Kiek metų yra Mėnuliui? Naujausias įvertinimas pribloškė mokslininkus  ()

Kiek metų mūsų Mėnuliui? Jis daug jaunesnis, nei anksčiau manė mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar 2020 metais Vokietijos aviacijos ir kosmoso centro ir Miunsterio universiteto mokslininkai paskelbė naujus Mėnulio amžiaus skaičiavimus. Remiantis jų modeliavimu, jis yra 85 milijonais metų jaunesnis nei siūlė ankstesni apskaičiavimai.

Mokslininkai mano, jog Mėnulis atsirado maždaug prieš 4,51 milijardo metų, kai į Žemę atsitrenkė Marso dydžio planeta, kurią nuo to laiko vadiname Tėja (Theia). Tuo metu mūsų pažeista planeta pradėjo įgauti formą.

Susidūrimas nuplėšė Žemės mantijos gabalą ir nubloškė į orbitą, kur jis virto didžiuliu dulkių ir uolienų žiedu, kuris pradėjo tankėti. „Dėl to Mėnulis susiformavo per trumpą laiką, tikriausiai vos per kelis tūkstančius metų“, – sakoma planetų mokslininkės ir tyrimo bendraautorės Doris Breuer iš Vokietijos aviacijos ir kosmoso centro pranešime.

 

Savo darbe, paskelbtame „Science Advances“, D. Breuer ir jos kolegos atskleidžia, kad šis liūdnai pagarsėjęs susidūrimas įvyko maždaug prieš 4,425 mlrd. metų. Po smūgio Mėnulis atrodė labai panašus į Mustafarą (išgalvota vulkaninė ir lavos planeta) – išlydytą marmurą su daugiau nei 960 km gylio karštu magmos vandenynu.

Mokslininkai naudojo kompiuterinį modeliavimą, kad tiksliai parodytų, kiek laiko būtų prireikę Mėnulio magmos vandenynui sukietėti, nes tai padėtų tiksliai nustatyti Mėnulio amžių. Jų modeliai parodė, jog prireikė ilgų 150–200 milijonų metų, kad ši magma visiškai susikristalizuotų. Ankstesni modeliai teigė, jog prireikė tik 35 milijonų metų, kol susiformavo kieta, uolėta Mėnulio išorė.

 

Poveikis taip pat paskatino Žemės branduolio formavimąsi. Sunkesni elementai, tokie kaip nikelis ir geležis, nuskendo link planetos centro, o silikatinių uolienų sluoksnis sudarė aplink jį mantiją.

 

„Tai pirmas kartas, kai Mėnulio amžius gali būti tiesiogiai susietas su įvykiu, įvykusiu pačioje Žemės formavimosi pabaigoje, t.y. branduolio susidarymo metu“, – sako planetų mokslininkas Thorstenas Kleine'as iš Miunsterio universiteto Vokietijoje, teigiama pranešime.

Bėgant metams galėjome išgauti informaciją iš mėnulio uolienų, atskraidintų per „Apollo“ ir Rusijos „Luna“ misijas. Praėjo daugiau nei 50 metų nuo tada, kai pirmą kartą įkėlėme koją į Mėnulio paviršių, ir mes vis dar turime daug ko išmokti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(27)
(1)
(26)

Komentarai ()

Susijusios žymos: