Scholzas keičia poziciją. „Vakar tai atrodė kaip mokslinė fantastika.“ Ažiotažas tinkle (Foto)  ()

„Ukraina turi visas galimybes tam, ką daro.“


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-05-30 Scholzas keičia poziciją. „Vakar tai atrodė kaip mokslinė fantastika.“ Ažiotažas tinkle (Foto)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per bendrą spaudos konferenciją su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu gegužės 28 d. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas kalbėjo apie Ukrainos teisę smogti tolimojo nuotolio vakarietiškais ginklais Rusijos Federacijos teritorijoje. Jis, nors ir labai atsargiai, palaikė Prancūzijos lyderio poziciją, kad Ukraina turi visas teises smogti karinėms bazėms Rusijos Federacijoje, iš kur kyla išpuoliai prieš Ukrainos miestus ir kaimus.

Kartu, atkreipdamas dėmesį į Ukrainos teisę į savigyną pagal tarptautinę teisę, Scholzas į savo atsakymą įtraukė citatą apie būtinybę „gerbti ginklų tiekėjų sąlygas“. Išsamią Vokietijos kanclerio pareiškimo informaciją pateikia „The Guardian“ ir DW.

Per spaudos konferenciją Macronas pirmasis pasisakė dėl Ukrainos teisės smogti Rusijos teritorijai atsakant į atakas. Jis išreiškė įsitikinimą, kad Vakarai turėtų leisti Ukrainai panaudoti Vakarų pagamintus tolimojo nuotolio ginklus, kad būtų galima „neutralizuoti“ karinius taikinius – bazes, iš kurių Rusijos ginkluotosios pajėgos atakuoja Ukrainą.

Po jo kalbėjo Scholzas, anksčiau nuosekliai pasisakęs už draudimą naudoti Vakarų ginklus smogiant Rusijos Federacijai. Jis pažymėjo, kad Vakarų sąjungininkų Ukrainai perduotas ginklas turi būti naudojamas pagal tarptautinę teisę. Kartu Scholzas pridūrė, kad tarptautinės teisės požiūriu „Ukraina turi visas galimybes tam, ką daro“.

„Ukraina turi visas galimybes pagal tarptautinę teisę tam, ką ji daro. Keista, kad kai kurie žmonės tvirtina, kad jai neturėtų būti leista gintis ir imtis tam tinkamų priemonių“, – sakė Scholzas.

 

Jis pabrėžė, kad pritaria Macrono pozicijai, jei ukrainiečiai „gerbs ginklų tiekėjų sąlygas“.

Internete toks pareiškimas, kuris gali būti suvokiamas kaip neabejotinas Scholzo pozicijos pasikeitimas dėl Ukrainos teisės smogti Rusijos teritorijai reaguojant į Rusijos smūgius, sukėlė ažiotažą.

„Scholzas dvejoja kaip nendrė vėjyje... Tačiau... Scholzas jau nebeprieštarauja? „Tam tikromis sąlygomis“. Padegti nendres ir žiūrėk suveiks“, – rašė Valerijus Vetrovas soc. tinkle X.

 

Kitas soc. tinklo vartotojas „Moleskin“ rašo, kad Belgija, Italija ir Vengrija viešai pasisakė prieš išpuolius prieš Rusijos Federaciją ir priduria, kad panašios pozicijos greičiausiai laikosi Austrija, Graikija ir Kipras, kurių atstovai pasirodė nelegalioje Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino inauguracijoje 2024 m.

„Overtono langas atsiveria vis plačiau ir plačiau, o tai, kas vakar atrodė kaip mokslinė fantastika, virsta realybe prieš mūsų akis“, – reziumuoja jis.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(53)
(2)
(51)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: