Ar gali būti, kad „Mirage 2000“ jau pakeliui į Ukrainą? Aplenks F-16?  ()

Vakar Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas patvirtino, kad „Dassault Mirage 2000“ keliaus į Ukrainą ir Prancūzija greitai imsis pilotų rengimo. Tokie dalykai įprastai užtrunka, todėl būtų naivu tikėtis, kad „Mirage 2000“ tarnybą Ukrainos oro pajėgose pradės šiemet. O gal...


„Mirage 2000“
„Mirage 2000“
© GerardvdSchaaf (CC BY 2.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:115-KV_(aircraft)#/media/File:88_115-KV_(8660322077).jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Birželio 6 dieną Macronas paskelbė, kad Ukraina gaus prancūziškų naikintuvų „Dassault Mirage 2000“. Birželio 7 dieną jis pareiškė – „Prancūzija jau šiandien pradeda ruošti ukrainiečių pilotus“. Jau šiandien? Naikintuvai prancūziški, todėl būtų logiška, kad Ukraina paieškotų geriausiai tokiems mokslams pasiruošusių karių. Bet jau šiandien?!

O gal ir ne šiandien. Iš tikrųjų, Ukraina „Mirage 2000“ pradėjo aktyviai prašyti dar 2022-ųjų pabaigoje – 2023-iųjų pradžioje. Macronas tuo metu savo kalbomis ir, reikia pasakyti, darbais, jau buvo pagarsėjęs kaip vienas drąsiausių Ukrainos rėmėjų. 2023-iųjų kovą prancūzų „Le Figaro“ pranešė, kad Prancūzija jau apmoko maždaug trisdešimties ukrainiečių pilotų grupę valdyti „Mirage 2000“. „Le Figaro“ neturi geriausios reputacijos, bet šaltinių ši ilgą istoriją turinti žiniasklaidos priemonė tikrai turi. Ir tą praeitų metų kovą ji skelbė, kad mokymai vyksta jau pusantro mėnesio. Slapta.

[EU+Kuponai] „June Mega Sale“! Įspūdingi prizai ir pasiūlymai: energijos stotelės, el. paspirtukai, siurbliai ir kt. (Video)
2812 2

„June Mega Sale“ išpardavimas!

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „FOSSiBOT F1200“ - mobili energijos stotelė, 1200W, 1024Wh, LiFePO4

2) „Narwal Freo X Plus“ - 7800Pa, plovimas, unikalus šepetys, atliekų suspaudimas, APP

3) „JIGOO C500“ - puikios kainos belaidžiai dulkių siurbliai

4) „BOGIST M1 Elite“ - 350W, 36V 10Ah el. paspirtukas

Išsamiau

„Le Figaro“ rašė, kad nors mokymuose dalyvauja maždaug trisdešimt ukrainiečių, Prancūzija vienu metu į Ukrainą siųstų 10 naikintuvų grupę. Matyt, kitų naikintuvų būtų ieškoma kitur (galbūt, Graikijoje) arba jų reikėtų palaukti. Buvo kalbama ir apie naikintuvus-bombonešius, kurie būtų „Mirage 2000N“ ir 2000D, bet kalbėta ir apie įprastus naikintuvus. 

Tą kovą Ukrainos oro pajėgos paskelbė, kad „Le Figaro“ rašo netiesą. Tiesa, tuometinio Ukrainos oro pajėgų atstovo Jurijaus Ihnato neigimas įtikino ne visus. Vietoje to, kad jis tai paneigtų visiškai ir kategoriškai, jis užsiminė, kad ukrainiečių aviacijos specialistai Prancūzijoje iš tikrųjų yra ruošiami. „Prancūzijoje apmokyti oro operacijų kontrolieriai, vykdyti aviatorių išgyvenimo kursai, bet net nekalbama apie orlaivių įgulų mokymus“, – sakė Ihnatas. Viena vertus, jis paneigė, kad pilotai ruošiami. Kita vertus, jis tarsi patvirtino, kad „Le Figaro“ teiginiai nėra visiškai išgalvoti – ukrainiečių aviatoriai yra Prancūzijoje!

 

Tuomet „Le Figaro“ rašė, kad pilotai ruošiami galvojant apie ateitį. Tai yra, sprendimo perduoti naikintuvus nėra, bet pilotai jau ruošiami todėl, kad jei toks sprendimas būtų priimtas, naikintuvus būtų galima perduoti labai greitai. Ir būtent todėl tai nėra skelbiama – nėra ko skelbti, nes ir sprendimo nėra, o jei jo nebus, tai bus didelis smūgis viešiesiems ryšiams. Apmokyti pilotus iš anksto be politinio sprendimo perduoti naikintuvus, yra brangus, bet logiškas ėjimas. Jei Ukrainos draugai būtų pradėję ruošti F-16 pilotus dar 2022 metais, prisiimdami riziką, kad politikai naikintuvų gali niekada neperduoti, šie paukščiai jau gintų Ukrainos dangų. Na taip, paruošti pilotai galėtų likti be naikintuvų. Bet tokia situacija geresnė nei dabartinė, kai naikintuvai laukia pilotų paruošimo.

 

Kai F-16 programa Ukrainai buvo patvirtinta, ta neaiški „Mirage 2000“ istorija buvo pamiršta. Dar pasirodydavo pranešimų, kad pilotai ruošiami ir Macronas priims sprendimą perduoti naikintuvus tik jei to reikės, bet visi tarsi nusprendė, kad „Le Figaro“ informacija buvo netiksli. Dabar kalbama, kad „labai reikės“ yra rusų puolimas Charkive.

 

O kas, jei ukrainiečių pilotai iš tikrųjų buvo ruošiami nuo 2023-iųjų pradžios? Na, tuomet tai buvo pasiteisinęs planas, nes naikintuvai Ukrainoje galėtų pasirodyti visai greitai. Tai paaiškintų, kaip pilotai pradėti ruoši „jau šiandien“, ir kodėl Macronas net neužsimena apie galimą naikintuvų pristatymo laiką. Galbūt jie pasirodys šią vasarą, kartu su F-16? Šie naikintuvai savo funkcijomis yra labai panašūs, bet mažų mažiausiai tai reikštų, kad Ukraina vienu metu gauna didelę ginklų injekciją. Bet jei tie gandai visgi buvo netikslūs, Ukraina savo „Mirage 2000“ flotilės šiemet tikrai nesulauks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()