„Tai bausmė!“ Karo laivai apsupo visą valstybę. Kas dedasi (Video)  (5)

Pekinas teigia, kad šie manevrai yra „griežta bausmė už separatistinius Taipėjaus veiksmus“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-05-25 „Tai bausmė!“ Karo laivai apsupo visą valstybę. Kas dedasi (Video)  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos liaudies išlaisvinimo armijos (PLA) laivynas susitelkė aplink Taivaną ir veiksmingai užblokavo salą. Oficialus Pekinas manevrus pavadino „pratybomis“, kurios turėtų būti „griežta bausmė už separatistinį Taivano nepriklausomybės siekį“, rašo „Global Times“.

Tokia agresyvi reakcija kilo po penktojo Taivano prezidento Lai Ching-te inauguracijos.

Kaip pažymėjo „Breaking Defense“ apžvalgininkai, naujasis Taivano lyderis supykdė Kinijos lyderį Xi Jinpingą savo inauguracinėje kalboje ragindamas „Kiniją nutraukti politinį ir karinį Taivano bauginimą“ ir pažadėdamas, kad jo šalis „nepasiduos, neprovokuos ir nepalaikys status quo“.

Kinijos „pratybos“ yra didžiausios per pastaruosius metus.

Taivanas reagavo dislokuodamas orlaivius, mobilizuodamas priešlėktuvinius vienetus ir paskelbdamas kariuomenės parengtį, teigia Taivano gynybos ministerija.

 

„Kinijos spaudimo akivaizdoje mūsų kariai išlieka budrūs. Mes nesiekiame konfliktų, bet neatsitrauksime, kad užtikrintume savo tautos saugumą ir apsaugotume savo gražią tėvynę“, – sakoma Taivano gynybos ministerijos pranešime.

Tarptautinė reakcija

 

JAV Indo-Ramiojo vandenyno vadovybės vado pavaduotojas generolas leitenantas Stevenas Sklenka Pekino veiksmus pavadino „chuliganizmu“, kuris tik sukuria sąlygas eskalacijai ir kelia pavojų žmonių gyvybėms.

Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Hayaši Ešimasa spaudos konferencijoje pabrėžė taikos ir stabilumo išsaugojimo Taivano sąsiauryje svarbą Japonijos ir pasaulio bendruomenės saugumui.

Jis pabrėžė būtinybę taikiai išspręsti konfliktą dialogu ir pareiškė, kad Tokijas tęs tiesiogines derybas su Kinija. Be to, Japonija ketina aiškiai perteikti savo poziciją šiuo klausimu JAV ir kitiems regioniniams partneriams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(8)
(31)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (5)