Kim Jong Uno gvardiečiai jo geriausio draugo tarnyboje: kaip Kinijoje vertinamas Šiaurės Korėjos karių siuntimas į Ukrainos frontą  ()

Vertindami — jau kaip įvykusį faktą — Šiaurės Korėjos karių siuntimą į Ukrainos frontą, Kinijos stebėtojai sutaria, kad tai gali tapti rimta parama Putinui. Nors tarp KLR ekspertų yra ir kitų požiūrio taškų. Ir visa tai fone oficialaus Pekino nenoro nors kaip komentuoti įvykius, akivaizdžiai gresiančius tolesne „Ukrainos konflikto“ eskalacija.


Kim Jong Unas armijos šaudykloje. 2024 m. rugsėjis
Kim Jong Unas armijos šaudykloje. 2024 m. rugsėjis
© Ким Чжэ Хван/Keystone Press Agency/Global Look Press

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-10-25 Kim Jong Uno gvardiečiai jo geriausio draugo tarnyboje: kaip Kinijoje vertinamas Šiaurės Korėjos karių siuntimas į Ukrainos frontą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar jie tai vadina „bendru puolimu“

„Anksčiau sklandę gandai, kad KLDR siunčia savo karius į Rusiją pagelbėti jos kariuomenei pulti Ukrainą, dabar, panašu, pasitvirtino, — konstatuoja blogeris Stebintis Liepsną Lygumoje (谷火平观察) — Neseniai daug vietinės ir užsienio žiniasklaidos priemonių patvirtino, kad KLDR nusprendė siųsti į Rusiją keturis brigados dydžio kovinius dalinius padėti Rusijos armijai bendrai pulti Ukrainą. Remiantis turimais duomenimis, kalbama apie keturias brigadas, iš viso 12 tūkst. žmonių. Nors tai ir ne itin daug, tačiau tai yra gerai parengti ir kupini ryžto kariauti spec. tarnybų kariai, tad ši ŠK kariuomenė neabejotinai bus ganėtina karinė galia. O kadangi dabar Ukrainos armijos jėgos senka, tai karinių KLDR dalinių atvykimas gali priartinti Rusijos-Ukrainos karo grandiozinį finalą.

„Iš tiesų, Šiaurės Korėjos dalyvavimas Rusijos-Ukrainos kare realybe tapo jau seniai. Kaip ir bet kuriame šiuolaikiniame kare, šiame kare naudojama daugybė technikos ir amunicijos. Tuo tarpu vien artilerijos sviedinių KLDR pakanka sutriuškinti Rusiją ir visą NATO“, — įsitikinęs kinas blogeris.

Ir paaiškina: „Dėl aukšto karinės priešpriešos su Pietų Korėja lygio, Šiaurės Korėja sukaupė daug ginklų ir amunicijos. Skaičiuojama, kad vien pernai nuo rugpjūčio iki metų galo Šiaurės Korėja pateikė Rusijai ne mažiau, nei 6700 konteinerius su amunicija, kas atitinka 3 mln. 152-mm sviedinių haubicoms, o tai daugiau, nei dešimteriopai viršija bendrą europiečių NATO sąjungininkų pateiktų sviedinių Ukrainai skaičių!“.

Palydovinėje Maxar Technologies nuotraukoje, remiantis Pietų Korėjos žvalgybos versija, matomas Rusijos laivas „Angara“ su ŠK ginklais išeinantis iš Rajin-guyok uosto Š. Korėjos mieste Rason
Palydovinėje Maxar Technologies nuotraukoje, remiantis Pietų Korėjos žvalgybos versija, matomas Rusijos laivas „Angara“ su ŠK ginklais išeinantis iš Rajin-guyok uosto Š. Korėjos mieste Rason
© Kim Jae-Hwan/Агентство Keystone Press Agency/Global Look Press

„Be artilerijos sviedinių, — tęsia Stebintis Liepsną Lygumoje, — Rusija nupirko iš KLDR daug „žemė-žemė“ klasės raketų. JAV žvalgyba nustatė, kad Rusijos-Ukrainos karo fronte buvo pastebėti karininkai ir technika iš KLDR, kurie daugiausiai mokė rusų kareivius naudoti Š. Korėjos gamybos mažo nuotolio „žemė-paviršius“ klasės raketas KCh-23, kurias KLDR vadina „Mars-11“ ir kurias gali vertinti kaip „Iskander-M“ Š. Korėjos kopijas, kurių veikimo nuotolis 400–500 kilometrų ir kovinės galvutės masė 300–500 kilogramų. Tokias raketas Rusijos armija naudojo Zaporižės kryptimi 2023 metų gale — 2024 metų pradžioje“

