„Tai vagystė ir banditizmas.“ Rusiją ištiko isterija. Ūžia propaganda. Kas nutiko  (1)

Rusija užsiplieskė ir pasmerkė Europos diplomatijos vadovo Josepo Borrellio pasiūlymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija trečiadienį pasmerkė kaip „vagystę ir banditizmą“ Europos diplomatijos vadovo Josepo Borrellio pasiūlymą, kad 90 proc. lėšų, gautų už ES įšaldytą Rusijos turtą, būtų nukreipta ginklams Ukrainai pirkti, praneša „Defense Romania“.

Pasak Maskvos, jei šis pasiūlymas būtų įgyvendintas, dėl jo prasidėtų dešimtmečius truksiantys teisminiai procesai ir būtų pakenkta ES, kaip nuosavybės garanto ir saugios vietos investicijoms, reputacijai, praneša „Agerpres“, remdamasi „Reuters“ ir EFE.

Po sankcijų, įvestų po invazijos į Ukrainą, ES ir Didžiojo septyneto šalys užblokavo Rusijai prieigą prie maždaug 300 mlrd. eurų jos užsienio valiutos ar aukso atsargų, o Maskva šį žingsnį pavadino „vagyste“. Iš šios sumos ES įšaldė apie 190 mlrd. eurų Rusijos centrinio banko turto, kurio didžioji dalis laikoma Belgijoje vertybinių popierių ir grynųjų pinigų pavidalu, o už šio turto valdymą atsakingi kliringo namai „Euroclear“.

Pagal J. Borrellio siūlomą planą 90 proc. pajamų, gautų iš šio įšaldyto Rusijos turto, pavyzdžiui, palūkanų, būtų pervesta į Europos taikos priemonę (EPF) – nebiudžetinį fondą, finansuojamą iš ES valstybių įnašų ir teikiantį karinę pagalbą trečiosioms šalims, daugiausia dėmesio skiriant Ukrainos apginklavimui. Likę 10 proc. būtų naudojami Ukrainos karinės pramonės projektams. J. Borrellis apskaičiavo, kad pajamos iš šio įšaldyto Rusijos turto sudarytų apie 3 mlrd. eurų per metus.

 

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas komentavo, kad „europiečiai supranta, kokią žalą tokie sprendimai gali padaryti jų ekonomikai ir jų, kaip nuosavybės neliečiamumo garantų, reputacijai“. Jis pridūrė, kad „žala bus neišvengiama“, o susijusios valstybės taps „ieškinių objektu daugeliui dešimtmečių“.

 

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova, paklausta apie Borellio planą, sakė: „Tai paprasčiausia vagystė ir banditizmas.“

Pasak ES šaltinių, kuriuos cituoja EFE, Europos vadovai ketvirtadienį ir penktadienį vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime turėtų aptarti siūlomą lėšų, gautų iš įšaldyto Rusijos turto, panaudojimą.

Daugelio Vakarų politikų ir Kyjivo raginama galimybė tiesiogiai konfiskuoti šį turtą ir perduoti jį Ukrainai bent jau kol kas atrodo sudėtinga, nes esama daug teisinių, geopolitinių ir finansinių kliūčių. Maskva pagrasino atsakomaisiais veiksmais, jei tokia idėja bus įgyvendinta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(61)
(2)
(59)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: