Absoliučiai kitoks vaizdas – kaip atrodytų Visata, jei žmonės gebėtų matyti gama spindulius (Video)  ()

Daugumos erdvėje sklindančios šviesos žmogaus akis nemato. Tačiau tam buvo sukurtos specialios technologijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors žmonės nemato daug šviesos, sklindančios per visatą, yra būdas pamatyti šį „nematomą kosmosą“. Pavyzdžiui, mokslininkams tai padeda kosminis gama spindulių teleskopas „Fermi“, kuris gali matyti gama spindulius Visatoje – tai yra didžiausia mums žinoma energijos spinduliuotė, rašo „ScienceAlert“.

„Fermi“ kosminis teleskopas nuolat stebi kosmosą, ypač gama spindulių šaltinius, ir padeda mokslininkams stebėti jų pokyčius. Taip astronomai sukūrė gama spindulių šaltinių žemėlapį, o nauja animacija parodo, kaip galėtų atrodyti erdvė, jei žmonės matytų gama spindulius.

Naujoje animacijoje yra 1525 gama spinduliuotės šaltiniai, kuriuos vaizduoja įvairaus dydžio pulsuojantys ryškūs apskritimai. Kuo didesnis šis apskritimas, tuo stipresnė gama spinduliuotė. Vaizdo įraše taip pat parodytas Saulės judėjimas per tą patį stebėjimo laikotarpį, kuris pavaizduotas kaip geltonas apskritimas. Šie duomenys buvo surinkti kosminiu teleskopu nuo 2022 m. vasario iki 2023 m. vasario mėn.

Pasak NASA atstovo Danielio Kotsevsky, dauguma pulsuojančių animacijos apskritimų, kurie yra gama spinduliuotės šaltiniai, yra blazaruose, tam tikro tipo kvazaruose. Kvazarai vadinami galaktikomis, turinčiomis labai aktyvų branduolį, o tai reiškia, kad jų centre esanti supermasyvi juodoji skylė sugeria supančią medžiagą didžiuliu greičiu. Ši medžiaga įkaista ir skleidžia labai ryškią šviesą. Todėl kvazarai laikomi ryškiausiais visatos objektais.

 

Iš kai kurių kvazarų centrų išskrenda didžiulės plazmos srovės, kurių greitis siekia beveik šviesos greitį. Taigi blazaras laikomas kvazaru, kurio čiurkšlė nukreipta į Žemę ar jos apylinkes. Dėl šios priežasties spinduliuotė atrodo dar ryškesnė ir dar stipresnė.

Blazarai laikomi geriausiais žinomais gama spindulių šaltiniais, tačiau jų šviesa kinta per gana trumpą laiką, o šie svyravimai gali padėti astronomams suprasti, kas vyksta aktyvių šių galaktikų branduolių centre. Mokslininkai taip pat mano, kad neseniai atrastos neutrinų dalelės į Žemę atskrido iš blazarų.

 

Naujojoje animacijoje daugiau nei 90 % gama spindulių šaltinių yra blazarai. Kiti objektai yra įvairios neutroninės žvaigždės, vadinamos pulsarais ir binarinėmis neutroninėmis žvaigždėmis. Neutroninė žvaigždė atsiranda mirus milžiniškai paprastajai žvaigždei.

Taip pat vaizdo įraše galite pamatyti oranžinę juostą, esančią centre – tai yra Paukščių Tako plokštumos gama spinduliuotė. Kuo šviesesnė šios juostos dalis, tuo stipresnė gama spinduliuotė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()