„Karo atveju mums galas. Reikia bent kelių milijonų.“ Gyvybiškai svarbu Lietuvai  (10)

„Technologiniu suverenitetu jau daug metų nesirūpinama. Deja, šiuo metu esame po Europos amunicijos gigantų jungu“, – sakė jis.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© U.S. Army/Spc. Samuel Brooks (Public Domain) | https://www.flickr.com/photos/usarmyeurope_images/34894439360

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs Lenkijos Sausumos pajėgų vadas generolas Waldemaras Skrzypczakas tiesiai šviesiai įvertino amunicijos atsargas Lenkijoje.

„Kariuomenei reikia mažiausiai kelių milijonų sviedinių, kuriuos Lenkija galėtų pagaminti arba importuoti iš užsienio“, – sakė jis.

Tačiau jis pabrėžė, kad karo atveju importas taptų neįmanomas.

„Karo atveju niekas mums to neduos“, – sakė jis.

Po pirmadienio „Onet“ straipsnio tebevyksta diskusija apie artilerijos amunicijos gamyklos statybą Lenkijoje. Praėjusių metų pirmąjį pusmetį įsteigta Vyriausybės programa „Nacionalinis šaudmenų rezervas“, kuriuo siekiama pastatyti 155 mm amunicijos gamyklą. Dabar gamyklos likimas abejotinas.

[Vokietija] Fantastiškos kainos „Xiaomi“ robotas su flagmanų galimybėmis - paskutiniai vienetai („Xiaomi Mijia 3C Enhanced Edition“)
3456 3

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Generolo Skrzypczako teigimu, Lenkijoje gaminti artilerijos sviedinius reikia ne vienos gamyklos, o viso jų komplekso. Kaip jis paaiškino, jautrios medžiagos, tokios kaip amunicija, turi būti gaminamos skirtingose gamyklose dėl, be kita ko, dėl galimo sprogimo pavojaus. Amunicija turi būti laikoma specialiose, atskirtose apsaugos zonose, atitinkančiose tam tikrus reikalavimus.

„Turi būti aplinkosauginiai patvirtinimai, gamybos licencijos – tai yra visi dokumentai, leidžiantys tokiai gamyklai veikti“, – sakė jis.

Generolo teigimu, problema – amunicijos gamybos technologijos trūkumas Lenkijoje.

„Technologiniu suverenitetu jau daug metų nesirūpinama. Deja, šiuo metu esame po Europos amunicijos gigantų jungu“, – sakė jis.

 

Jis paaiškino, kad amunicijos gamybai, be kita ko, reikia nitroceliuliozės, šiuo metu importuojamos iš užsienio.

„Mums taip pat reikia parako, saugiklių, uždegiklių, dėklų, sviedinių korpusų ir kt.“, – sakė jis.

Kariškis pabrėžė, kad amunicijos gamykla negali būti pastatyta be „technologiškai pažangių specialistų“.

„Gal ir turime geriausias mašinas, bet tokioje gamykloje turi dirbti ir gerai išsilavinę bei patyrę darbuotojai, galintys įvaldyti amunicijos gamybos technologijas, kurių yra kelios dešimtys“, – sakė jis.

 

Jo nuomone, tokių darbuotojų Lenkijoje turi nedaug ginklų gamyklų ir įmonių.

Generolo Skrzypczako nuomone, Lenkijos šaudmenų sandėlių išteklių nepakanka.

„Kariuomenei reikia kelių milijonų standartinio artilerijos kalibro šovinių. Be to, yra ir mažesnių kalibrų, kurių reikia kelių ar net kelių dešimčių milijonų“, – sakė jis. „Kol kas – kaip pažymėjo jis – Lenkija tokių pajėgumų neturi. Bet ji gali juos pagaminti.“

Pasak eksperto, pirmiausia reikėtų parengti „Lenkijos ginklų pramonės plėtros planą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(111)
(6)
(105)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (10)