„Arba arba. Mes pasirinkome.“ Zelenskis rėžė griausmingą reikalavimą (Video)  (4)

Zelenskis prakalbo apie branduolinį ginklą.



© President Of Ukraine | https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Meeting_of_the_President_of_Ukraine_and_Boris_Johnson,_22_January_2023#/media/File:Volodymyr_Zelenskyy_met_with_Boris_Johnson._(52716

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arba Ukraina turės branduolinį ginklą ir tai bus mūsų gynyba, arba Ukraina bus NATO. NATO šalys šiandien nekariauja. NATO šalyse žmonės gyvi. Ir todėl renkamės NATO, o ne branduolinius ginklus“, viešėdamas Briuselyje pabrėžė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

[Pasaulinė premjera] EU+Kuponas. Nuostabios kainos el. paspirtukas: 500W, iki 80 km, NFC ir kt. (Video, „Ausom GX1“)
7370 4

Pasaulinė premjera

Specialus kuponas

Galioja iki 2024-10-10

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

1 metų garantija

Puikių savybių modelis

Išsamiau

Ukraina neturi branduolinių ginklų ir net neplanuoja jų įgyti. Tačiau verta priminti, kad Ukraina turėjo didžiulį branduolinių ginklų arsenalą, kurį paveldėjo ir Sovietų Sąjungos. Jaunos Ukrainos stabilumas tuomet kėlė klausimų. Ir Ukraina visada žinojo, kad su branduoliniais ginklais jai ne pakeliui. 1990 metų Nepriklausomybės deklaracijoje Ukraina pabrėžė, kad nepriims, nepirks ir nekurs naujų branduolinių ginklų. 1991 metais Ukraina pabrėžė siekį tapti šalimi be branduolinių ginklų. 1994 metais Ukraina, Rusija, JAV ir Jungtinė Karalystė pasirašė memorandumą, pagal kurį Ukraina atsisakė savo branduolinių ginklų mainais į saugumo garantijas. Vėliau Prancūzija ir Kinija irgi pasveikino Ukrainos sprendimą ir įsipareigojo remti jos saugumą.

 

Jokios saugumo garantijos Ukrainai 2014 ir 2022 metais nepadėjo. Be to, akivaizdu, kad Rusija nebūtų puolusi Ukrainos, jei ji turėtų branduolinį ginklą. Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas, dalyvavęs tame memorandume, gailisi, kad spaudė Ukrainą atsisakyti branduolinių ginklų. Jau keletą metų vyksta diskusijos, ar Ukrainai ateityje nereikėtų vėl tapti branduolinio ginklo šalimi. Dar 2021 metais Ukrainos ambasadorius Vokietijoje Andrijus Melnykas sakė, kad jei Ukrainai nebus leista prisijungti prie NATO, šalis gali persvarstyti savo įsipareigojimą neturėti branduolinių ginklų.

Zelenskis dabar sako tą patį. Ukrainai reikia ilgalaikių garantijų, kad karo daugiau nebus. Branduoliniai ginklai yra tokia garantija ir Ukraina tikrai turi galimybių jų pasigaminti. „Mes turime medžiagų, turime žinių. Jei bus įsakymas, užtruksime vos kelias savaites, kol turėsime pirmąją bombą“, BILD cituoja neįvardintą aukšto rango Ukrainos pareigūną. Ir nors tai skamba kaip beprotybė, Ukraina yra branduolinės energetikos valstybė, o tie 1994 metai, kai Ukraina turėjo milžinišką branduolinį arsenalą, nebuvo taip seniai. Ne visi už tą arsenalą atsakingi žmonės išvyko į Rusiją. Ne visos žinios buvo ištrintos.

 

Idėja čia paprasta – branduolinio ginklo valstybės nekariauja tarpusavyje. Bet Zelenskio pergalės plane įrašyti ne branduoliniai ginklai, o NATO. Rusija nekariauja su NATO.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(0)
(34)

Komentarai (4)