Abejoja net ekspertai. Keista JK dovana Ukrainai  ()

Britiškų lazeriu valdomų bombų „Paveway IV“ perdavimas Ukrainai nudžiugino ne visus karo ekspertus.


„Paveway IV“ po „Harrier“ sparnu
„Paveway IV“ po „Harrier“ sparnu
© MoD/Crown Copyright/MOD (OGL v1.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Paveway_IV#/media/File:Harrier_GR9_with_Paveway_IV_MOD_45150679.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina gaus „Paveway IV“ bombų iš Jungtinės Karalystės, pranešė BBC žurnalistas Jonathanas Beale'as. Jo žiniomis, šios bombos buvo įtrauktos į naujausią britų pagalbos paketą, kurio vertė – apie 500 milijonų svarų (apie 617 milijonų dolerių). Oficialiai paskelbtame ginklų sąraše „Paveway IV“ neminimos, bet ką gali žinoti.

„Paveway IV“ yra komplektas, kuris, kaip ir JDAM, yra montuojamas ant paprastos bombos ir paverčia ją tikslia. „Paveway IV“ montuojamas ant „Mark 82“ bombos, sveriančios 531 svarą (241 kg). Šis rinkinys turi kombinuotą palydovinį ir pusiau aktyvų lazerinį valdymą, turi ne tik kontaktinio ar uždelsto veikimo galimybę, bet gali ir detonuoti ore“, – rašo „Defense Express“.

[Mažiausia kaina] Būtinas daiktas turintiems įvairaus tipo baseiną - puikus robotas palaikys maksimalią švarą (Video, „KOSGHO“)
2297 1

Mažiausia kaina šiais metais

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Paskutiniai vienetai

Belaidis robotas tinka įvairaus dydžio ir formos baseinams

Išsamiau

„Paveway IV“ pradėjo tarnybą 2008 m. Ši bomba naudojama tik Jungtinės Karalystės ir Saudo Arabijos pajėgose. Tokias bombas leidžia „Panavia Tornado“, „Harrier“ „Eurofighter Typhoon“ ir F-35 naikintuvai, bet jas galima integruoti ir su kitais orlaiviais.

Pagrindinis skirtumas tarp britų „Paveway IV“, amerikiečių JDAM-ER ir prancūzų AASM HAMMER yra tai, kad „Paveway IV“ nėra ilgo nuotolio bomba. Ji krenta praktiškai laisvai ir naikina taikinius po savimi. JDAM-ER gali nusklęsti gana ilgą atstumą, o AASM HAMMER turi raketinį variklį, todėl irgi tiesiai žemyn nekrenta. Ukrainiečių lėktuvai tiesiai virš rusų pozicijų skraidyti tiesiog negali, todėl sunku įsivaizduoti, ką jie darytų su „Paveway IV“.

 

„Štai todėl „Paveway IV“ perdavimas atrodo gana abejotinas, jei kalbame apie pradinę bombos versiją. Bet jei kalbame apie galimybę jas modifikuoti, pavyzdžiui, pridedant raketinį variklį, kokį turi AASM Hammer, arba sparnus, kokius turi JDAM-ER, atsirastų galimybių jas realiai panaudoti“, – rašo „Defense Express“.

Analitikai yra įsitikinę, kad britai neperduotų to, ko nebūtų galima panaudoti mūšio lauke. Taigi, jei „Paveway IV“ tikrai bus perduodamos Ukrainai, yra numatyta būdų jas naudoti. 

 

 

(49)
(0)
(49)

Komentarai ()