„Jie beverčiai.“ Nepaisant propagandos pastangų. Patys rusai prakeikė savo superginklą (Video)  ()

Sunkioji tankų pagalbinė transporto priemonė „Terminator“ skirta Rusijos tankams apsaugoti ir palaikyti mūšyje.


BMPT Terminator
BMPT Terminator
© Mil.ru (CC BY 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Terminator_fire_support_combat_vehicle_%28Terminator_FSCV%29.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremliaus propaganda jį pristatė kaip išskirtinai veiksmingą ginklą, tačiau karas Ukrainoje patvirtino jo fiasko. Kaip pripažįsta patys rusai, „Terminatorius“ – ne superginklas, o įspūdingas šlamštas.

Sunkiosios tankų paramos transporto priemonės BMPT „Terminator“, atrodo, yra mašina, galinti dominuoti mūšio lauke. Kadangi mašina sukurta ant T-72 tanko važiuoklės, ji yra gana gerai šarvuota, o dėl nepilotuojamo bokštelio įgulos vietos yra žemai korpuse, o tai padidina jos saugumą.

BMPT „Terminator“ yra ginkluotas dviem 30 mm pabūklais, dviem 40 mm granatsvaidžiais, kulkosvaidžiu ir keturiais valdomaisiais prieštankinių raketų paleidimo įrenginiais „Ataka-T“. Tai arsenalas, kuris teoriškai leidžia efektyviai kovoti nuo kelių dešimčių metrų iki daugelio kilometrų atstumu su bet kokiu priešu – nuo ​​tankų ir pėstininkų karių.

[EU+Kuponai] „Techtober Blowout 2024“ išpardavimas! Mini PC, energijos stotelės, žaidimų monitoriai, vaizdo projektoriai ir kt. (Video)
3278 2

„Techtober Blowout 2024“ išpardavimas

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „TITAN ARMY P32A2S2“ - 32 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

2) „MINIX Z100-0dB“ - mini PC, 16+512GB, WiFi6 ir kt.

3) „Wanbo X5“ - 1080P, 1100 ANSI, WiFi 6, Bluetooth 5.0, Android 9.0 vaizdo projektorius

4) „SolarPlay Q2501“ - mobili energijos stotelė, 2400W, 2160Wh, LiFePO4

Išsamiau

Transporto priemonė yra tanko išmatavimų ir svorio – ji yra 7,2 metro ilgio ir sveria 48 tonas, o jos ekipažą sudaro penki kariai.

Ši „pasaulyje analogų neturinti“ transporto priemonė pasiteisino kovoje su Sirijos sukilėliais, tačiau šiuolaikinės ginkluotės prisotinto Europos mūšio lauko sąlygomis pasirodo esant brangus šlamštas. Po daugiau nei dvejų metų karo Ukrainoje tai pripažįsta net patys rusai.

Iš kur kilo mintis statyti tokią mašiną? Tokių charakteristikų transporto priemones buvo bandoma sukurti SSRS, remiantis patirtimi iš Afganistano.

Tačiau Pirmasis Čečėnijos karas laikomas tiesiogine „Terminatoriaus“ sukūrimo priežastimi. Per liūdnai pagarsėjusį Naujųjų metų išvakarių puolimą Grozne, 1994-ųjų ir 1995-ųjų sandūroje, Rusijos šarvuočių kolonos įvažiavo į miestą, aplenkdamos jį dengiančius pėstininkų dalinius.

 

Neapsaugotus tankus ir kitą šarvuotą įrangą tarp miesto pastatų apšaudė čečėnų kariai naudodami paprastus rankinius prieštankinius granatsvaidžius. Per keliasdešimt valandų rusai neteko beveik 1500 karių, taip pat apie 180 tankų ir kitų šarvuočių.

Kovų eiga taip pat parodė, kad priešlėktuvinės sistemos su greito šaudymo pabūklais, tokiais kaip ZSU-23-4 „Šilka“ arba 2K22 „Tunguska“, pasirodė labai veiksmingos atremiant čečėnų atakas. Tačiau kadangi jos buvo prastai šarvuoti, jos buvo greitai sunaikintos.

Tęsinys kitame puslapyje:




Remdamiesi šia patirtimi, rusai nusprendė sukurti transporto priemonę, kuri – šarvuočius ir tankus – galėtų lydėti kovoje, teikti paramą ir apsaugą. Taip buvo sukurta sunkiųjų tankų pagalbinė transporto priemonė „Terminator“.

 

Priešingai nei atrodo, „Terminator“ konstrukcija yra ne Rusijos karo pramonės pavyzdys, o jos silpnumo įrodymas. Savo tankams paremti rusams reikėjo specialios, atskirai sukonstruotos mašinos, kuri kovoje atliktų daugmaž tą patį vaidmenį kaip ir šiuolaikinės vakarietiškos pėstininkų kovos mašinos.

Nors „Terminator“ kovinis debiutas Sirijoje atrodė sėkmingas, jo naudojimas karo sąlygomis Ukrainoje atnešė itin skirtingų patirčių. „Terminator“, kurio ugnies galia negali abejoti, kovoje pasirodė stebėtinai nerangus.

Tai iš dalies lėmė Rusijos tankų kovos taktikos pasikeitimas. Šie, priešingai nei numatyta, pradėjo atlikti „snaiperio artilerijos“ vaidmenį, kovodami nuo tiesioginės Ukrainos pėstininkų grėsmės.

 

Tuo pačiu metu tankai paprastai yra apsaugoti daugiau ar mažiau efektyviais šarvais, ypač grotelėms ant bokštelio nuo FPV dronų. Tuo tarpu „Terminator“ negalima uždengti bokštelio. Tai veda prie kitos problemos.

Pagrindinė tanko ginkluotė ir net kai kurie jo jutikliai yra apsaugoti tvirtais bokštelio šarvais. Tuo tarpu „Terminator“ turi jutiklius ir ginklus išoriniame, nepilotuojamame bokštelye. Jis gali būti pažeistas net ne nuo tiesioginių smūgių, o dėl netoliese esančių sprogimų.

Visa tai reiškia, kad BMPT „Terminator“ – nors teoriškai tai galingas ginklas – praktiškai pasirodė esąs paradinis ginklas, kurio svarba, kurią iš pradžių pabrėžė prokremliška žiniasklaida, nebuvo patvirtinta mūšio lauke.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(33)
(0)
(33)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()