„Patriot“ iš faneros ir patranka iš vandentiekio vamzdžio. Fronte praverčia viskas  ()

Rusija, kaip ir Ukraina, šiame kare gausiai naudoja dronus. Jie iš oro nustato taikinius. Ir ukrainiečiams juos svarbu apgauti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainoje buvo sukurti net „Starlink“ terminalų muliažai, o netikrų haubicų ir raketų sistemų ukrainiečiai jau nesuskaičiuoja.

32 metų Michailo Romanas, gaminantis netikrus ginklus iš faneros, metalo ir plastiko, sako, kad pastaraisiais mėnesiais dirba viršvalandžius. Jis vadovauja nedidelei statybų bendrovei Užkarpatėje. Dienomis daugiausia projektuoja namus, o vakarais kuria tikro dydžio raketų ir artilerijos įrenginių muliažus, skirtus priversti Rusiją eikvoti amuniciją ir žvalgybos resursus.

Jo komanda stengiasi, kad muliažai būtų kuo tikroviškesni, bet ir kuo pigesni. Naudojama viskas, kas yra dirbtuvėse: putplasčio blokai, senos padangos, medienos atliekos, skarda ir plastikiniai kanalizacijos vamzdžiai. Per pastaruosius metus jo komanda sukūrė daugiau nei 200 prieštankinių sistemų „Stuhna“ muliažų ir dvi haubicas D-20.

 

Pagrindinė muliažų idėja yra išsekinti priešą ir išsiaiškinti jų pozicijas. Tačiau mums reikia tikrų ginklų, nes karą galime laimėti tik su tikrais ginklais“, – sako Romanas.

Pastarosiomis savaitėmis jis gavo daugiau užsakymų – kuria net ir oro gynybos sistemos „Patriot“, „Starlink“ terminalo muliažą.

Ukraina turi daug medinių haubicų, tankų, pripučiamų sunkvežimių, iš paprastų vandentiekio vamzdžių pagamintų minosvaidžių ir kitų netikrų ginklų. Dalis jų (ypač tie pripučiami) atkeliavo iš užsienio, bet daug jų pagaminama ir Ukrainoje. Kartais kaip masalas rusams panaudojama sena technika, kurios nebeįmanoma suremontuoti ir sugrąžinti į tarnybą. Tokie muliažai, beje, buvo naudojami dar Antrojo pasaulinio karo metais, kad priešo lėktuvai neaptiktų tikros technikos ir būtų priversti švaistyti amuniciją. Kartais taktika buvo priešinga – galinga karinė technika apsimeta sunkvežimiais, kad priešas nenorėtų švaistyti amunicijos ar nejaustų artėjančios grėsmės.

(41)
(0)
(41)

Komentarai ()

Susijusios žymos: