Į Marsą vos per 2 mėn.! NASA kuria kosminį laivą su revoliuciniu varikliu  ()

Naujojo projekto metu bus išbandyta nauja revoliucinė technologija, kuri potencialiai leis žymiai sutrumpinti skrydžio į Raudonąją planetą laiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA teigimu, naujoji technologija leis greitai judėti tarp Žemės, Mėnulio ir Marso. Netolimoje ateityje į Žemės orbitą bus paleistas erdvėlaivis su branduoliniu varikliu, kuris išbandys šią technologiją kosmose. Jei viskas vyks pagal planą, tokios kosminės transporto priemonės padės žmonėms greičiau kolonizuoti Raudonąją planetą, rašo „Space“.

NASA, JAV gynybos departamento pažangių tyrimų projektų agentūra (DARPA) ir kompanija „Lockheed Martin“ ketina sukurti naują erdvėlaivį, kurį varys branduolinis variklis. Naujasis erdvėlaivis buvo pavadintas DRACO, o į orbitą aplink Žemę jis turėtų pakilti jau 2025 metų pabaigoje – 2026 metų pradžioje. Šio projekto kaina – 499 milijonai dolerių.

NASA vis dar planuoja išsiųsti pirmuosius astronautus į Marsą kito dešimtmečio pabaigoje arba 2040-ųjų pradžioje. Branduolinio variklio panaudojimas kosminėse raketose ir erdvėlaiviuose leis gerokai sutrumpinti skrydžio į Marsą laiką. Jei dabar į Marsą reikia skristi apie 8-9 mėnesius, tai su branduolinio variklio pagalba tai užtruks tik porą mėnesių. Bent jau teoriškai.

NASA pranešime teigiama, kad naujose raketose ir erdvėlaiviuose bus įrengti nedideli branduoliniai reaktoriai, kuriuose skylant atomams išsiskirs didžiuliai šilumos kiekiai. Ši šiluma perduodama dujoms, kurios plečiasi ir per purkštuką patenka į erdvę, kad sukurtų trauką.

Norint pademonstruoti naują technologiją, į 700–2000 km aukštį virš Žemės paviršiaus bus paleistas erdvėlaivis su branduoliniu varikliu. NASA teigė, kad norint paleisti naują erdvėlaivį nereikia didelės raketos ir ji galės tilpti į to paties „SpaceX“ kompanijos „Falcon 9“ gaubtą. Kai DRACO pasieks paskirtą tašką erdvėje, bus paleistas branduolinis variklis, kuriame bus įrengta saugos sistema, apsauganti nuo sprogimo. Manoma, kad DRACO orbitoje išliks keletą mėnesių. Kitos laivo charakteristikos vis dar laikomos paslaptyje.

 

Beje, dar aštuntojo dešimtmečio pradžioje NASA planavo panaudoti erdvėlaivį su branduoliniu varikliu, kad iki 1979 metų astronautai būtų nuskraidinti Marsą. Tačiau šis projektas buvo uždarytas 1972 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()