Dydis nesvarbu

Du naujausi KOSPET laikrodžiai: krūva išmaniųjų funkcijų, nepralaidūs vandeniui ir karinio lygio atsparumas pažeidimams (KOSPET Tank S2 ir KOSPET Tank X2 Ultra apžvalga)
3168 4

„KOSPET Tank S2“ ir „KOSPET Tank X2 Ultra“ yra dvi visiškai šviežios šio gamintojo naujovės – ir šiuos išmaniuosius laikrodžius mes jau išbandėme! Taigi, kokie mūsų įspūdžiai apie juos?

Išsamiau

 

Mirtį Apdainuojantis Publikas (咏殇), kaip ir daugelis jo kolegų, atkreipia dėmesį į kokybines charakteristikas Š.Korėjos spec. paskirties pajėgų, kurios, remiantis daugeliu pranešimų, ir sudarys į Ukrainos frontą siunčiamo karinio KLDR kontingento pagrindą.

„Į priešakinę liniją siunčiami neaukšti ir gysloti Š. Korėjos spec. pajėgų kariai: ar pajėgs jie įveikti augalotus Ukrainos ir Amerikos karius?“, — savo esė antraštėje klausia Apdainuojantis Mirtį.

Ir atsako: „Žmogaus ūgis nėra pergalės ar pralaimėjimo laidas, kur kas svarbiau judėjimo, taktikos lankstumas ir narsa. Motociklininkų atakos ir pėstininkų puolimo taktiką [Šiaurės Korėjos specialiosios pajėgos] naudos pralaužti Ukrainos gynybą.

Kinijos blogeris atkreipia dėmesį, kad „ruošiantis būsimam puolimui pavasarį“ keturiuose Rusijos Tolimųjų Rytų karinės apygardos centruose vyksta intensyvios 10 tūkst. Šiaurės Korėjos spec. paskirties karių treniruotės. Jie „taps stipriais Ukrainos bataliono „Azov“ ir Vakarų samdinių konkurentais Rusijos-Ukrainos mūšio laukuose“.

Iš viso, kaip praneša blogeris, į Rusiją buvo nukreiptą 12 tūkst. elitinių Š. Korėjos kareivių, sudarančių keturias specialios paskirties brigadas.

Apdainuojančio Mirtį manymu, Kim Jong Unаs kare dalyvauja ne vien siekdamas padėti Rusijai, o ir, kas dar svarbiau, demonstruodamas Korėjos liaudies armijos karinę galią, o taip pat keldamas Šiaurės Korėjos tarptautinį statusą.

Pasižymėjusieji bus apdovanoti gyvenamąja vieta sostinėje

O dabar apie motyvavimą: „Visi kare dalyvaujantys Š. Korėjos kareiviai gaus rusiškus karinius bilietus, apginkluoti rusiška desantininkų ginkluotės ir įrangos komplektu, o taip pat kas mėnesį gaus dosnų atlyginimą rubliais. Pasižymėjusiems kariniais žygdarbiais bus daugiau šansų gauti gyvenamosios vietos registraciją Pchenjane ir dosnias socialines pašalpas. Šiaurės Korėjos kareiviams tai, žinoma, yra labai viliojantis „gyvenimo laimėtojo“ paketas.

 

Sprendžiant iš viešai prieinamos vaizdo medžiagos, Š. Korėjos specialios paskirties (ŠKSP) kariams Rusija suteiks karinę uniformą, ginkluotę ir techniką.

Ten pat detaliai pasakojama apie karių iš Rytinės gaivos šalies „motociklinę taktiką“: ŠKSP kariai gerai moka naudoti motociklus greitiems šturmams. Jie gali greitai perkirsti priešininko gynybą, patekti į jo pozicijas, sprogmenimis atakuoti bunkerius, stoti į artimą kovą ir likviduoti likusius priešininkus.

Tokia greito šturmo taktika galima ne tik efektyviai pralaužti priešininko gynybą, bet ir efektyviai išvengti priešininko artilerijos smūgių. Kadangi motociklai labai manevringi, juos sunku tiksliai paveikti artilerija ir dronais.

Be to, Ukrainos armijos artilerijos ištekliai riboti. Daugelis gynybos brigadų neturi netgi haubicų, o tik tik nedaug minosvaidžių, dėl ko yra priversti naudoti „iššauk ir pasitrauk“ taktiką, kas apsunkina efektyvų palaikymą ugnimi.

