Juoda planeta ir ryškus žiedas. Webbo teleskopas užfiksavo super efektingus vaizdus - kas tai? (Foto)  ()

Webbo kosminis teleskopas padarė naujų planetos vaizdų, bet atrodo ne taip, kaip galėtumėte įsivaizduoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų komanda, vadovaujama Lee Fletcherio iš Lesterio universiteto, JK, šiuo metu apdoroja naujus Saturno vaizdus, ​​​​užfiksuotus Webbo kosminiu teleskopu. Tačiau kol kas yra galimybė pasižiūrėti į neapdorotas nuotraukas ir čia Saturnas labiau atrodo kaip juoda planeta, apsupta vieno ryškaus žiedo, rašo „ScienceAlert“.

Kol mokslininkai apdoroja Webbo teleskopo vaizdus naudodami artimųjų infraraudonųjų spindulių spektrografą (NIRSpec), yra unikali galimybė pažvelgti į ankstesnius stebėjimus. Šie neapdoroti Saturno vaizdai vaizduoja planetą visiškai kitaip, nei parodyta visuose kituose vaizduose.

Čia Saturnas atrodo kaip beveik visiškai juoda planeta, apsupta beveik vieno ryškaus žiedo. Ir tai yra dėl filtrų, kuriuos naudoja NIRSpec.

Kai kurie filtrai, naudojami naujiems vaizdams gauti, veikia ilgesniuose bangų ilgių diapazonuose, todėl Saturno žiedai šviečia beveik atskirai nuo erdvės juodumo. Kitoms nuotraukoms buvo naudojami kiti filtrai, kurie veikia trumpesniuose bangų ilgių diapazonuose, todėl Saturnas matosi ne juodas, o padengtas debesų juostomis. Tačiau planetos žiedai taip pat susilieja į vieną didelį ryškų žiedą.

 

Mokslininkai, apdorojantys naujas Saturno nuotraukas, nori gauti daugiau duomenų apie planetos žiedus, taip pat apie jos palydovus. Mokslininkai mano, kad NIRSpec spektrografas padės surasti naujus dujų milžino palydovus, nors jų jau yra labai daug.

Kaip jau rašėme, Saturnas išlieka lyderiu pagal palydovų skaičių tarp visų Saulės sistemos planetų, o dabar jo turi net 145. Nors metų pradžioje, kurį laiką lyderystę šiuo atžvilgiu užėmė Jupiteris, kuris, kaip dabar žinoma, turi 95 palydovus.

 

Webbo teleskopo Saturno stebėjimai yra labai svarbūs astronomams ir planetos mokslininkams, nes paskutinė misija į šią planetą baigėsi 2017 metais, kai dujų milžino atmosferoje sudegė erdvėlaivis „Cassini“.

Belieka laukti, kol apdorotos nuotraukos leis naujai pažvelgti į šeštąją planetą nuo Saulės, žinomą dėl žiedų sistemos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()