„Yra ženklų. Gali būti smūgis.“ Ką gali padaryti Rusija Baltijos jūroje  ()

Prieš Baltijos jūroje prasidedant didelio masto karinėms pratyboms „BALTOPS 24“ („Baltijos operacijos 24“), Klaipėdos uoste iki antradienio vakaro laukiama prisišvartuojant apie 30 sąjungininkų laivų.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© U.S. Navy/French navy/OR-8 Stephane Dzioba (CC BY 2.0) | https://www.flickr.com/photos/usnavy/51898358775

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip antradienį žurnalistams Klaipėdoje sakė Karinių jūrų pajėgų (KJP) vadas flotilės admirolas Giedrius Premeneckas, iš viso pratybose planuojamas virš 50 karo laivų dalyvavimas, tačiau pasak jo, „dėl uosto dydžio, pajėgumo ir nacionalinių užduočių“ ne visi laivai suplaukia į Klaipėdos uostą.

„Šiuo metu planuojama, kad (uoste – BNS) bus apie 30 karo laivų, apie 4 tūkst. karo jūrininkų ir kito personalo“, – sakė G. Premeneckas.

Jis taip pat pažymėjo, jog „BALTOPS 24“ dalyvių skaičiumi bus didžiausios iki šiol Lietuvos vandenyse ir regione vyksiančios pratybos.

Anot jo, pagrindinis pratybų tikslas – parodyti NATO solidarumą strateginiame, taktiniame, operaciniame lygmenyse. Taip pat – treniruotis dirbti kartu, mokytis užtikrinti pajėgų apsaugą jūroje ir krizės rajonuose, atlikti amfibines išsilaipinimo, kitas operacijas.

„Vienas iš strateginių pratybų tikslų yra demonstravimas NATO vienybės, ryžto duoti bet kokį atkirtį agresoriams. Žinome, kad Rusija pastaraisiais mėnesiais, savaitėmis laido įvairius komentarus dėl galimo sienų peržiūrėjimo Baltijos regione“, – pažymėjo KJP vadas.

[Vokietija] Būtinas rinkinukas! Tik 51€ už akumuliatorinį pjūklą ir sekatorių. Ribotas kiekis
2269 2

Nuostabiai gera kaina

Greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

Jo teigimu, „yra ženklų, kad padidėjusi rizika povandeninei infrastruktūrai“. Šie klausimai ir grėsmės bus atliepiami pratybose.

G. Premeneckas atkreipė dėmesį, kad pirmą kartą „BALTOPS“ pratybose kaip pilnateisė NATO narė dalyvauja Švedija. 

Karinės jūrų pajėgos pratyboms skiria du laivus, kurie treniruosis skirtingose grupėse.

Pasak G. Premenecko, poilsiautojai pratybų nematys, nes pagrindiniai veiksmai vyks atviroje jūroje, jie numatomi visoje Baltijos jūroje, NATO valstybių teritorijose ir išimtinėse ekonominėse zonose.

„Trikdymo nebus, bet klaipėdiečiai ir uostamiesčio svečiai turės galimybę iš toliau pasižiūrėti į laivus“, – sakė KJP vadas, pridūręs, kad laivų lankymo neplanuojama „dėl pratybų konteksto“.

Uostas liks atviras laivybai

 

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generalinis direktorius Algis Latakas sakė, kad ruošiamasi laivybos ribojimams, jeigu to prireiktų, tačiau pratybų metu uostas bus atviras.

„Tam tikru atveju, jeigu būtų poreikis, esame nusimatę, kad laivyba gali būti ribojama, jeigu daugiau laivų įplauktų, išplauktų. Toks atvejis yra numatytas, bet šiaip uostas yra atviras visai komercinei, civilinei laivybai“, – kalbėjo A. Latakas.

Jis pažymėjo, kad pratybose dalyvaujantys kariniai laivai atleisti nuo įplaukimo rinkliavų, jiems reikės susimokėti už kai kurias laivų aptarnavimo paslaugas.

„Planavome apie 40-50 pratybose dalyvaujančių laivų, visi galės rasti vietą ir bus sėkmingai priimti, prišvartuoti. (...) Netgi centrinės vietos Klaipėdos uosto šiandien pakanka visus laivus priimti. Tikiuosi, kad šiandien į vakarą visi laivai suplauks į Klaipėdą“, – sakė uosto direktorius.

Anot jo, uostui tai bus tam tikras išbandymas, „kai ne vienas, o daug laivų ateina, kaip jie susigrupuoja, kaip atsistoja“. A. Latakas tikisi sulaukti ir atgarsio, kaip Klaipėdos uostas pasirodė pratybose.

Nacionalinėse pratybose – uosto apsauga padidėjus grėsmei

 

Lygiagrečiai su pratybomis „BALTOPS 24“ vyksta nacionalinės uosto apsaugos pratybos.

„Dirbama įvairiais scenarijais, kaip uostas turėtų veikti padidėjusios grėsmės sąlygomis. Išnaudojame sąjungininkų laivų buvimą čia“, – teigė KJP vadas G. Premeneckas.

Pasak uosto direktoriaus, antradienio naktį uoste buvo imituojama, kad žmonės nori patekti į teritorijas per tvorą, vartus, vandenį, automobiliais ir kitaip.

„Tai buvo tikras bandymas, kariškiai, kurie bandė patekti per tas visas vietas. (...) Turiu pasakyti, kad visi planai, kurie yra uosto direkcijoje ir bendrai uoste, uosto įmonėse, suveikė ir visi šitie žmonės, kurie norėjo patekti, buvo sulaikyti“, – nurodė A. Latakas.

 

Baltijos jūroje tokio masto įvykių dar nebuvo. Pratybos „BALTOPS 24“ vyks nuo birželio 5 iki 22 dienos, anot kariuomenės, savo mastu tai bus didžiausios kada nors vykusios pratybos Baltijos jūroje.

Lietuvai antrą kartą yra patikėta rengti šių pratybų koordinacinę veiksmų jūroje konferenciją.

Pratybose iš viso dalyvaus apie 9 tūkst. karių ir kito personalo, daugiau kaip 50 laivų ir 45 orlaiviai iš 21 NATO šalies – Belgijos, Danijos, Estijos, Graikijos, Ispanijos, Italijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Olandijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Suomijos, Švedijos, Turkijos, Vokietijos.

Pratybas organizuoja JAV karinio laivyno vadavietė Europoje ir Afrikoje bei JAV 6-asis laivynas, valdymą ir vadovavimą pratyboms užtikrins NATO jūrų smogiamųjų ir paramos pajėgų štabas.

„BALTOPS“ pratybos Baltijos regione rengiamos nuo 1971 metų ir vyksta 53-iąjį kartą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
Autoriai: Dominykas Biržietis
(30)
(1)
(29)
Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Komentarai ()