra daug pigesnis ir lengviau prieinamas nei specialiai kariuomenei paruošti nepilotuojami orlaiviai.

Karas Ukrainoje parodė, kad FPV dronai yra daugiau nei tik teroro įrankis. Efektyvaus operatoriaus rankose (dėka specialių akinių, jis vaizdą mato realiu laiku) jie gali kelti realią grėsmę ne tik žmonėms, bet ir pastatams, automobiliams, net senesnėms ir mažiau šarvuotoms karinėms mašinoms.

Šio tipo dronų nešamo naudingo krovinio svoris priklauso nuo konkretaus drono dydžio. Ukrainos kariai jau anksčiau įrodė, kad tokio tipo bepiločiai orlaiviai be problemų gali gabenti, pavyzdžiui, prieštankines granatas RKG-3 ar bombas PTAB-2.5M.

Norėdami greitai judėti, Rusijos savanoriai daugiausia naudoja vaizdo įrašuose matomus pikapus, nors turi ir sunkesnės technikos. Ypatingą dėmesį patraukė vaizdo įrašas, kuriame matomas tankas PT-91 „Twardy“, kuris greičiausiai kadaise tarnavo NATO kariuomenėje, t. y. Lenkijoje.

 

PT-91 „Twardy“ yra pagrindinis 1990-aisiais Lenkijoje pagamintas mūšio tankas, sukurtas modernizavus sovietinį T-72. Daugelį metų vieninteliai jo naudotojai buvo Lenkija ir Malaizija, o laikui bėgant prie jų prisijungė Ukraina, kuri gavo kelias dešimtis PT-91 „Twardy“ kaip dalį paramos iš Varšuvos. Neaišku, iš kur Rusijos savanoriai savo gretose turi tokį tanką. Informacija apie tai tikriausiai niekada nebus oficialiai paskelbta.

PT-91 „Twardy“ turi daug potencialo ir daugeliu atžvilgių yra geresnis už originalą. Šis tankas turi sustiprintus papildomus šarvus apačioje po vairuotojo sėdyne. Kovinė transporto priemonė aprūpinta 12 vamzdžių 81 mm dūmų granatsvaidžiu „Khmara“ ir vienvamzdžiu 80 mm „Tellur“ priešlazeriniu granatsvaidžiu.

Ir, svarbiausia, PT-91 yra aprūpintas vietinės gamybos aktyvia šarvų apsauga ERAWA. Tokie aktyvūs šarvai susideda iš beveik 400 apsauginių blokų, dengiančių priekinę korpuso dalį ir bokštelį. Blokai išsidėstę beveik be tarpų vienas tarp kito, juose yra 1K2KS danga, kuri sumažina tanko matomumą infraraudonųjų spindulių ir radaro diapazone. Paprastai manoma, kad ERAWA padidina PT-91 „Twardy“ tanko patvarumą 30-70 %, priklausomai nuo sviedinio tipo.

 

Be to, buvo sumontuotas variklis su padidinta galia nuo 780 AG iki 850 AG.

NATO šalių technika Rusijos savanorių rankose?

Tai, kad Rusijos savanoriai naudoja sunkiąją techniką, patvirtina Belgorodo srities gubernatoriaus Viačeslavo Gladkovo žodžiai. Jis teigė, kad „sunkioji technika buvo sunaikinta paleidus tuziną raketų“, tačiau nepaisant to, rusams sprogimų išvengti nepavyko, taip pat ir Belgorodo centre.

Tai ne pirmas kartas, kai Belgorodo sritį puola sukarintos grupuotės, besipriešinančios Rusijos valdžiai. Praėjusį rugpjūtį RSK ir legiono „Rusijos laisvė“ kovotojai įvykdė puolimą, kuris pirmą kartą parodė, kad jų įranga yra ginklų mišinys iš įvairių pasaulio šalių, įskaitant NATO šalis.

 

Tada „Washington Post“ gavo informacijos, patvirtinančios, kad kovotojai, be kita ko, naudojasi Belgijoje ir Čekijoje pagamintais šautuvais. Jie taip pat buvo aprūpinti prieštankiniais ginklais AT-4 – švediškais granatsvaidžiais, kurie laikomi pigiais, paprastais naudoti, o kartu ir itin efektyviais.

Aptariami kariniai junginiai taip pat ilgą laiką turėjo šarvuočių MRAP (angl. Mine Resistant Ambush Protected) ir ratinių BTR variantų. Pastarieji greičiausiai perimti iš besitraukiančių Putino karių.

BTR yra labai seni šarvuočiai (ratiniai variantai buvo gaminami kartu su BTR-60 septintajame dešimtmetyje), tačiau vis dar yra veiksmingi, pavyzdžiui, gabenant pėstininkus. Jie turi 8x8 pavarą ir pasiekia maksimalų maždaug 80 km/h greitį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(0)
(39)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: