„Didžiausia ataka.“ Į Krymo tiltą paleista 10 ATACMS. Tai gali būti tik pradžia. Ką skelbia Budanovas  ()

Ukraina planuoja sugriauti tiltą per Kerčės sąsiaurį pirmoje 2024 metų pusėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegužės 29 d. Rusijos kariuomenė atmušė „didžiausią“ raketų ataką prieš tiltą per Kerčės sąsiaurį, sako Rusijos gynybos ministras Andrejus Belousovas.

„Tai buvo masiškiausia dešimties ATACMS ataka į Krymo tiltą, jų skrydžio laikas buvo trumpesnis nei dvi minutės. Visos raketos buvo numuštos. Dėl to buvo išgelbėta šimtai gyvybių“, – ministrą cituoja „Kommersant“.

Anot jo, atmušant ataką, dėl krintančių raketų nuolaužų buvo apgadinti du keltai – automobilių ir geležinkelio.

Balandžio pradžioje „The Guardian“, remdamasis šaltiniais Ukrainos karinėje žvalgyboje, rašė, kad Ukraina planuoja sugriauti tiltą per Kerčės sąsiaurį pirmoje 2024 metų pusėje.

Tiltas, jungiantis Rusiją su okupuotu pusiasaliu, yra gerai apginamas taikinys, o Rusijos pusė „ėmėsi plačių priemonių, kad apsaugotų perėją, sustiprintų oro gynybą ir dislokuotų „taikinius-baržas“, kurios veiktų kaip valdomų raketų jaukas“, rašo leidinys. Tačiau vienas iš leidinio šaltinių, aukšto rango GUR pareigūnas, tvirtina, kad Ukrainos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas turi daug priemonių sugriauti tiltui. Be to, K. Budanovas, anot pašnekovo, laikosi „patvirtinto Ukrainos prezidento V. Zelenskio plano „sumažinti“ Rusijos buvimą Juodojoje jūroje“.

 

Krymo tiltą Ukrainos ginkluotosios pajėgos atakavo jau du kartus: 2023 metų vasarą ir 2022 metų rudenį. Dėl kiekvieno iš šių įvykių jam padaryti dideli apgadinimai, kuriuos sutvarkyti prireikė laiko, todėl eismas tiltu buvo uždraustas arba apribotas.

 

Vladimirui Putinui tiltas yra simbolis to, ką jis laiko vienu didžiausių laimėjimų – pusiasalio „grąžinimo“ Rusijos Federacijai 2014 m. Kyjivui ši perėja yra nekenčiamas okupacijos simbolis, o jos sunaikinimas „sustiprins Ukrainos kampaniją išlaisvinti Krymą ir pakels Ukrainos kariuomenės moralę“, rašo „The Guardian“.

Tačiau Rusijai tiltas per Kerčės sąsiaurį taip pat yra svarbus strateginis objektas: jį sunaikinus, Rusijos armijai teks gabenti karinius krovinius keliu per laikinai okupuotas pietines Ukrainos teritorijas. Leidinio šaltinių teigimu, tai gali gerokai pakenkti Kremliaus galimybėms vykdyti puolamąsias operacijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(69)
(3)
(66)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: