Tai jau Ukrainoje! „Greitai juos pamatys ir Rusija.“ Gali būti, kad karo likimas staigiai pasikeis  ()

Turi pakankamą potencialą.


Ukrainos žemėlapio ir vėliavos koliažas
Ukrainos žemėlapio ir vėliavos koliažas
© matiasgalarza0333 (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/vectors/ukraine-flag-heart-dove-of-peace-7098105/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurių tipų Ukrainoje pagamintos balistinės raketos sėkmingai baigė bandymus ir „Rusija netrukus pamatys konkrečius jų panaudojimo rezultatus“, – paskelbė Ukrainos delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje vadovas, parlamento narys Jegoras Černiovas.

Tačiau jis nepatikslino, apie kokių tipų ukrainietiškas raketas kalbama, numatydamas, kad „su kitomis vis dar yra tam tikrų problemų“. Kalbama apie raketas „Olha“, kurių komponentų masinei gamybai neįmanoma greitai gauti, ir operatyvines – taktines raketas „Grom“, prie kurių dar tik dirbama.

„Tačiau galite manimi patikėti: šių balistinių raketų, kurių bandymus jau baigėme, atveju Rusijos Federacija netrukus pati pajus jų veikimo rezultatą“, – pabrėžė Černiovas.

Monitorius, kuriam sunku atsispirti: Tiesiog super geras vaizdo parametrų, patogumo ir kainos derinys (AOC Q27B3CF2 apžvalga)
3529 2

Šį kartą testuojame monitorių AOC Q27B3CF2: „Quad HD“ raiška, itin spartus reakcijos laikas, tiesiog kokybiškas vaizdas, patogus ir lengvas - o kaina tokia, kad vargu ar bežiūrėsite į brangesnius konkurentus...

Išsamiau

Apie pirmuosius sėkmingus ukrainietiškų balistinių raketų bandymus, dėl kurių Ukraina taps nepriklausoma nuo jų tiekimo iš Vakarų, Volodymyras Zelenskis jau pranešė šių metų rugpjūčio pabaigoje. Jis pabrėžė labai aukštą Ukrainos karo inžinierių kvalifikaciją. Akivaizdu, kad nuo to laiko baigiamieji darbai paspartėjo.

Ukrainos prezidentas tuomet taip pat neatskleidė, kokio tipo ir nuotolio raketos tai buvo. Tačiau ekspertai spėja, kad tai galėjo būti viena iš raketos „Sapsan“ modifikacijų, kurios kūrimo darbai buvo vykdomi jau nuo 2000 m., tačiau kelis kartus nutrūko dėl lėšų stygiaus, o galbūt ir dėl Rusijos diversijų buvusioje Ukrainos karinėje – politinėje vadovybėje.

 

Verta priminti, kad Ukraina jau turi balistinių raketų „Točka-U“, kurias paveldėjo po SSRS žlugimo, tačiau jų yra nedaug ir jų veikimo nuotolis siekia tik 120 km. Šiuo metu Ukrainos kariuomenė taip pat turi JAV ATACMS, kurių veikimo nuotolis siekia 300 km, tačiau Vašingtonas kategoriškai draudžia jomis smogti Rusijos teritorijai.

Balistinės raketos gali nešti ir įprastines, ir branduolines kovines galvutes, o kartais ir kelias kovines galvutes iš karto – jos vienu metu gali smogti į taikinius, nutolusius iki 100 km atstumu. Pagrindiniai šių raketų privalumai – didelis nuotolis, didelė trajektorija ir didelis greitis.

 

Dėl to paskutinėje skrydžio fazėje raketa sparčiai krinta beveik vertikaliai ant taikinio, ją aptikti ir numušti labai sunku, o dažnai ir neįmanoma. Pakanka priminti, kad iš maždaug 1 300 balistinių raketų „Iskander“, kurias Rusija paleido nuo karo pradžios, Ukrainos priešlėktuvinei gynybai pavyko numušti tik 56.

Ukrainos pramonė turi pakankamą mokslinį, technologinį ir personalo potencialą, kad pati galėtų gaminti balistines raketas. Juk sovietiniais laikais ten veikė didžiausios raketų konstravimo gamyklos – „Luč“ ir „Južmaš“, buvo gaminami lėktuvai ir kosminiai laivai, o dabartinis karas gerokai paspartino darbus, susijusius su naujomis technologijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(44)
(1)
(43)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()