Tai bent naujiena. Pirmą kartą kovose panaudotas lazerinis ginklas  (1)

Laboratorijose ir bandymų aikštelėse lazeriai sėkmingai naikina taikinius nuo 1970 m. Tačiau tikroje kovoje iki šiol dar nepavyko to padaryti.


Lazerinis ginklas
Lazerinis ginklas
© Stop kadras | https://www.youtube.com/watch?v=KnlGq0y26kg&t=3s

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po pusę amžiaus trukusių nesėkmių Pentagonas galėjo sukurti kovinį lazerį, kuris iš tikrųjų veikia. „Forbes“ duomenimis, tai pirmas kartas, kai JAV armijos lazeris kovinėmis sąlygomis numušė droną.

Gegužės pradžioje JAV armijos pirkimų vadovas Dougas Bushas leidiniui sakė, kad JAV kariškiams kovinėmis sąlygomis pavyko lazeriu numušti droną. Tačiau dabar Pentagono pareigūnai atsisako viešai patvirtinti ar paneigti šią informaciją.

Leidinio autorius kalbėjosi su 2022-ųjų lapkritį užsienyje „pradėjusio veikti“ karinio lazerio LOCUST gamintojo „BlueHalo“ generaliniu direktoriumi Jonathanu Moneymakeriu. Jis taip pat nieko nepatvirtino ir nepaneigė, tačiau pripažino, kad šį lazerį naudoję kariai „išreiškė asmeninį dėkingumą už jo teikiamą apsaugą“.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! „Xiaomi“ orų stotelės, 6in1 „Steam“ stotelės-hubai, akumuliatoriniai veržliasukiai, multimetrai, pompos ir kt. (Video)
1491 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „BlitzWolf BW-CML5“ - monitoriaus šviesos juosta

2) „VIOLEWORKS“ - 520Nm akumuliatorinis veržliasukis su 2 baterijomis

3) „Xiaomi DUKA Atuman THmini“ - 2 vnt., drėgmės ir temperatūros matuokliai

4) „Bakeey Steam Deck“ - 6in1 stotelė hub'as (šakotuvas)

5) „ANENG 683“ - išmanusis multimetras

6) „TUERBB T-AP77“ - belaidė pompa, 150PSI

Išsamiau

Kaip pažymi „Forbes“, Pentagonas norėjo paversti lazerius ginklais, kai tik buvo išrasta ši technologija. „Atrodė, kad lazeris buvo būtent tai, ko ieškojo kariuomenė. 1962 m., praėjus vos dvejiems metams po pirmojo lazerio demonstravimo laboratorijoje, Pentagono projektas „Defender“ jau buvo nukreiptas į sovietų raketų numušimą“, – rašoma leidinyje.

Dar 1973 metais „Defender“ įpėdinis Kirtlando oro pajėgų bazėje Naujojoje Meksikoje numušė taikinį droną, tačiau ši technologija niekada nebuvo paversta praktiniu ginklu. Po to ne kartą buvo demonstruojamas sėkmingas kovinių lazerių veikimas įvairių projektų rėmuose, tačiau nė karto nepavyko prietaiso pritaikyti naudoti realiomis sąlygomis.

 

JAV kariuomenė šiuo metu turi maždaug 31 skirtingą kovinio lazerio programą. Kai kurie iš įrenginių dabar iš tikrųjų yra pasirengę apsaugoti amerikiečių karius ir laivus nuo mažų bepiločių orlaivių, kuriuos naudoja Jemeno husiai ir sukilėliai Irake. Jau žinoma, kad kai kurie iš jų sulaukė blogų atsiliepimų.

Pavyzdžiui, kariai kritikavo „Directed Energy Maneuver“ trumpojo nuotolio oro gynybos sistemą, sumontuotą kovos mašinoje „Stryker“, dėl „reikšmingų neatitikimų tarp rezultatų laboratorijoje ir bandymų poligone bei realaus taktinio dislokavimo“.

„Kalba, kurią kariai vartojo dėl šių „neatitikimų“, galėjo būti ne visai taktiška“, – priduria „Forbes“.

 

Kaip straipsnio autoriui paaiškino jau minėtas lazerių gamintojas LOCUST, naudojimui kovinėmis sąlygomis lazerio vardinė galia nėra tokia svarbi, kiek gebėjimas teisingai sufokusuoti spindulius į taikinį.

„LOCUST išsiskiria iš kitų lazerių tuo, kad turi aukščiausios klasės fokusavimą, taikymą ir spindulio valdymą“, – sako J. Moneymakeris ir priduria, kad didesnė galia yra tik bandymas kompensuoti prastą fokusavimo tikslumą.

Kaip pažymi „Forbes“, lazeriai, turintys begalinę amunicijos talpą ir mažą šūvio kainą, yra ideali atsvara pigiems, bet mirtiniems dronams.

„Horizonte knibžda bepiločių orlaivių – vien Ukraina šiais metais planuoja pagaminti jų du milijonus – taktiniai lazeriai greičiausiai taps vis svarbesni sausumos pajėgų išlikimui. Gera žinoti, kad jie pagaliau veikia.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(99)
(5)
(94)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)