„Užtenka tik paminėti Rusiją…“ Smūgis į skaudžiausią Kremliaus vietą. „Atsisakė beveik visi“  ()

Sankcijos smogia Rusijos ekonomikai.


Maskva
Maskva
© Pavel Kazachkov (CC BY 2.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moscow_kremlin,_Moscow_city_(16434416328).jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Griežtėjančios JAV sankcijos ir masinis bankų atsisakymas atlikti mokėjimus už Rusijos įmones atėmė iš ekonomikos milijardus dolerių pajamų užsienio valiuta, rodo Rusijos centrinio banko duomenys, praneša „The Moscow Times“.

„Prekės eksportuojamos, bet pinigai neateina“, – situaciją apibūdina Jevgenijus Suvorovas, banko „CentreCreditBank“ ekonomistas ir MMI autorius. Dėl to „buhalteriniai“ skaičiai ir „gyvos“ eksporto pajamos labai skiriasi, pabrėžia jis. Nors Centrinis bankas praneša apie rekordinį prekybos perteklių jau daugiau nei metus (kovo mėn. – 16,7 mlrd. JAV dolerių), iš tikrųjų beveik kas ketvirtas doleris už užsienyje parduotas prekes „kabo“ užsienio sąskaitose.

[Vokietija] Fantastiškai geros kainos 4in1 suvirinimo aparatas. Tinka ir profesionalams. Paskutiniai vienetai
8908 5

Labai gera kaina

Iš Vokietijos, itin retas atvejis

Greitas ir saugus pristatymas

Paskutiniai vienetai

Ypatingai kokybiškas ir funkcionalus įrankis

Išsamiau

Mokėjimo problemos Rusijos bendrovėms smarkiai paaštrėjo metų pradžioje po to, kai JAV prezidentas Jo Bidenas pasirašė dekretą, kuriuo sugriežtino sankcijų režimą: nuo šiol visiems bankams gresia antrinės priemonės, jei jie prisideda prie Rusijos karinio-pramoninio komplekso veiklos.

Dėl to smarkiai padaugėjo atsisakymų atlikti mokėjimus nepaaiškinus priežasčių, ketvirtadienį Rusijos bankų asociacijos suvažiavime skundėsi VTB vadovas Andrejus Kostinas. Pasak jo, jei anksčiau bankai blokuodavo mokėjimus į sankcijų akiratį patekusioms struktūroms, tai dabar „geografija tampa pagrindine problema“: užtenka paminėti Rusiją, kaip „užsidega stop“.

 

„Tai pirmiausia taikoma bankams iš draugiškų jurisdikcijų“, – skundėsi Kostinas. Problemos, be kita ko, palietė didžiausias bendroves, net ir tas, kurios nėra įtrauktos į sankcijų sąrašus. „Beveik visi didieji bankai atsisako atlikti pervedimus į Rusiją“, – praėjusią savaitę pranešė „Nornikel“ viceprezidentas Antonas Berlinas.

Pasak „Reuters“, finansinė blokada taikoma net mokėjimams už naftą ir naftos produktus – pagrindinį ekonomikos pajamų iš eksporto šaltinį, sudarantį kas antrą eksporto pajamų dolerį. Turkijos ir JAE bankai – pagrindiniai Rusijos verslo centrai, kuriuose vykdomos kovos su sankcijomis priemonės – pradėjo uždarinėti sąskaitas ir blokuoti operacijas, o po jų – Kinijos bankai, įskaitant didelius ir valstybinius.

 

Be eksportuotojų, problemos palietė ir importuotojus, pabrėžia „CentreCreditBank“ atstovas Suvorovas: užsienio prekių siuntos į Rusiją per metus sumažėjo 18 proc. „Tai pavojinga situacija“, – perspėja ekspertas: išsekus atsargoms, kils deficito grėsmė, o vėliau paspartės infliacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(281)
(4)
(277)

Komentarai ()