„Tiesiai į kariuomenę.“ Didžiuliai pasikeitimai. Tai palies visus Lietuvos jaunuolius  (18)

Lietuvos jaunuoliai turėtų suklusti.


Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
© Lietuvos kariuomenė (GFDL 1.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lithuanian_army_artilleryman_formation_from_the_Iron_Wolf_Brigade.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas leido šaukimą į karo tarnybą iš karto po mokyklos baigimo ir pritarė Krašto apsaugos ministerijos idėjai panaikinti atidėjimą studentams.

Apie tai pranešė Lietuvos portalas „Delfi“.

„Mokyklą baigiantis mokinys turėtų žinoti, kad jis jau yra šauktinių sąraše, turėtų būti minimalus išimčių skaičius (...). Ne visi studentai vienaip ar kitaip galės tarnauti kariuomenėje studijų metu, bus daug konfliktinių situacijų. Siūlome šaukti iškart po mokyklos, nedidelei grupei darant išimtį“, – sakė komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas.

[Pasaulinė premjera!] Iš EU su kuponais naujausi „Xiaomi“ ekosistemos vaizdo projektoriai. Stebėtina, ką jie sugeba (Video)
2022 4

Pasaulinės premjeros pasiūlymai

Specialūs kuponai

Galioja tik iki 2024-05-30!

Iš EU - saugus ir greitas pristatymas

2 metų garantijos

1) „Wanbo DaVinci 1 Pro“ - LCD projektorius, 1080P, 600 ANSI, Android 11, Netflix ir Widevine DRM L1 sertifikatai

2) „Wanbo Mozart 1 Pro“ - LCD projektorius, 1080P, 900 ANSI, Android 11, Netflix ir Widevine DRM L1 sertifikatai

3) „Wanbo TT“ - puikios kainos 1080P vaizdo projektorius

4) „SkyEcho FreeONE Pro“ - portabilus vaizdo projektorius

Išsamiau

Prieš mėnesį Lietuvos švietimo komitetas siūlė nesikišti į dabartinių mokinių mokymąsi, o jaunuolius šaukti po mokyklos, tik su keliomis išimtimis: tarnybą atidėti labai gabiems mokiniams, sportininkams ir menininkams.

Parlamentinio komiteto nariai atkreipė dėmesį, kad tokios išimtys sukuria socialinę atskirtį tarp jaunimo. Komitetas nepritarė Lietuvos studentų sąjungos, Vilniaus universiteto ir Studentų atstovybės siūlymams nešaukti į karinę tarnybą studentų, kurie šiuo metu studijuoja aukštosiose mokyklose.

2023 m. gruodį Seimas per pirmąjį svarstymą pritarė Krašto apsaugos ministerijos privalomosios tarnybos reformai. Jos tikslas – padidinti karo prievolininkų skaičių ir paspartinti rezervo rengimą.

 

Pagal naująsias taisykles universitetų studentams nebus atidedama karo prievolė, tačiau jie galės rinktis tarnybą jaunųjų karininkų kursuose arba savanorių pajėgose savaitgaliais.

Studentai galės atidėti studijas 9 mėnesiams ir tarnauti kariuomenėje. Vienas iš pagrindinių šaukimo į kariuomenę reformos pakeitimų – galimybė sutrumpinti tarnybos laiką iki 9 mėnesių.

Tačiau, atsižvelgiant į Lietuvos kariuomenės poreikius, tarnybos laikas gali būti sutrumpintas iki 6 mėnesių, o kai kuriais atvejais – iki 3 mėnesių. Pagal pataisas į kariuomenę bus šaukiami 18-21 metų jaunuoliai, o 18-19 metų jaunuolius siūloma šaukti iš karto po mokyklos baigimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(42)
(23)
(19)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (18)