Perėmė Europa ir JAV. Prarastų pozicijų neatgaus. Išstūmė rusus iš didžiausios jų rinkos  ()

Didžiausia pasaulyje ginklų importuotoja perpus sumažino pirkimus iš Rusijos.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Ronnie Macdonald (CC BY 2.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Planform_of_Dassault_Rafale.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Perėmė Europa ir JAV. Prarastų pozicijų Rusija neatgaus. Išstūmė rusus iš didžiausios jų rinkos. Indija mažina savo priklausomybę nuo Rusijos ginklų pardavimo. Tolstama nuo Maskvos, nes Rusijos ginklų eksporto pajėgumai buvo suluošinti dėl Rusijos ir Ukrainos karo.

Tačiau Indija turės palaikyti nuoširdžius santykius su Rusija, kad nestumtų Kremliaus link didžiausios Indijos varžovės – Kinijos.

Indijos atitolimas nuo Rusijos yra didelis smūgis Putino režimui. Indija yra didžiausia ginklų importuotoja pasaulyje, todėl, siekdama kompensuoti žalą, Indija greičiausiai kreipsis į JAV – vieną pagrindinių Rusijos konkurentų.

Per pastaruosius du dešimtmečius Indija išleido 60 milijardų dolerių ginklams iš Rusijos, tačiau, remiantis naujausia Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (SIPRI) ataskaita, importas sumažėjo nuo 76 % 2009–2013 m. iki tik 36 % per pastaruosius penkerius metus.

[Vokietija] Iki 100€ pigiau nei Lietuvoje ir stulbinamos galimybės. Išskirtinis roboto dulkių siurblio pasiūlymas (Video, „Liectroux V3S Pro“)
1858 1

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Tam įtakos turėjo masinis Rusijos įsitraukimas į karinę kampaniją Ukrainoje, Vakarų sankcijos, Indijos susirūpinimas Rusijos technikos kokybe, taip pat noras plėtoti vidaus gynybos pramonę. Gerai žinomi pasikartojantys vėlavimai dėl sutarto Rusijos S-400 sistemų pristatymo į Indiją.

Kita svarbi motyvacija buvo Indijos noras palaikyti tvirtus santykius su JAV.

„Jokio didelio karinio susitarimo su Rusija tikriausiai nepasirašysime. Vašingtonui tai būtų raudona linija“, – sakė Nandanas Unnikrishnanas iš Naujojo Delio stebėtojų tyrimų fondo.

JAV galėtų užpildyti tuštumą

 

Indija tikisi per ateinantį dešimtmetį gynybos užsakymams išleisti beveik 100 mlrd. dolerių.

Rusija žino, kokia svarbi yra Indijos rinka, ir toliau daro spaudimą ministro pirmininko Narendros Modi vyriausybei. Maskva neseniai pakvietė Indiją nusipirkti sraigtasparnių „Kamov“, „Su“ ir „MiG“ lėktuvus.

Modi pasipriešino pasiūlymui ir sutelkė dėmesį į vietinės gamybos didinimą naudojant Vakarų technologijas, pažymi „National Interest“.

Indija derasi su Prancūzija dėl naikintuvų „Rafale“ pirkimo, o planuose – kartu su keliomis ES valstybėmis statyti povandeninius laivus.

JAV tikisi perimti dalį verslo, kurio Indija nebevykdo su Rusija.

 

Jungtinės Valstijos stengiasi sustiprinti ryšius Indijos ir Ramiojo vandenyno regione, siekdamos atremti Kinijos kilimą. Indija turi milžinišką strateginę reikšmę JAV, tačiau yra ir atvirkščiai – Indija, Kinijos regioninė varžovė, yra suinteresuota užtikrinti savo saugumą nuo vis labiau militarizuojamos kaimyninės Kinijos.

JAV ir Indijos bendradarbiavimas ginklų pardavimo srityje jau prasidėjo. 2023 m. abi šalys pasirašė susitarimą su „General Electric“ dėl reaktyvinių variklių gamybos Indijoje, skirtų naudoti Indijoje pagamintuose naikintuvuose.

Ir bendradarbiavimas tuo nesibaigia. Gali būti, kad abi valstybės bendradarbiaus ir kitose srityse – nuo ​​aviacinių technologijų iki informacijos mainų, atkreipia dėmesį ir „Reuters“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(78)
(2)
(76)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()