NASA paskelbė naują erą! Įvardyti astronautai, skrisiantys į Mėnulį – kas jie tokie? (Foto, Video)  ()

Trijų amerikiečių ir vieno kanadiečio įgula bus pirmieji žmonės, nuskridę į Mėnulį per daugiau nei 50 metų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-04-03 NASA paskelbė naują erą! Įvardyti astronautai, skrisiantys į Mėnulį – kas jie tokie? (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA pirmadienį (balandžio 3 d.) paskelbė „Artemis II“ misijos keturių astronautų įgulą, kuri per ateinančius dvejus metus skris į Mėnulį. Įgula keliaus aplink Mėnulį (jame neišsilaipins) ir atgal į 10 dienų misiją.

Keturi astronautai yra: Victoras Gloveris, Christina Koch ir Reidas Wisemanas iš NASA bei Jeremy Hansenas iš Kanados kosmoso agentūros.

Reidas Wisemanas, vadas

Dar visai neseniai 47 metų Reidas Wisemanas ėjo NASA vyriausiojo astronauto pareigas, o tai reiškia, kad jis buvo atsakingas už keturių astronautų, skrisiančių „Artemis II“ misijoje, atranką. Tačiau praėjusį lapkritį jis atsistatydino iš šių pareigų.

 

 

Wisemanas yra JAV karinio jūrų laivyno kapitonas, 2014 m. Tarptautinėje kosminėje stotyje orbitoje praleido 165 dienas. Prieš prisijungdamas prie NASA, jis du kartus tarnavo Artimuosiuose Rytuose.

Viktoras Gloveris, pilotas

46 metų Viktoras Gloveris buvo pirmosios operatyvinės „SpaceX“ kapsulės „Crew Dragon“ misijos į Tarptautinę kosminę stotį pilotas nuo 2020 m. lapkričio mėn. iki 2021 m. gegužės mėn. Kosminėje stotyje jis praleido 168 dienas. Jis buvo pirmasis juodaodis, paskirtas įgulos nariu stotyje – ir dalyvavo keturiuose kosminiuose įšėjimuose į atvirą kosmosą. Gloveris, Jungtinių Valstijų karinio jūrų laivyno kapitonas, astronautu buvo atrinktas 2013 m.

 

Gloveris, kilęs iš Pomonos, Kalifornijoje, 1999 m. Kalifornijos politechnikos valstybiniame universitete įgijo bendrosios inžinerijos bakalauro laipsnį. 2007–2010 m. jis įgijo tris magistro laipsnius: skrydžio bandymų inžinerijos, sistemų inžinerijos ir karinio operatyvinio meno bei mokslo srityse.

 

Christina Koch, misijos specialistė

44 metų Christinai Koch priklauso ilgiausio moters skrydžio į kosmosą rekordas – 328 dienos. Ji kartu su kita aktyvia astronaute Jessica Meir atliko pirmuosius tris tik moterų įšėjimus į atvirą kosmosą 2019 ir 2020 m. Jos šeši kosminiai pasivaikščiojimai truko 42 valandas ir 15 minučių.

Prieš tapdama astronaute 2013 m., Koch dirbo NASA Goddardo kosminių skrydžių centre Merilende elektros inžiniere. Vėliau ji tapo tyrėja Jungtinių Valstijų Antarkties programoje, kuri apėmė metus trunkančią viešnagę Amundsen-Scott Pietų ašigalio stotyje. Kitos vietos, kuriose ji dirbo, yra Johns Hopkins universiteto taikomosios fizikos laboratorija ir Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija.

Jeremy Hansen, misijos specialistas

 

Jeremy Hansen yra vienas iš keturių aktyvių Kanados astronautų. 2009 m. Kanados kosmoso agentūra jį išrinko būti astronautu. Jam 47 metai, jis gimė Ontarijuje.

 

Kanados ginkluotosiose pajėgose naikintuvo pilotu tarnavęs pulkininkas Hansenas dar neskrido į kosmosą. Atstovaudamas Kanados kosmoso agentūrai NASA, jis dirbo ryšininku tarp misijos valdymo Hiustone ir astronautų Tarptautinėje kosminėje stotyje. Jis taip pat buvo pirmasis kanadietis, kuriam pavesta vadovauti astronautų klasei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(2)
(17)

Komentarai ()