Tokiu atveju ŠKSP karių motociklinių atakų ir greito pėstininkų grupių šturmo taktika gali efektyviai pralaužti Ukrainos armijos gynybos sistemą. (spoileris: svarstydamas „motociklinę“ temą, kinas blogeris, panašu, pamiršo rudenines Ukrainos purvynes ir žiemos pusnynus).

Garbės sargybos miniparadas Putino sutikimo ceremonijoje Kim Ir Seno aikštėje. Pchenjanas, 2024 m. birželio 19 d.©
Garbės sargybos miniparadas Putino sutikimo ceremonijoje Kim Ir Seno aikštėje. Pchenjanas, 2024 m. birželio 19 d.©
© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

„Rusijos-Ukrainos mūšio lauke ginamos pozicijos tankiai užminuotos ir apraizgytos spygliuota viela, bepiločiais žvalgoma iš oro, o prieštankinės raketos visada parengtos suduoti mirtiną smūgį. Puolančiajam būtina šias kliūtis įveikti ir pralaužti priešininko gynybą. Susidūrę su tokia kovine situacija, nesvarbu, jūsų ūgis 190 cm ar 160 cm, kovos pobūdžio nepakeisite. Čia svarbiausia pralaužti priešininko gynybos liniją ir pasiekti galutinę pergalę. Ir tai yra Šiaurės Korėjos specialios paskirties karių pranašumas“, — kinų blogeris liaupsina Kim Jong Uno „gvardiečius“.

Gresia situacijos paaštrėjimu Šiaurės Rytų Azijoje

 

Daugelio ŠKSP karių pranašumus šlovinančių blogerių fone nemažai pažangių Kinijos ekspertų atkreipia dėmesį į geopolitinį Pchanjano įsitraukimo į kovos veiksmus Ukrainos fronte aspektą. Didžiulę sekėjų auditoriją turintis politologas Zhang Xuezhong (张学昆) įsitikinęs, kad tai paaštrins situaciją Šiaurės Rytų Azijoje.

„Jautriu momentu, kai padėtis Korėjos pusiasalyje paaštrėjo, Ukraina pranešė naujieną, kad Šiaurės Korėjos kariuomenė buvo užfiksuoti mūšio lauke ir kad 3000 spec. paskirties karių jau atvyko į Rusiją kautis, — pažymi jis. — Verta pastebėti, kad ši kariuomenė dislokuota vos už 7 kilometrų nuo Ukrainos sienos. <…> Pasaulis gerai žino apie stiprėjantį Rusijos ir Šiaurės Korėjos karinį bendradarbiavimą ir turint omenyje pasirašytą Rusijos ir Šiaurės Korėjos strateginio bendradarbiavimo susitarimą, tai nestebina. Tačiau ši naujiena pirmą kartą plinta „per nosį ir akis“.

Ukrainos žiniasklaidos duomenimis, šio mėnesio pradžioje Ukrainos armija paleido raketą į Rusijos kariuomenės okupuotą poligoną Donbase, ir išsiaiškino, kad žuvo trys Šiaurės Korėjos karininkai ir trys sužeisti. Tai yra ir pirmas atvejis, kai Ukrainos žiniasklaidos priemonės pranešė apie tai, kad Šiaurės Korėjos kariuomenė pastebėta mūšio lauke. <…> Ukrainos žiniasklaidos pranešimais, trys tūkstančiai Š. Korėjos kareivių buvo organizuoti į spec. paskirties būrius, ginkluotus šaunamaisiais ginklais ir amunicija, daugiausiai dalyvaujančius kai kuriose didesnės rizikos operacijose, kad būtų mažesnis spaudimas Rusijos armijai, ir galiausiai bus pasiųsti į Kursko srities karo veiksmų teatro Sudžos rajoną. Jei ši naujiena teisinga, Rusijos ir Ukrainos konfliktas sukels naują eskalaciją.

Tuo tarpu situacija tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos dabar yra itin įtempta. Jei Rusijos ir Šiaurės Korėjos strateginio bendradarbiavimo sutartis įsigaliojo, tai reiškia, kad kilus karui tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos, Rusijos armija irgi galės įžengti į Šiaurės Korėją ir dalyvauti kovos veiksmuose. Štai todėl, be Ukrainos, į šį incidentą labiausiai sureagavo Pietų Korėja“.

