Revoliucinė „Kosminė mergina“ pirmą kartą pabandė paleisti palydovus – štai kuo viskas baigėsi (Video)  (1)

JAV įsikūrusi bendrovė pirmadienį bandė pirmą kartą paleisti palydovus Europoje, naudodama modifikuotą didžiulį reaktyvinį lėktuvą „Cosmic Girl“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paleidimas vyko Kornvalyje pietvakarių Anglijoje, raketa turėjo būti paleista virš Atlanto vandenyno. Raketa turėjo iškelti į orbitą devynis mažus palydovus, skirtus mišriai civilinei ir gynybai.

Tačiau praėjus maždaug dviem valandoms po lėktuvo pakilimo, bendrovė pranešė, kad misija susidūrė su problema.

„Panašu, kad turime anomaliją, kuri neleido mums pasiekti orbitos. Mes vertiname informaciją“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė „Virgin Orbit“.

Šimtai žmonių stebėjo startą, pavadintą „Start Me Up“ pagal „Rolling Stones“ dainą.

Praėjus maždaug valandai po skrydžio, lėktuvas paleido raketą maždaug 10 000 metrų aukštyje virš Atlanto vandenyno į pietus nuo Airijos.

Lėktuvas, pilotuojamas Karališkųjų oro pajėgų piloto, paleidęs raketą grįžo į Kornvalį.

Didelės viltys

 

JK pareigūnai į misiją dėjo daug vilčių. JK kosmoso agentūros generalinio direktoriaus pavaduotojas Ianas Annettas sakė, kad tai žymi „naują erą“ jo šalies kosmoso pramonei.

Jei misija būtų sėkminga, JK bus viena iš devynių šalių, galinčių paleisti palydovus į Žemės orbitą.

Anett sakė, kad rinkoje buvo didelė mažų palydovų paleidimo paklausa, o JK siekia būti „Europos paleidimo centru“.

 

Anksčiau JK gaminami palydovai turėjo būti siunčiami į kitų šalių kosmodromus, kad jie galėtų keliauti į kosmosą.

Misija buvo vykdoma bendradarbiaujant JK kosmoso agentūrai, Karališkosioms oro pajėgoms, „Virgin Orbit“ ir Kornvalio tarybai.

„Virgin Orbit“ įkūrė britų milijardierius Richardas Bransonas, o anksčiau ji keturis kartus panašiai paleido palydovus iš Kalifornijos.

 

Paleidimas iš pradžių buvo planuotas praėjusių metų pabaigoje, tačiau jis buvo atidėtas dėl techninių ir reguliavimo problemų.

„Cosmic Girl“

 

„Cosmic Girl“ yra modifikuotas „Boeing 747-400“ lėktuvas. Buvusį keleivinį lėktuvą, kurį eksploatavo „Virgin Atlantic“, 2015 m. įsigijo „Virgin Galactic“, kad jis būtų naudojamas kaip pirmosios pakopos paleidimo platforma (arba motininio laivo paleidimo aikštelė) mažos palydovinės orbitinės paleidimo raketos „LauncherOne“ paleidimo etapui.

2017 m. lėktuvas buvo perduotas orbitinio paleidimo dukterinei įmonei „Virgin Orbit“. „LauncherOne“ pirmą kartą bandė paleisti 2020 m. gegužės 25 d.; paleidimas buvo nesėkmingas. Pirmasis sėkmingas paleidimas (iš viso antrasis) įvyko 2021 m. sausio 17 d.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(8)
(0)

Komentarai (1)