Dydis sutampa 99%! Jameso Webbo kosminis teleskopas pirmą kartą aptiko Žemės analogą  ()

Nuo pat paleidimo 2021 m. gruodį Jameso Webbo kosminis teleskopas (JWST) nepaliauja stebinti savo pajėgumais. Padaręs giliausią kosmoso nuotrauką ir užfiksavęs šimtus įstabių vaizdų, po metų veikimo JWST pirmą kartą patvirtino egzoplanetos egzistavimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujai aptikta planeta atrodo ganėtinai pažįstamai, mat jos apytikslis skersmuo prilygsta maždaug 99 proc. žemės skersmens.

NASA tranzitinių egzoplanetų tyrimo palydovo TESS stebėjimai leido manyti, kad planeta yra, tačiau dabar didelės raiškos vaizdai, kuriuos pateikė JWST esantis artimųjų infraraudonųjų spindulių spektrografas NIRSpec (angl. Near-Infrared Spectrograph), tai patvirtino, praneša „Science Alert“.

Nepaisant panašaus dydžio, manoma, kad planeta yra daug karštesnė nei mūsų gimtasis pasaulis ir skrieja aplink raudonąją nykštukę taip arti, kad žvaigždę apskrieja vos per dvi dienas.

„Nėra jokių abejonių, kad planeta ten yra“, – sakė astronomas Jacobas Lustig-Yaegeris iš Džono Hopkinso universiteto.

Šis naujai atrastas objektas yra už 41 šviesmečio nuo mūsų, Oktanso žvaigždyne, ir jam suteiktas pavadinimas LHS 475 b. Kaip ir kitos egzoplanetos, ši buvo pastebėta stebint šešėlį, kuris susidaro planetai praskriejant priešais savo žvaigždę.

JWST ypatingas tuo, kad jis gali nagrinėti transmisijos spektrus – šviesos bangų ilgių asortimentą, filtruojamą aplink planetą, kuris gali atskleisti jos atmosferos savybes.

 

Kol kas mokslininkai neturi pakankamai duomenų, kad galėtų pasakyti, kokia yra LHS 475 b atmosfera, jei egzoplaneta apskritai ją turi.

Astronomai kol kas įsitikinę, kad planeta neturi storos, metano turtingos atmosferos, panašios į tą, kuri gaubia Saturno mėnulį Titaną.

„Teleskopas toks jautrus, o duomenys tokie tikslūs, kad lengvai galėtume aptikti kelias skirtingas molekules, tačiau kol kas daug ko nematome“, – sakė astrofizikas Ortizas Ceballosas.

Papildomas JWST tikslumas reiškia, kad mokslininkai gali ieškoti daug mažesnių žvaigždžių ir planetų. Paprastai teleskopai ieško didesnių už Jupiterį egzoplanetų – kai kurios jų yra 11 kartų platesnės už Žemę.

 

Be to, informacija renkama greitai: JWST prireikė vos dviejų tranzitų (planetos praėjimų priešais savo žvaigždę), kad nustatytų LHS 475 b ir kai kurias jos savybes.

„Šie pirmieji Žemės dydžio uolėtos planetos stebėjimo rezultatai atveria daugybę galimybių ateityje JWST tyrinėti uolėtų planetų atmosferas“, – sakė NASA Astrofizikos skyriaus direktorius Markas Clampinas.

Tyrimo rezultatai buvo pristatyti 2023 m. sausio 11 d., trečiadienį, Amerikos astronomų draugijos susirinkime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(19)
(5)
(14)

Komentarai ()