 

Ir toliau: „Kai kurių analitikų manymu, dėl kalbos barjero ir kovos veiksmų užsienio šalyse šių kareivių pasirodymo priešakinėse linijose tikimybė labai maža, todėl juos, veikiausiai, pasiųs atlikti tipines „sienos apsaugos“ užduotis, ir Rusijos armija galės daugiau jėgų mobilizuoti fronto operacijoms.

Visgi kai kas mano, kad ŠKSP kariai veiks nedidelėmis grupėmis ir savarankiškai stambiose mechanizuotose pajėgose. Nors Šiaurės Korėjos armija kol kas realios kovos patirties neturi, sprendžiant iš žiniasklaidos publikacijų, Šiaurės Korėjos kareivių kovinių galimybių ignoruoti negalima. Ypač negalima atmesti galimybės, kad gilias operacijas atliks „elitinės pajėgos“, kurių yra 3000 žmonių“.

Šiaip ar taip, Š. Korėjos karių pajungimas į SKO kelia didžiulę karinę-politinę riziką, apibendrina Zhang Xuezhong: „Šiaurės Korėjos dalyvavimas gali sukelti tolesnę konflikto internacionalizaciją, sukeldamas stipresnę Vakarų šalių reakciją ir netgi sankcijų prieš Rusiją ir jos sąjungininkus sugriežtinimą. Tuo pat metu tai gali ir pagilinti tarptautinę izoliaciją, su kuria jau susiduria Šiaurės Korėja“.

Paleidimo įrenginys Transporter su balistinėmis raketomis Hyunmoo-5, gebančiomis nešti 8–9 tonų kovines galvutes ir griauti požeminius bunkerius, parodyta 76-ųjų Korėjos respublikos Ginkluotųjų pajėgų dienos šventimo ceremonijoje. Pietų Korėja tuo pačiu adresavo vienareikšmį įspėjimą branduoliniais ir raketiniais grasinimais besišvaistančiai Šiaurės Korėjai. 2024 metų spalio 1 diena, Sonnam, Pietų Korėja
Paleidimo įrenginys Transporter su balistinėmis raketomis Hyunmoo-5, gebančiomis nešti 8–9 tonų kovines galvutes ir griauti požeminius bunkerius, parodyta 76-ųjų Korėjos respublikos Ginkluotųjų pajėgų dienos šventimo ceremonijoje. Pietų Korėja tuo pačiu adresavo vienareikšmį įspėjimą branduoliniais ir raketiniais grasinimais besišvaistančiai Šiaurės Korėjai. 2024 metų spalio 1 diena, Sonnam, Pietų Korėja
© Kim Jae-Hwan/Keystone Press Agency/Global Look Press

Desperatiškas Maskvos ir Pchenjano žingsnis

Zhang Xuezhong nuomonei antrina ir vienas iš geriausių Kinijos rusistų, Fudano universiteto Šanchajuje profesorius Feng Yujun. Duodamas interviu „Hartland“, jis Pchenjano dalyvavimą SKO pakomentavo taip:

„Nesenas Šiaurės Korėjos ir Rusijos suartėjimas — tai desperatiškas abiejų pusių žingsnis prieš didžiules strategines dilemas. Trumpuoju laikotarpiu šis suartėjimas gali užtikrinti tam tikrą psichologinį komfortą sprendimus priimantiems abiejų pusių asmenims, tačiau negali išspręsti didžiulių sunkumų, su kuriais susiduria. Antra. Spaudžiamos istorijos, Šiaurės Korėja ir Rusija siekia „pertvarkos“ ir šaltojo karo laikotarpio Šiaurės-Rytų Azijoje „Šiaurės trikampio“ atkūrimo, ypač, pritraukiant į aljansą Kiniją. Dėl savo visaapimančios nacionalinės galios silpimo Rusija ir Šiaurės Korėja nepajėgtų priešintis NATO ir JAV, Japonijai ir Pietų Korėjai. Gi Kinija, atsižvelgdama į savo strateginius interesus, nenori šaltojo karo atgimimo ir nebesudarys karinių sąjungų su Rusija ir Šiaurės Korėja.

