Bus milžiniškas smūgis. „Jau labai greitai.“ Vienoje vietoje sukauptos gigantiškos pajėgos  ()

Interviu „The Economist“ Ukrainos Vyriausiojo žvalgybos direktorato vadovo pavaduotojas generolas majoras Vadimas Skibickis apibūdino trisluoksnę Rusijos karo strategiją. Rusija pirmiausia siekia visiškai užimti Donbasą, o tada galbūt pasuks į šiaurės rytų Charkivą ir Sumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabartinė Rusijos strategija Ukrainos žvalgybai yra daugmaž aiški. Rusija:

  • skubės užimti Donecko ir Luhansko regionus;
  • tada atakuos Charkivą ir Sumų sritį;
  • tuo pat metu vykdys didžiulę informacinę ataką, siekdama pakenkti Ukrainos mobilizacijos siekiams ir Ukrainos įvaizdžiui tarptautinėje erdvėje.

Vyriausiojo žvalgybos direktorato vadovo pavaduotojo generolo majoro Vadimo Skibickio matymu, Rusija turi trisluoksnę strategiją. Pirmasis sluoksnis, žinoma, yra karinis – Rusija bandys ginklu palaužti Ukrainą. Antrasis – dezinformacija, nukreipta prieš mobilizaciją ir Volodymyro Zelenskio legitimumą. Techniškai Zelenskio kadencija baigiasi gegužės 20 dieną, bet Ukraina negali surengti rinkimų. Taigi, artimiausiu metu internetas nušvis pareiškimais, kad Zelenskis yra neteisėtas prezidentas. Trečiasis Rusijos strategijos sluoksnis – Ukrainos įvaizdžio griovimas tarptautinėje erdvėje. Rusija norėtų izoliuoti Ukrainą, kad ši nebegautų paramos. Vienas būdas tai padaryti – kelti grėsmę kitoms šalims, kad šios savo ginklus taupytų sau.

Skibickio teigimu, gegužė bus labai sunkus mėnesis rytiniuose Ukrainos regionuose. Rusai bandys kuo greičiau okupuoti tai, kas liko iš Časiv Jaro (o liko nedaug). Bet blogiausia žinia yra tai, kad gegužės pabaigoje – birželio pradžioje numatomas didžiulis Rusijos puolimas. Jis teigia, kad Rusija šiuo metu karui Ukrainoje paskyrė iš viso 514 000 sausumos karių (tai yra, neskaitant oro pajėgų, laivyno). Daug jų dar laukia puolimo pradžios.

 

Skibickis perspėjo, kad Rusijos veržimosi Donbase greitis ir sėkmė lems vėlesnių smūgių laiką ir vietas. Rusija gali ruoštis puolimui link Charkivo ir Sumų regiono. Prie Charkivo šiuo metu yra 35 000 rusų karių, tačiau ši grupė greičiausiai išsiplės iki 50 000–70 000 karių. Centrinėje Rusijoje formuojamas ir papildomas 15-20 tūkstančių karių rezervas, kuris būtų panaudotas, jei prireiktų. Tokio skaičiaus karių nepakaks dideliam miestui užimti, bet mažesnes operacijas Rusija gali rengti. Kad ir tiesiog frontui išplėsti, kad Ukrainos gynybos pajėgos turėtų veikti nepakeliamai ilgame fronte, kurį sunku uždengti.

 

Galiausiai, Skibickis pažymėjo, kad labiausiai tikėtina, kad derybos dėl taikos prasidės tik 2025-ųjų antroje pusėje ar dar vėliau. Blogiausia tai, kad nors Rusijai tuomet gali pradėti trūkti ginklų, nes gamyba lėtės ir rusų praradimai yra tiesiog žvėriški, Ukrainai ginklų tikriausiai pritrūks anksčiau, jei užsienio partneriai nesuintensyvins paramos. Dabar abi pusės stumdosi dėl palankesnių derybinių pozicijų ir Ukraina šį žaidimą gali pralaimėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(54)
(-42)

Komentarai ()

Susijusios žymos: