Sensacija. Jų daugiau nebus kare. Sustabdytas JAV ginklų tiekimas  ()

Ukraina labai džiaugėsi gavusi šių ginklų. Tačiau dabar jų tiekimas sustabdytas ir tikriausiai nebus atnaujintas.



© https://commons.wikimedia.org/wiki/File:XM982_Excalibur.jpg

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-05-30 Sensacija. Jų daugiau nebus kare. Sustabdytas JAV ginklų tiekimas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„The Washington Post“, remdamiesi anoniminiais Ukrainos pareigūnais, rašo, kad Ukraina nebegauna išmanių 155 mm artilerijos sviedinių M982 „Excalibur“. Tai yra ilgo nuotolio (iki 50 km), ypatingai tikslus artilerijos sviedinys, kuris ore koreguoja savo trajektoriją, kad tiksliai sunaikintų numatytus taikinius. 

Ukrainiečiai labai džiaugėsi „Excalibur“ pasirodymu ir naudojo šiuos sviedinius labai efektyviai, bet JAV Gynybos departamento ataskaita parodė, kad „Excalibur“ tikslumas pastaruoju metu sumažėjo nuo 55 % iki 6 %. Vienas sviedinys kainuoja apie 100 tūkstančių dolerių – daug, lyginant su įprastu neišmaniu 155 mm sviediniu, kuris kainuoja apie 3-4 tūkstančius, jei yra pagamintas neseniai. 

Mini kamera tik 9,99€! 1080P, naktinis filmavimas, judesio daviklis, WiFi, APP ir kiti privalumai
3793 5

Fantastiškos kainos kamera

Greitas ir saugus pristatymas į Lietuvą

Nuostabaus funkcionalumo

Išsamiau

Kas nutiko? Negi „Excalibur“ kokybė sumažėjo? Ne, „Excalibur“ nepasikeitė. Tiesiog šie sviediniai nebuvo pritaikyti rusų elektroninės karybos sistemoms. Rusai efektyviai blokuoja „Excalibur“ signalus ir išmanūs sviediniai krenta kaip įprasti. Tai yra, jie seka įprastą trajektoriją, vietoje to, kad nusitaikę nertų į tankus ir rusų pozicijas. Turint omenyje, kad „Excalibur“ yra daug brangesni, buvo priimtas sprendimas jų nebesiųsti.

 

„Excalibur“ pasikliauja palydovine navigacija, kad nertų tiksliai į nustatytas koordinates. Tuo tarpu tokios rusų elektroninės karybos sistemos kaip „Žitel“ blokuoja palydovinės navigacijos signalus. „Excalibur“ vis tiek veikia, bet jau ne taip tiksliai. Taigi, jų naudojimas yra pinigų švaistymas, nes tą patį galima pasiekti ir daug pigesniais neišmaniais sviediniais.

„Excalibur“ iš pradžių Ukrainoje dėl savo taiklumo buvo vadinami „stebuklingais ginklais“. Dabar aišku, kad stebuklų nebūna. Ukrainai reikia ypatingai tikslių ginklų, todėl reikės ieškoti sprendimo. Ir tai yra vienas iš pavyzdžių, kaip NATO mokosi iš karo Ukrainoje. Dabar aišku, kad kai kurie išmanūs ginklai nėra atsparūs rusų elektroninės karybos sistemoms. GLSDB bombos, kurias leidžia HIMARS, irgi susiduria su šia problema, bet dar ne visur, ne visada ir gali būti naudojamos. Tuo tarpu prancūzų HAMMER bombos naudoja hibridinę navigaciją ir bent jau kol kas veikia labai tiksliai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(109)
(10)
(99)

Komentarai ()