 

Trečias momentas. Nuo pat atėjimo į valdžią Pietų Korėjoje, Yoon Suk Yeol administracija visiškai pakeitė ankstesnę Pietų Korėjos „raminimo politiką“ Šiaurės Korėjos atžvilgiu. Rusijos suartėjimas su Šiaurės Korėja ne tik paskatins Pietų Korėją užimti griežtesnę politiką Šiaurės Korėjos atžvilgiu, bet ir sustiprins jos priešiškumą ir spaudimą Rusijai, įskaitant tolesnę karinės pagalbos Ukrainai stiprinimą. Jei dvi valstybės — Izraelis ir Pietų Korėja — sustiprins paramą Ukrainai, kare susidarys nepalankesnė situacija Rusijai. Tai yra tai, kam negali pasipriešinti Rusijos palaikymas žemu lygiu iš Šiaurės Korėjos pusės“.

Vladimiras Putinas ir Kim Jong Un dalyvauja vainiko padėjimo prie Raudonosios armijos indėliui Korėjos kare prieš Japoniją Antrajame pasauliniame kare atminti skirto „Išlaisvinimo“ monumento, ceremonijoje. Pchenjanas, 2024 m. birželio 19 d.
Vladimiras Putinas ir Kim Jong Un dalyvauja vainiko padėjimo prie Raudonosios armijos indėliui Korėjos kare prieš Japoniją Antrajame pasauliniame kare atminti skirto „Išlaisvinimo“ monumento, ceremonijoje. Pchenjanas, 2024 m. birželio 19 d.
© Kremlin Pool/Global Look Press

„Kruopščiai apgalvotas triukas“?

Straipsnio gale pateiksiu spalio 23 dienos vakare pasirodžiusios blogerio Lao Van svarsto apie Tarptautinius reikalus (老汪国际讲解) publikacijos fragmentą:„Pietų Korėja pareikalavo iš Rusijos „nedelsiant“ išvesti Šiaurės Korėjos karius, kurie, jos žodžiais tariant, buvo pasiųsti į Ukrainą, atlikti karinį pasirengimą. Kyla teisėtas klausimas: kodėl Seulas taip sunerimo?<…>

Sveiko proto požiūriu, Pietų Korėja turėtų džiaugtis, kad Šiaurės Korėja siunčia kareivius Rusijon. Juk situacija Korėjos pusiasalyje lieka taip pat įtempta, ir Pietų Korėjai turėtų būti naudingas Šiaurės Korėjos pajėgų „išsklaidymas“. <…>

 

Karas Korėjos pusiasalyje gali tvykstelėti bet kuriuo momentu, tad, kodėl gi Seulą taip suneramino Pchanjano pajėgų „išsklaidymas“ ir elitinių pajėgų siuntimas į Rusiją? Akivaizdu, kad visa ši istorija buvo perdėta, ir tikrasis jos tikslas buvo sukurti Pietų Korėjai pasiteisinimą nusiųsti kariuomenę į Ukrainą. Jie pareiškė dalyvausiantys apklausose ir padės išversti, jei Ukrainos ginkluotosios pajėgos paims į nelaisvę Šiaurės korėjiečius, o taip pat pasidalins Šiaurės Korėjos karine taktika ir operacijomis. Šiuo tikslu į Kyivą atvyks kariškiai ir žvalgyba.

 

Tai itin nelogiškas sprendimas. Pietų Korėja pradės „diversifikuoti“ savo resursus, užuot koncentravus pasienyje su Šiaurės Korėja. Kurių galų? Akivaizdu, kad vos tik kareiviai atvyks į Ukrainą ir susidurs su Šiaurės Korėjos kariais (net jeigu jie iš tiesų ten yra), tai, pirmiausia, gerokai padidins antrojo Korėjos karo pradžios galimybę. Antra, tai tik suteiks Šiaurės Korėjai naują stimulą siųsti papildomus kareiviu į Ukrainą — galų gale, prakeiktas jų priešas tenai. <…>

Jeigu Pietų Korėjos kariuomenė visgi atvyks padėti Kyivui, Šiaurės Korėja išties gali paprašyti savo kareivių persikelti į priešakines kovos linijas, nes taip atsiras galimybė stoti kovon su pagrindiniu savo priešu.

Visa ši istorija atrodo kaip kruopščiai apgalvotas triukas, skirtas sukurti precedentą siųsti užsienio pajėgas į Ukrainą ir tuo pačiu įtraukti į konfliktą NATO šalių karius. Į visa tai atsižvelgiant, kodėl Seulas ir Kyivas perdeda Šiaurės Korėjos kareivių istoriją? Sprendžiant iš visko, Zelenskis ir jo šalininkai tiesiog nutarė sukurti užsienio karinių kontingentų buvimo Ukrainoje precedentą“.

D. Gončarovas
republic.ru




(1)
(1)
(0)

Komentarai ()