Gyventojai turi ruoštis. Puolimas per artimiausius kelerius metus  ()

Švedija įstojo į NATO dėl Rusijos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-07-09 Gyventojai turi ruoštis. Puolimas per artimiausius kelerius metus  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijos vyriausybė savo naujausioje nacionalinio saugumo strategijoje apskaičiavo, kad Rusija kelia šaliai ir jos sąjungininkėms laikotarpiu iki 2030 m. didžiausią grėsmę.

„Nereikėtų atmesti ginkluoto išpuolio prieš Švediją ar jos sąjungininkes“, – teigiama dokumente.

Sausio mėnesį ginkluotųjų pajėgų vadas liepė piliečiams „psichologiškai ruoštis karui“. Gynybos sekretorius Paulas Johnsonas sakė, kad Rusijos keliama grėsmė priklausys nuo karo Ukrainoje eigos, tačiau šalis „pasirengusi prisiimti didelę politinę ir karinę riziką“.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Beprotiškų kainų planšetės, atminties kortelės, išmanieji LED šviestuvai ir kt. (Video)
2887 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-31/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Lenkijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „POPDEER S500“ - 500W, 518,4Wh portabili energijos stotelė

2) „Drillpro“ - 21V suktukas, su baterijomis, įkrovikliu, antgaliais

3) „N-ONE NPad Y1“ planšetė - puikios kainos ir kokybės modelis

4) „BlitzWill BW-CLT1“ - masiškai perkamas išmanus LED šviestuvas

5) „Microdrive“ - 32-256GB atminties kortelės su adapteriu

Išsamiau

Birželio viduryje Rusijos karinis lėktuvas pažeidė Švedijos oro erdvę netoli strategiškai svarbios Gotlando salos Baltijos jūroje.

Rusijai užgrobus Krymą, Švedija pradėjo stiprinti savo karines pajėgas, o po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metais nusprendė stoti į NATO. 2024 m. kovą, po 200 neutralumo metų, ji tapo visateise Vakarų karinio aljanso nare.

Švedija naujojoje strategijoje didelį dėmesį skiria savo nacionalinio turto apsaugai, ypač šalies šiaurėje, kur 2023 metais Laplandijos Kirunoje buvo aptikti didžiausi Europoje retųjų metalų telkiniai.

 

Retieji metalai periodinėje elementų lentelėje sudaro septyniolikos cheminių elementų grupę – penkiolika lantanidų, skandžio ir itrio. Jie Žemėje yra reti, tačiau yra labai reikalingi šiuolaikiniuose gamybos procesuose. Jie naudojami technologijų pramonėje, baterijų, katalizatorių gamyboje, raketoms ir daugelyje kitų dalykų, kas galėtų užtikrinti ES nepriklausomybę nuo Kinijos ir Rusijos.

Retieji metalai taip pat svarbūs ekologiškoms technologijoms, įskaitant vėjo turbinas ir elektrines transporto priemones. Šiuo metu 98 procentai ES naudojamų retųjų metalų yra importuojami iš Kinijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()